Overdaad schaadt; voer met beleid

Het najaar wordt door veel karpervissers standaard gezien als dé tijd om te storten. Kilo’s boilies gaan te water met het doel om volop achter de bunkerende bakken aan te gaan en het visseizoen te eindigen met een knal. Het is natuurlijk een feit dat de karper gedurende het najaar een buffer aanlegt voor de koude wintermaanden en zijn buikje vol vreet als de temperatuur daalt, maar is dat vele voeren nu wel zo verstandig? Gooien we niet juist onze eigen glazen in door de vissen flink aan te voeren? Geldt in veel gevallen niet nog steeds de regel ‘overdaad schaadt’?

Het hoeft niet altijd met kilo's tegelijk
Het hoeft niet altijd met kilo's tegelijk

Het najaar lijkt korter

De laatste jaren wordt steeds vaker de conclusie getrokken dat het najaar minder succesvol is als in het verleden. Natuurlijk wordt er veel gevangen en komen ook de gulzige bakken op de kant, maar op veel wateren stoppen de vissen veel eerder met azen dan voorheen. Sommige wateren lijken zelfs helemaal stil te vallen terwijl er op andere wateren nog maximaal resultaat te behalen valt. Wij als karpervisser spelen daar een grote rol in, zonder het ons misschien echt te beseffen.

Op de meeste wateren zal je immers niet de enige karpervisser zijn met plannen en het is moeilijk om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid aas dat te water gaat. Als een water drukker bevist wordt dan heb je misschien goed contact met je concullega’s, maar hoeveel vissers staan er ’s avonds niet stiekem een paar kilo boilies te verspreiden buiten het zicht van anderen?

Gevangen op een goed onderhouden voerstek van 500 gram per dag
Gevangen op een goed onderhouden voerstek van 500 gram per dag

Als het visbestand het aankan dan is er natuurlijk geen wolkje aan de lucht, maar regelmatig heeft de vis totaal geen noodzaak om te gaan azen. Ze hebben de buit al binnen zullen we maar zeggen. Door bewust(er) om te gaan met het voeren kun je de vissen gretig houden en langer laten zoeken naar aas. Krijg je geen aanbeten na een paar dagen voeren, bouw dan je voerhoeveelheid eens af of sla een dagje over voor je weer gaat vissen. Staar je overigens ook niet blind op een voerplek, want ook in het najaar zijn er fantastische vangsten te boeken met instant sessies met kleine hoeveelheden voer. Bij een voerplek ben je geneigd om hem toch te gaan bevissen, ook al zijn de omstandigheden beter voor een andere hoek van het water. Dit is een valkuil die je absoluut vis kan kosten.

Geen concurrentie van andere vissers, dus meer voeren is geen probleem
Geen concurrentie van andere vissers, dus meer voeren is geen probleem

Observeer en leer

Geef je ogen goed de kost als je aan het water bent. Houd de watervogels goed in de gaten om te zien of ze gericht op bepaalde plekken duiken en kijk wat ze boven water halen. Vis je op een helder water en heb je de mogelijkheid om met een aquascope/onderwaterkijker je voerplek te inspecteren dan is dit absoluut aan te raden. De informatie die je hiermee opdoet kan essentieel zijn voor het verloop van je vangsten.

Zoals vermeld is de situatie op ieder water anders en ook met grote hoeveelheden voer kan je nog steeds flink aan de bak, maar voor alles geldt; doe het met beleid.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.