Maak je eigen cork ball pop-ups

Veel vissers maken in hun visserij gebruik van pop-ups en deze zijn dan ook in ontelbaar veel verschillende vormen, kleuren, geuren en maten verkrijgbaar. Zelf maak ik ook veel gebruik van pop-ups en tot voor kort deed ik dit vrijwel standaard met fluo pop-ups die beter opvallen en flink wat attractie afgeven. Recent ben ik echter begonnen met het maken van mijn eigen cork ball pop-ups. De reden? Ik wilde dat mijn pop-ups zo dicht mogelijk in de buurt kwamen van mijn bodemaas en dat is met fluo’s een onbegonnen zaak. Deze manier is vooral in Engeland ingeburgerd onder de karpervissers, maar in Nederland zijn er maar relatief weinig vissers die hun eigen pop-ups vervaardigen. In deze korte 'how to' wil ik je laten zien hoe je je eigen pop-ups maakt die, indien gewenst, volledig aansluiten op je bodemaas. In mijn geval de Hit & Run van Dutch Bait Company.

Benodigdheden

Om je eigen cork ball pop-ups te maken heb je uiteraard wat spullen nodig. Voor het maken van ongeveer 100 pop-ups gebruik ik de volgende spullen:

 • cork balls
 • 250 gram boiliemix (bij voorkeur exact hetzelfde als je bodemaas)
 • 25 gram ei albumine (10% van je boiliemix)
 • Flavours en/of liquids die gebruikt worden voor jouw boilie
 • 1 ei
 • Zeef
 • Pan
 • Paar schoteltjes, bordjes
 • Eetlepel zonnebloem-  of olijfolie

Koop je je boilies bij een boilieboer? Vraag hem dan naar de mogelijkheden, want vaak kan hij je zo een paar honderd gram droge mix en een mix van de gebruikte liquids meegeven. Om je pop-ups harder te maken en beter bestand te maken tegen witvis, kun je er voor kiezen om gebruik te maken van ei albumine. Gebruik hiervoor ongeveer 10% van je boiliemix. Zonder ei albumine lukt het echter ook wel.

De kurken balletjes zijn in Nederland vrij prijzig. Ik heb ze zelf via E-Bay besteld uit Engeland en daarmee ben je een stuk goedkoper uit. Voor een 15/16 mm pop-up heb je een cork ball van 12 mm nodig.

Stap 1

We beginnen met het zeven van de boiliemix. Doordat veel mixen zijn voorzien van grove ingredienten (o.a. birdfood) is de mix niet heel fijn. Dit kan later problemen opleveren bij het hechten en draaien van je mix om het kurken balletje. Door de mix te zeven voorkom je dit.

Stap 2

Kluts 1 ei in een schaal en voeg daarna je vloeibare attractors en flavours aan het ei toe.

Stap 3

Voeg nu een deel van je mix toe en meng dit met de hand door je ei/liquid. Gebruik niet gelijk alle mix. Als je mix te plakkerig/nat is kun je rustig wat extra mix bijvoegen. Zodra je een goede bonk boiliedeeg hebt gemaakt die niet meer plakt is je mix klaar. Om er voor te zorgen dat de liquids goed in het deeg doordringen kun je het deeg even in een afgesloten zakje doen en een tijdje laten liggen. Sowieso is het goed om je deeg in een zakje te bewaren gedurende het proces zodat het niet uitdroogt.

Stap 4

Een klein beetje zonnebloem- of olijfolie op een bord zorgt er voor dat je vers gedraaide pop-ups niet aan elkaar of aan het bord gaan plakken. Neem daarna een stukje deeg, maak het plat en leg in het midden een cork ball. Duw deze in de mix en zorg dat je ongeveer 3 mm mix rondom de cork ball gebruikt. Dit is in het begin even oefenen, maar ook de grotere pop-ups zullen prima gebruikt kunnen worden. Druk het deeg rondom het balletje aan en rol met je hand tot je een keurig rond balletje hebt gecreëerd. Leg deze vervolgens in het bord. Naarmate je meer pop-ups hebt gedraaid kun je ze even door de olie rollen zodat je goed van elkaar gescheiden blijven.


Een bord vol versgedraaide pop-ups, klaar om gekookt te worden

Stap 5

Kook de pop-ups kort. Er zit weinig deeg om het kurk, waardoor je weinig tijd nodig hebt om de pop-ups hard genoeg te maken. Lang doorkoken zal meer attractors doen verliezen. 45 tot 60 seconden is genoeg!

Stap 6

Laat je pop-ups na het koken even uitlekken op een stukje keukenpapier. Rol ze af en toe door elkaar om te voorkomen dat ze aan het papier gaan plakken. Laat je pop-ups nu een dag of twee drogen om ervoor te zorgen dat ze hard genoeg worden.

Na het drogen kun je de pop-ups soaken in een flavour of lquid, waardoor ze nog attractiever zullen worden.


Home made cork ball pop-ups

Tot slot nog een paar kleine tips:

 • Deeg over? Doe dit in een afgesloten zakje en vries het in voor de volgende keer.
 • Ben je aan het vissen en vervang je de pop-up? Snijd hem dan doormidden en bewaar het kurken balletje.
 • Soak vooraf je kurken balletjes in een flavour voor nog meer attractie

Veel succes!


Gevangen vissen op handgemaakt aas geven veel voldoening!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.