Zelf boilies maken

Rol de deegworsten voorzichtig heen en weer in de roltafel

Met de talloze (goede) aasleveranciers die er tegenwoordig zijn loopt het aantal ‘zelfdraaiers’ behoorlijk terug. Toch zijn er nog veel karpervissers die graag zelf boilies maken om het aas een eigen identiteit mee te geven. Zelf boilies draaien heeft veel voordelen, waarvan de grootste waarschijnlijk het kostenplaatje is. Zelf boilies maken is namelijk veel goedkoper dan het kopen van freezerbaits of readymade boilies in de winkel. Daarnaast kan je jouw boilies een eigen identiteit meegeven en er naar hartenlust mee experimenteren om zo de concurrentie voor te blijven. Als je veel voert zal het je ook veel geld schelen, maar het is wel een arbeidsintensief klusje. In dit artikel laten we je zien wat je moet doen om zelf boilies te maken en wat je daar voor nodig hebt.

 

Advertentie:

CC Moore  



Zelf boilies maken kost tijd

Zoals we net al aanhaalden moet je er rekening mee houden dat het draaien van je eigen boilies een hoop tijd kost. Trek er maar gerust een middag of dag voor uit en natuurlijk is dat afhankelijk van de hoeveelheid aas die je wilt draaien. Draai je samen met een vismaat dan is het wel een leuke bezigheid en zeker als je er samen de vruchten van kunt plukken. Of dat het waard is ligt volledig aan jouw eigen wensen, visserij en je portemonnee. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je jouw boilies het beste vers kunt houden door ze in te vriezen. Als je van het betere strooiwerk houd dan heb je ook een ruime vrieskist nodig om je aas op te slaan.

Kleine tip van ons: kies voor een energiezuinig vriezer, want oude tweedehands vrieskisten van bijvoorbeeld Marktplaats zijn vaak enorme kostenposten en daarmee ben je het voordeel van zelf draaien al snel weer kwijt.

Benodigdheden voor het zelf draaien

Zelf boilies draaien is net als leren fietsen. Als je het eenmaal een keer hebt gedaan stelt het niets meer voor. Het moet je alleen wel een keer uitgelegd worden. Vandaar dat wij voor de mensen die hiermee willen beginnen stap voor stap zullen uitleggen hoe je een goeie boilie kunt maken.

De benodigdheden voor het zelf boilies maken

Dit heb je nodig:

1 • Een ruime pan of oude frituurpan gevuld met water
2 • Een roltafel in de gewenste diameter
3 • Een deegspuit met opzetstuk (zelfde diameter als de roltafel)
4 • Sweetener of zoetstof
5 • Je favoriete flavour
6 • Een ruime bak of emmer
7 • Je boiliemix
8 • Eieren (10 eieren per kilo mix)
9 • Een garde of voermixer voor op een boormachine

Stap voor stap uitleg

Breek de eieren in een schaal of emmer

Breek 10 eieren stuk (afhankelijk van je mix) en doe ze in de ruime bak. Voeg hier de gewenste hoeveelheid sweetener en flavours toe. Onthoud dat met het koken straks een hoop van deze flavours verloren gaan dus wees niet al te zuinig. Klop met de garde of mixer je eieren, sweetener en flavours goed door elkaar. Een leuk extraatje aan je boilie is om per 10 eieren 3 eierschillen kapot te knijpen en erbij in te gooien. Hiermee creëer je een heel natuurlijk “crunch” effect in de boilies waardoor het heel natuurlijk aanvoelt voor een karper (denk maar een aan mossel).

Voeg de boiliemix toe aan de eieren

Voeg je boiliemix toe aan je eieren. Doe dit schepje voor schepje. zodat je het goed kunt mengen. Als je alles in één keer erbij in gooit is de kans vrij groot dat je er te veel ingooit en bovendien ben je dan veel langer aan het kneden. Wanneer je op een gegeven moment niet meer kunt roeren met een garde (of mixer) zal je het verder moeten kneden met je handen.

