Rock Salt

Zout, heerlijk voor over een eitje, je stukje vlees of een net iets te flauwe boerenkool. Dit kan het verschil maken tussen "niet binnen te houden" en "best lekker!". Ook in de visserij wordt het door veel mensen ingezet om het aas op smaak te brengen of te conserveren. Nou zijn er vissers die hier nog een schepje (zout) bovenop gooien door ook een handje op de voerstek achter te laten. Ik heb het dan niet over zout uit het vaatje, maar rock Salt.

Rocksalt, ook wel steenzout genoemd zit namelijk bomvol mineralen en kan volgens wetenschappers de voedselopname van karpers tot 50% verhogen! Een wondermiddel?

Wat is rock salt eigenlijk? Het is dus niet hetzelfde soort zout dat je op zondag morgen over je half zachte eitje (zo heb ik hem het liefst) strooit. Neen… Rock salt is het zout afkomstig uit de vroegere binnenzeeën. Deze zeeën zijn naar verloop van tijd opgedroogd met als resultaat dat het zout overbleef. Dit werd later bedolven door allerlei afzettingsgesteente en dus bedolven onder de grond.

Zoals gezegd zijn er meerdere vissers die steenzout gebruiken om vissen aan het azen te krijgen. Veel mensen weten ervan maar weinig mensen gebruiken het. Pas naar de release van Kevin's DVD "Final Account" begon het grote publiek zijn oren te spitsen. Helemaal wanneer mr. Nash uit de doeken deed dat hij hiermee bijna al zijn grote vissen wist te vangen.


De werking van zout onderwater


Meteen werd het beschikbaar voor de consument in de vorm van Chain reaction, soluballs en losse kilo zakken. Een hype was geboren en ook andere firma's speelden hier handig op in. Het zal dus niet lang duren voordat elk merk zijn eigen steenzout verkoopt.

Maar wat zijn nou eigenlijk de voor en nadelen aan rock salt? Kunnen we allemaal maar klakkeloos zout in het water strooien zonder dat we last krijgen van bijvangsten als haring, sliptong of een dikke vette makreel?


Chain reaction en soluballs van Kevin Nash


Helaas voor ons allemaal is rock salt geen wondermiddel. Wel heeft het een aantal eigenschappen die zouden kunnen zorgen voor meer vis. Zo is zout een smaakversterker. De smaak van je boilies / partikels komen dus net wat beter uit de verf. Ook zorgt het voor een enorme eetlust. Dit merk je bij jezelf ook wel wanneer je tijdens het stappen een broodje shoarma besteld. Je krijgt erg veel dorst en het lijkt of je een keer zoveel naar binnen kunt schuiven. Bovendien zit zout bomvol mineralen. Bij wateren waar weinig mineralen aanwezig zijn kan het vis trekken omdat ook vissen mineralen nodig hebben.

Ook schijnt het een helende werking te hebben. Het hersteld de slijmlaag en dood de bacteriën die ze met zich meedragen.


Gebruik het met mate...


Je voelt natuurlijk op je klompen aan dat je met het gebruik van zout voorzichtig om moet gaan. Net als bij ons mensen kan een te grote hoeveelheid zout schadelijk zijn voor vissen. Je bent waarschijnlijk ook niet de enige die het in het water gooit.

Een handje rock salt op de stek is meer dan voldoende. Overdaad schaadt!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.