Voorjaarstip: Copra Melasse

In de wonderlijke wereld van aas zijn er verschillende smaakmakers en lokstoffen die voor serieus meer vissen op de kant kunnen zorgen. Een van die smaakmakers is melasse (molasses) en in het bijzonder copra melasse. Melasse in het algemeen is een stroperig en laagvettig additief met een donkerbruine tot zwarte kleur. Melasse wordt gewonnen (raffinage) uit suikerriet en suikerbieten en heeft naast de attractieve werking op witvis en karper volgens sommige ook een laxerende werking. Melasse wordt in de voedingsindustrie veelvuldig toegepast in bijvoorbeeld roggebrood,sojasaus en is zelfs het basisproduct van rum! Copra melasse is verrijkte melasse en is een combinatie van kokosmeel en melasse. Copra op zich zelf is gedroogd kokoswit wat gemengd wordt met melasse en vervolgens wordt gezeefd om zo een gladde vloeistof te verkrijgen.

Melasse is een donkerbruine tot zwarte stroperige vloeistof
Melasse is een donkerbruine tot zwarte stroperige vloeistof
Foto: Google

Door de zoete smaak van copra melasse, is dit een uitstekende smaakmaker en lichte sweetner in stickmixen, grondvoeren en zelfs in boiliemixen. Het product is zowel te verkrijgen in vloeibare als poedervorm en heeft algemene voedingswaardes (poedervorm) bestaande uit 15% eiwitgehalte, 40% koolhydraten en 5% vetgehalte. Copra melasse wordt gezien als een goede binder maar heeft ook als nadeel dat het makkelijk over gedoseerd kan worden. Ook zorgt de vrij penetrante geur ervoor dat andere smaakstoffen snel worden overschaduwd en ook het feit dat vooral brasem gek is op dit goedje, is een aardig nadeel. Net als bij het gebruik van aminozuren kun je last krijgen van bijvangsten. Toch blijft het gezegde ‘zien eten doet eten’ ook hier van toepassing. Naast smaakmaker is melasse an sich ook een lokstof. Dit komt door een klein percentage van de eetlustopwekker betaine van wat er circa 5 %, van nature in zit. 

Liquid Molasses van het Engelse Nutrabaits
Liquid Molasses van het Engelse Nutrabaits
Foto: Nutrabaits

Het in hoge mate toevoegen van smaakmakers, lokstoffen en eetlustopwekkers resulteert vaak in bijvangsten en dat willen we als karpervissers vaak niet. Toch zijn de wintermaanden en het prille voorjaar de tijd dat we vis meer moeten proberen te activeren dan in andere maanden en dan wordt copra melasse ineens een leuk alternatief op al die, vaak op olie gebaseerde, aminozuren. Waar olie in koud water alleen maar stroperiger wordt, zo is melasse prima te mengen met (warm) water waardoor je de wateroplosbaarheid (laag vetgehalte) enorm positief beïnvloed.  Gebruik bijvoorbeeld deze verdunde melasse in je stickmix door er iets zout aan toe te voegen of gebruik melasse in je voerballen om een kleine voerstek aan te leggen. Het oude ingrediënt copra melasse is best een aardig product om die karpers in de koudere maanden tot foerageren aan te zetten. Doe er je voordeel mee!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.