Zorg ervoor dat je boiliemix niet te droog of te nat is

Zorg ervoor dat je deeg niet te droog of te nat is. Wanneer je deeg te droog is (teveel mix) zal de boilie in de roltafel uit elkaar vallen. Wanneer hij te nat is zal hij door de roltafel heen glijden en dus nooit rond worden.

Maak van je deeg een mooie worst en schuif deze in je deegspuit

Maak van je boiliedeeg een stevige worst en schuif deze in je deegspuit

Zelf boilies maken

Leg de onderkant van je roltafel op een stevige ondergrond en probeer hem vast te zetten. Dit kan met een viertal spijkers. Wanneer je roltafel schuift, kun je niet met twee handen rollen. Dit maakt het klusje een stuk lastiger.

Wanneer je de worsten vanuit je deegspuit op de roltafel legt, moet je ervoor zorgen dat je roltafel goed droog is. Is dit niet het geval zal het deeg schuiven en zullen boilies niet mooi rond worden. Afhankelijk van de grootte van je roltafel bepaal je de hoeveelheid worsten die op de roltafel kunnen. Houd er rekening mee dat er minimaal 10 cm ruimte tussen de deegworsten moet zijn. Zo kunnen ze goed rollen en zullen ze niet aan elkaar gaan plakken.

Rol de deegworsten voorzichtig heen en weer in de roltafel

Druk voorzichtig de bovenkant van je roltafel op de onderkant en ga rustig heen en weer. Herhaal dit een aantal keer zodat je als het ware de deeg tussen de tafel voelt rollen. Als je mix goed is en je alles goed hebt gedaan moet het er nu uitzien als de foto hierboven. Allemaal keurig ronde deegballetjes.

Leg niet teveel ongekookte bolies op elkaar, dan gaan ze aan elkaar plakken

Bewaar de boilies tijdelijk in een schaal zodat je al je deeg kunt omtoveren tot boilies. Laat er niet te veel op elkaar  liggen anders zullen ze straks aan elkaar gaan plakken en lastig van elkaar te halen zijn wanneer je ze in de pan wilt gooien.

Zorg dat het water goed kookt voordat je de boilies in de pan doet

Zorg ervoor dat het water goed kookt en voeg dan voorzichtig de boilies toe. Doe niet meteen te veel boilies in de pan, anders koelt het water te snel af en zullen ze langer dan nodig in het water liggen.

Kook de boilies niet te lang

Wanneer de boilies boven komen drijven zijn ze bijna klaar. Hoe langer je ze boven laat drijven, hoe harder ze uiteindelijk zullen worden. Onthoud wel: hoe langer de boilies in het kokende water liggen, hoe meer smaak er uit de boilie zal verdwijnen. Wanneer je het ongeveer op een halve minuut houd zit je aardig goed.

Laat je boilies drogen

Schep de boilies uit het water en laat ze drogen op een oud doek/kleed, op een rek van fijn gaas of in een krat. Draai ze om het half uur een keer om zodat ze gelijkmatig op kunnen drogen. Hier geldt weer hetzelfde. Hoe langer je ze laat drogen, hoe meer vocht eruit zal trekken en hoe harder de boilies worden. Ik laat mijn boilies meestal tussen de 4 en 8 uur drogen (ligt een beetje aan het weer).

Bewaar je zelfgemaakte boilies in porties in je vrieskist

Verdeel je boilies in porties van bijvoorbeeld 500 gram of een kilo. Zo weet je precies hoeveel voer je meeneemt naar de waterkant en hoef je niet onnodig veel boilies te ontdooien. Jouw zelfgemaakte boilies kunnen nu in de vriezer. Wanneer je je boilies er uithaalt voor een sessie is het beter dit ook op te maken. Opnieuw invriezen kan, maar ze boilies zullen minder van kwaliteit worden en uiteindelijk bederven. Neem daarom niet teveel mee naar de waterkant!

Zo, na het lezen van deze tutorial kan je zelf boilies maken. Ben je op zoek naar een paar simpele recepten? Klik dan eens hier. Succes!

 

Advertentie:

 



2 reacties op “Zelf boilies maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *