Liquids

Naast flavours heb ik door de jaren heen allerlei andere vloeibare producten gebruikt bij het karpervissen. Sommigen als back up in de boiliemix en anderen om boilies in te dippen of te soaken. Hieronder wil ik er, onderverdeeld in verschillende categorieën, een aantal noemen die regelmatig het verschil wisten te maken in mijn eigen visserij. Hier geef ik dus de persoonlijke ervaring aan en dit wil dus niet op voorhand zeggen dat dit het beste op de markt is. Er zijn immers talloze goede producten die ik nog nooit gebruikt heb.

Als eerste aminoproducten op visbasis; Als back up, naast een flavour, in een vismeelmix heb ik ervaring met shellfish sense appeal, amino blend swan mussel en compound TF van Rod Hutchinson. Alle 3 prima “vintage” producten die zeker een toegevoegde waarde hebben. Bij de visdips schoten fish witch (Keen Carp) en red fish (Dynamite baits) er, in de periode dat ik deze 2 gebruikte, positief uit. Als soak voor vismeelboilies gebruik ik al een paar jaren C4 baitsoak van TTB Baits. Dit is eigenlijk een mix van visachtige en lever liquids en van deze combinatie zijn de karpers (althans die in mijn regio) zeer gecharmeerd.

Enkele gebruikte hartige liquids.

De persoonlijk gebruikte aminopreparaten die als hoofdbestanddeel voornamelijk vloeibare lever hadden zijn ambio (Kryston…is dit nog in de handel?) en nutramino (Nutrabaits). De laatste heeft een zoete back up en sloeg net iets beter aan dan het wat bittere ambio.

Op het zoete front zijn als soak slimy ice (TTB Baits) en als dip rosehip isotonic (Mistral) en good old tutti frutti van Richworth mijn koplopers. Met die laatste dip kreeg ik in de winter 25 jaar terug zelfs al karpers op de kant terwijl het water nog vol lag met ijsschotsen. Hij geeft een vrij chemisch signaal af maar dat lijkt karpers soms juist extra aan te trekken. Sinds kort gebruik ik hem weer en het is met specifiek deze ene tutti frutti net als met het drinken van cola….die van dat ene overbekende colamerk steekt er ook bovenuit. Om tijgernoten op te pimpen gebruik ik soms pineapple syrup (Mainline) of de ietwat afwijkende zoetstof betalin (Hinders).


Hier enkele toegepaste zoete liquids.

Met een viertal vloeibare preparaten met een maggi/ketjap- achtige (maar dan net even anders) substantie heb ik positieve ervaringen. Dit zijn de dips van the source (Dynamite baits), red agent (Pillow baits), instant accelerator (the Baits….deze firma is na een aantal jaren radiostilte weer terug aan het front maar de instant accelerator zag ik nu niet meer in het assortiment staan) en feedstimXP (CC Moore). Doordat dit wat dunnere vloeistoffen zijn komen ze ook in kouder water goed tot hun recht. Zelfs midden in de winter met “moody conditions” werd hiermee een aasreactie op gang gebracht ( ps; zoete pop ups die in zulke situaties nog wel eens succes hebben deden toen niets) en kwamen er 2 vissen op de kant.

Een olie kan uiteraard ook prima als dip/soak fungeren. Hennepolie (deze kan trouwens ook al in kouder water) voor zoete boilies en hot fish oil (van het Engelse merk Baitworks) voor vismeelbollen moet ik hier mijn credits geven. Onlangs las ik in een artikel van een columnist in 1 van de karperbladen dat van een olie geen attractie zou uitgaan maar, zonder scheikundige of bioloog te zijn, durf ik van deze 2 te zeggen dat het wel zo is.


Deze schub viel eind 2015 voor de legendarische tutti frutti dip

De laatste categorie betreft de spicy liquids. Red Venom (CC Moore) heeft me regelmatig een bonusvis opgeleverd. Als het niet echt hard loopt kan de natuurlijke spicy rode wolk, die onder water door dit product tot stand komt, het verschil maken. Vorig jaar heb ik de spice bait booster van CC Moore aangeschaft. Ervaringen van een collega waren goed en mijn eigen ervaringen met deze dieprode stroperige vloeistof zijn ook veelbelovend. Ik giet gewoon een flinke scheut hiervan over de (hartige) voerboilies in de voerboot en dat geeft een leuke response. De spiceotonic dip (Mistral) noemde ik al eens eerder in een artikel over flavours maar deze meer kaneelachtige topdip is niet meer in de handel (echt volslagen onbegrijpelijk). Tot slot toch nog even een vaste kaneelachtige stof i.p.v een liquid; Osmotic spice powder dip (Imperial baits). Meerdere firma,s kwamen al weer jaren terug met powder dips op de markt maar toch lees je er, behalve de reclamepraatjes op de eigen websites, niet zo gek veel over in neutrale vangstverslagen. Het spul bleef onder water langdurig als een gel rondom de boilie zitten en bracht vis op de kant. Als ik echter kon kiezen….tja, dan koos ik in deze smaakcategorie met afstand voor de spiceotonic dip maar helaas is deze kanjerliquid dus voltooid verleden tijd.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.