Maak je eigen oldskool pop-up's

De pop-up is al jaren een enorm vertrouwd aasje wat al menig dikke beer op de kant bracht. Tegenwoordig zijn er niet veel aasfabrikanten meer die geen drijvende aasjes in hun assortiment hebben. Van donkere kleuren tot oogverblindende fluoro exemplaren in alle kleuren, maten en groottes. In deze 'howto' gaan we terug naar het begin van het boilietijdperk en laten we zien hoe je eigenlijk heel simpel en gemakkelijk je eigen pop-ups kan maken. Met de middelen van tegenwoordig is dit namelijk helemaal niet zo moeilijk meer.

Ondanks dat tegenwoordig de schappen bij de plaatselijke hengelsportzaak uit zijn voegen schieten door de enorme kleurwaaier aan pop-up's, was het vroeger wel anders. Toen bestond er simpelweg nog geen massa aan aasfabrikanten met kant-en-klare pop-up's of pop-up mixen. Drijvende aasjes waren meestal van kurk omringt door deeg. Dit deeg bestond vaak uit goedkope ingrediënten als diverse melen en oud brood met heel soms een lokmiddel als stroop of als je centen had, een flavour.

Ondanks dat de tijd deze methode heeft ingehaald, is het nog steeds een enorm goede methode om uiterst attractieve pop-up's te maken. De instant response op deeg, wat snel zijn attraktoren loslaat, is enorm te noemen. In een flink tijdsbestek wordt het deeg steeds weker waardoor voerdeeltjes loslaten. Dit maakt deze methode dan ook enorm interessant voor onze nieuwsgierige vriend de karper (en alle andere visssoorten). In deze howto leggen we uit hoe je deze simpele attractieve pop-up's maakt.


De benodigdheden


1 • Balletjes of staafjes van kurk
2 • Een paste of boiliedeeg naar keuze
3 • Een klein boilieboortje
4 • Schaartje
5 • Dunne/scherpe boilienaald

Stap 1: Boor je kurk voor!

Een oldskool pop-up was niets meer dan een kurken balletje of staafje (om een dumbel te creëren) met daaromheen een laagje deeg. Het nadeel van dit soort pop-up's is dat wanneer je deze pop-up's aan je hair probeert te monteren, je al snel je ronde pop-up'je kapot drukt. Kurk is namelijk tamelijk stug. Daarom is de eerste stap om simpelweg je balletje van kurk voor te boren.

Pak een balletje van kurk naar keuze, er zijn diverse maten verkrijgbaar bij de hengelsportzaak, en boor hem voor met een klein boilieboortje. Mocht je een dumbeltje willen maken dan dien je staafjes van kurk te kopen. Deze staafjes worden meestal gebruikt om een tijgernootje lichter te maken. Knip een stukje van het staafje af op de gewenste lengte en boor deze ook door.

Kleine tip: soak je balletjevan kurk eens voor in een flavour! Zo creer je straks een extra attraktief balletje!
 


Boor het kurkje voor

Stap 2: Kies je deeg!

Nu je balletjes van kurk zijn voorgeboord, is het zaak om een deeg naar keuze te kiezen. Op de markt is van velen merken kant-en-klare deeg te koop. Denk aan de Bloodworm pastes van Sticky Baits, de pastes van Pro Line of de allernieuwste pastes van Discharge Baits met de befaamde Black Envy Glug. Durf ook eens verder te kijken dan de karpervisserij! Vooral onze witvis en forel vrienden gebruiken al decennia lang verschillende soorten deeg. Zij kunnen je prima vertellen welke deegsoorten goede resultaten bieden. Denk eens aan Trout Pastes, Rubiver of Rubidur. Voor de thuisdraaiers onder ons is het natuurlijk een vanzelfsprekendheid dat ook je standaard boiliedeeg prima voldoet!

