Pinda’s als karperaas

Een particle waar we over het algemeen niet veel over horen of lezen zijn pinda’s. Een peulvrucht (geen noot dus) met een ontzettend sterke aantrekkingskracht op karper. Dit komt waarschijnlijk door de krachtige geur en smaak die pinda’s van nature bevatten. Omdat pinda’s een hoog oliegehalte hebben, zijn ze beter tijdens de warmere maanden te gebruiken. Een echt zomeraas dus wat na een korte voerperiode voor verrassende resultaten kan zorgen. Zeker als het niet of nauwelijks gebruikt wordt!  

Over de bereiding van pinda’s zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Er zijn er die beweren dat ze minimaal twee of zelfs drie dagen moeten weken en anderen zeggen dat 12 uur al voldoende is. Volgens de één moet het water meerdere malen ververst worden tijdens weken en koken in verband met blauwzuur en een ander zegt dat dit totaal niet nodig is, omdat blauwzuur tijdens het koken sowieso onschadelijk wordt gemaakt. Dat laatste klopt en is ook de reden dat wij pinda’s die we bij de supermarkt of de lokale kaasboer halen kunnen eten zonder last te krijgen van eventueel hoge concentraties blauwzuur. In dit geval wordt het dus onschadelijk gemaakt door de pinda’s eerst te roosteren.


Verstandig is om in ieder geval het zekere voor het onzekere te nemen als je pinda’s gaat bereiden voor het vissen. Allereerst week ik de pinda’s 24 uur. Vervolgens kunnen ze gekookt worden. Het koken verloopt iets anders dan bijvoorbeeld het koken van tijgers. Als ik de pinda’s kook, zal ik het kookwater na 15 minuten een keer verversen. Dit doe ik vervolgens na een kwartier nog eens als de pinda’s een half uur hebben gekookt en de pan uitgaan. Dus 24 uur weken, een half uurtje koken en tijdens het koken het water tweemaal verversen. Hierna zijn de pinda’s tevens zacht genoeg om aan een hair te rijgen. Iets arbeidsintensiever als het koken van bijvoorbeeld maïs of hennep, maar je bent er op deze manier wel zeker van dat eventuele schadelijke stoffen uit de pinda’s zijn gekookt zodat je ze met een gerust hart in kunt zetten als karperaas.

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.