Zout en look

De herfst is voorbij en de karpers hebben zich nog goed volgevreten om zo de winter door te komen. Karpers vangen in de winter is een stuk minder vanzelfsprekend dan in de zomer. Terwijl in de warmere periodes van het jaar het spijsverteringsstelsel van onze vriend op volle toeren draait, gaat het nu allemaal wat langzamer of valt zelfs geheel stil. Vanzelfsprekend wordt de voerhoeveelheid tijdens deze periode sterk teruggeschroefd. De onderlijntjes worden door de meesten ook wat ingekort en soms worden net iets andere rig’s gebruikt dan tijdens de anderen perioden van het jaar. De karpers trekken nu ook niet meer echt rond, maar zitten verscholen in de diepte of liggen uit de wind roerloos op de bodem.

Hoewel de technieken, het vinden van onze vriend, etc. zeker belangrijk zijn, wil ik hier enkel wat dieper in gaan op het gebruikte voer. Niet zo zeer op hoeveelheden maar eerder op bepaalde ingrediënten die de karper kunnen triggeren en ze zo toch doen laten overgaan tot azen. Er zijn twee ingrediënten die ik graag gebruik tijdens de winter en dat zijn zout en look. 

Look voor een optimale geurbom
Look voor een optimale geurbom
Foto: Louis Kruyfhooft

Stel je voor, je zit voor de tv met een zak zoute chips. Je neemt het eerste chipje in je mond en dan is het om zeep. Het is moeilijk om te stoppen met eten en voor je het weet is het zakje leeg. Niet de chips zelf maar eerder het zout is hier de oorzaak van. De mooie kristalletjes laten ons eten zo veel beter smaken! Maar dit geld niet enkel voor onze gerechten! Ook karpers kunnen helemaal los gaan eenmaal ze aan een gezouten feestmaal beginnen. Voor het vissen maak ik graag gebruik van rock-salt. Deze heeft een veel grovere structuur dan gewoon keukenzout en zal dus ook langer op de voer-plek blijven liggen dan fijn zout. Nu heeft zout niet echt een geur en zal het dus ook niet snel gevonden worden door onze vrienden. Daarom gebruik ik het steeds in combinatie met een ander geurig component zoals look. Hierover straks meer. 

Sommige mensen beweren dat het gebruik van rock-salt schadelijk is voor het ecosysteem in onze wateren. Natuurlijk moeten er geen kilo’s zout per sessie gebruikt worden, maar moet er met gezond verstand mee worden omgesprongen. Zolang het maar een beperkte hoeveelheid is, geloof ik niet dat dit daadwerkelijk een effect zal hebben op het water. 

Rock-salt. Het versterkt de eetlust maar gebruik het met mate!
Rock-salt. Het versterkt de eetlust maar gebruik het met mate!
Foto: Google.nl

Enkel zout toevoegen is voor mij nog niet echt een perfecte combinatie voor in de winter. Het zal zeker lijden tot meer aasopname, maar het aas moet nog eerst gevonden worden. Verschillende attractoren kunnen hiervoor gebruikt worden. Toch is er voor mij maar één enkel ingrediënt waar ik 100% vertrouwen in heb en dat is look. Ook look wordt veel in onze keukens gebruikt. Het heeft een typische felle geur die nog een lange tijd na consumeren merkbaar is. Daarom ben ik er ook zeker van dat look voor een optimale geurbom en trigger gebruikt kan worden tijdens het vissen. Ik gebruik het liefst lookpoeder omdat hier het gemakkelijkst mee te werken is. Meestal gebruik ik het in combinatie met partikels. De lookpoeder los ik op in een potje met heet water, dit om ‘lookbrokken’ in mijn voeder te vermijden. Nadat ik mijn partikels heb gekookt voeg ik het ‘lookwater’ toe aan het kookvocht waar mijn partikels inzitten. De dag erna heb je een geweldig geurend voertje. 

Bij aankomst aan de waterkant, schep ik de partikels over in een lege emmer. Dan voeg ik de nodige hoeveelheid rock-salt toe met wat boilie-kruim. Het kookvocht wordt net zo veel toegevoegd als het boilie-kruim kan absorberen. Wanneer het voer te water wordt gelaten, zal dankzij de gemalen boilies, de look-geur langzaam worden afgegeven aan het water en zo voor een mooi geurspoor zorgen. 

Een ijskoude winterparel
Een ijskoude winterparel
Foto: Louis Kruyfhooft

Wanneer de karpers de geur gaan opvangen zullen ze dankzij de look fel worden aangespoord om over te gaan tot azen (hoop ik althans ;) ). Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt zal het rock-salt er dan weer voor zorgen dat de karper wat langer blijft hangen omdat ze niet gemakkelijk meer kunnen stoppen met azen. 

Dit alles is natuurlijk allemaal maar een theorie. Maar ik denk dat we het eetgedrag van de mens toch zeker voor een stuk kunnen weerspiegelen aan het aasgedrag van onze vrienden. Ik ben er zeker van dat ik dankzij deze methode meer winterkarpers heb kunnen vangen dan anders. 

Probeer het eens uit zou ik zeggen! En niet vergeten, alles met mate.

Terug in haar element
Terug in haar element
Foto: Louis Kruyfhooft

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.