Het maakt overigens niet uit of je een drijvende of zinkende deegsoort pakt. Een drijvend deeg zorgt alleen voor een hoger drijfvermogen van je aasje en visa versa. Natuurlijk kan je als laatste ook je eigen deeg maken of kant-en-klaar deeg voorzien van wat extra attraktoren. Wees creatief!

Gebruik jouw favoriete deeg/pasta

Stap 3: Rol je deeg uit en pak je kurkje in

Goed, je hebt je balletje van kurk voorgeboord en eventueel gesoaked. Je hebt je deeg gemaakt of gekocht en nu is het tijd om met het deeg aan de slag te gaan. Pak een klein balletje deeg en druk dit plat. Geef hem vervolgens de vorm van een  munt. Leg nu je voorgeboorde balletje van kurk in het midden van het schijfje deeg. Zorg ervoor dat de voorgeboorde gaatjes aan de zijkant zitten. Sla nu het deeg om je balletje van kurk en pak het balletje helemaal in met deeg. Blijf wel opletten aan welke kant de gaatjes zitten van je kurkje! Een tip is om een boilienaald of boortje door de gaatjes te steken. Zo weet je waar de gaatjes zitten. 

 


Pak het kurkje goed in

Stap 4: Maak hem rond!

In principe is je pop-up'je nu al klaar! Je kan hem eventueel nog bijkneden om ervoor te zorgen dat het deeg gelijkmatig om je balletje van kurk is verdeeld. Gebruik je een staafje kurk dan kun je nu zelf de vorm van de dumbel bepalen. Wil je de pop-up rond hebben dan zijn er enkele manieren. De eerste is door de pop-up simpelweg te rollen in je hand. Op deze manier creëer je een aardig ronde pop-up. Wil je een echt ronde pop-up, dan koop je een zogenaamde Cork Baller. Deze handige tangen zijn voorzien van een ronde mal waardoor je kogelronde pop-up's kan creëren. Ze zijn nog te koop op Facebook. Ook de plaatselijke hobby zaak kan je wellicht helpen met deze tool.

Toch heeft zo'n met de hand gedraaide pop-up ook zijn charme en aantrekkingskracht! Echt ronde pop-up's kennen ze meestal al met al die kant-en-klare pop-up'jes van tegenwoordig! Hoe je je pop-up ook rond maakt, vergeet niet waar de voorgeboorde gaatjes in je kurkje ook alweer zaten! 

 


Mooi Rond!

Stap 5: Druk de gaatjes door!

De laatste stap is om de gaatjes die je eerder al in het kurkje had geboord weer even open te maken. Dit scheelt je straks een hoop gepiel. Ondanks dat deze methode prima aan de waterkant te doen is, kun je op deze manier ook gewoon je voorgeboorde aasjes thuis maken. Als je thuis de gaatjes al doordrukt, kun je ze zelfs nog even in een potje met een klein beetje flavour leggen om ze zo nog attractiever te maken. 

 


Doordrukken van de gaatjes

Stap 6: Monteren en vangen!

Je zelfgemaakte oldskool pop-up is klaar voor gebruik! Nu is het alleen nog zaak om hem aan je hair te bevestigen. Wanneer je je pop-up hebt voorgeboord met een 3mm boortje en je vist met een dunne hair, dan is het raadzaam eerst een witvis stoppertje/stuitje op je hair te bevestigen. Zo blijft je pop-upje op zijn plaats. Je montage is nu klaar om vis te vangen!

 


Voilà!


Deze methode is misschien oldskool. Toch is dit een methode waardoor je aas een enorm hoge instant reactie teweeg kan brengen. Deeg laat meer voerdeeltjes en attraktoren los dan een verhitte, lees gestoomde of gekookte, boilie. Hierdoor wordt de instant response verhoogd wat net die ene vis over de streep kan trekken. De vissen zijn met deze kou passief. We moeten ze dan ook soms een handje helpen om ze over de streep te trekken! eel succes met het maken van jouw eigen oldskool pop-up

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.