Als ik in 2019 over de karperbeurs in Zwolle wandel, tref ik Daniël Klerkx op de stand van LCA. Hij staat er om mensen uit te leggen over de producten van LCA. Als een pro knoopt hij de ene rig na de andere in een behoorlijk tempo in elkaar. Eén ding valt mij dan in het bijzonder op. Hij knoopt een chod aan een swivel met een wel heel simpel knoopje. Als ik zijn aandacht voor mijzelf heb, raken we over het merk LCA aan de praat en laat hij mij het knoopje, dat hij “the wanker knot“ noemt, zien. Ik kan mijn ogen niet geloven als ik zie hoe eenvoudig het is en hoe belachelijk sterk het knoopje is. 
De Alberto knoop is een simpel te leggen knoop die je op twee manieren kunt gebruiken. Of het nu voor een delicaat rigje is of als voorslagknoop, het kan allebei. De Alberto knoop is bedacht om een nylon/fluorcarbon lijn met een braid/gevlochten lijn te verbinden. De knoop is redelijk klein en kan dus goed door de ogen van een hengel heen vliegen met een worp. In deze ‘how to’ zal ik de knoop stap voor stap uitleggen. Bekijk ook het filmpje om nog duidelijker te zien hoe de knoop wordt gelegd.
Onderlijnen als de chod- en stiff rig worden met de dag populairder. Deze rigs krijgen in de media veel aandacht en en wordt door veel mensen erg goed op gevangen. Het is geen 'rocket science' om deze rigs te knopen maar wanneer je gebruik maakt van kleine haken blijft het priegelen met het dikke onderlijnmateriaal.
De knoop is een van de zwakste schakels van je rig. Het is daarom erg belangrijk een knoop te kiezen waar je 100% zeker van bent dat deze het niet zomaar begeeft. Bovendien leent niet elke knoop zich even goed voor alle verschillende soorten materialen.
De dagen worden steeds warmer en is het sein voor velen vissers om de karper weer aan de oppervlakte te bejagen. Het gebruik van honden en kattenbrokken is al jaar en dag een zeer geschikt aasje voor deze visserij. In dit artikel een methode om op een juiste manier harde Tompoes kattenbrokjes op je haak te monteren. Het voordeel van harde kattenbrokjes is dat je ze minder snel van de lijn afgooit en vaker kan inwerpen. Met de brokkenknoop zal dit zeker lukken!
Wanneer je besluit leadcore in te zetten, is het erg belangrijk ervoor te zorgen dat je na lijnbreuk alles gemakkelijk kwijt kunt raken. Wanneer je een leadcore kant en klaar koopt, zijn ze voorzien van lusjes waaraan ze vast te knopen zijn. Erg effectief, alleen het kan gestroomlijnder. Zo weet je 100% zeker dat de karper het lood meteen kwijt is.
Veel mensen kiezen ervoor hun pop-up boilie met een lus aan het ringetje van hun rig te monteren. Dit doen ze omdat het drijfvermogen van de boilie dan langer meegaat dan wanneer je hem aan een hair monteert. Het bevestigen van een pop-up boilie aan een ringetje is een echt priegel klusje. Het is natuurlijk wel zaak dat dit goed gebeurt. Hij moet tijdens het vissen en krachtige worpen wel netjes aan de hair blijven zitten.
Deze is speciaal ontwikkeld voor het bevestigen van je haak op je onderlijn. Een erg betrouwbare en sterke knoop die na de komst van de knottless knot niet veel meer wordt gebruikt. Dit komt misschien wel omdat deze knoop wat lastiger te maken is.
Deze knoop wordt door de pluggen-firma Rapala aangeraden voor het bevestigen van je kunstaas aan je hoofdlijn. Je krijgt een mooie open lus, die zelfs onder stevige druk nog mooi open blijft staan waardoor je rig nog mooier kan draaien.
Voor het bevestigen van een ringetje op je hair ben je vaak even aan het prutsen. De meeste mensen doen dit door middel van een simpele lus. Het ringetje zit dan mooi op zijn plek en zal bijna niet verschuiven. Een groot nadeel aan deze manier van bevestigen, vind ik dat door deze knoop het ringetje vaak schuin je hair komt te staat.
Voor de komst van coated braids, werden combi rigs gemaakt door een stugge en soepele onderlijn aan elkaar te binden. Dit was een erg zwakke schakel op de onderlijn. Een betrouwbare knoop voor dit klusje, is de surgeon's knot. Deze knoop stelt je in staat twee korte lijnen, op een compacte manier aan elkaar te verbinden.
Dit is een van de eerste knopen die een visser voor zijn kiezen krijgt. Of je hem nou met mono, amnesia of braid legt, hij zit altijd muurvast. Een mooie, compacte en vooral niet onbelangrijk, een betrouwbare knoop. Eenmaal goed vast zal deze knoop niet schuiven en vormt een mooie schakel tussen onderlijn en hoofdlijn. Een knoop die iedereen wel eens gebruikt!
Dit is een knoop die een lus vormt aan het einde van je rig. Dit is vooral bij een stiff rig een groot voordeel omdat deze dan ruimte heeft om te draaien. Ook bij het gebruik van een combi rig is dit een hele goede knoop om te gebruiken.
Voor het maken van een stiff rig kennen we de "8 knoop", of de "3kamer knoop". Deze vormen bij de wartel een lus die voor extra bewegingsvrijheid zorgt. Bij het gebruik van soepel, gevlochten onderlijnmateriaal is dit echter overbodig en daarom wil ik in dit stukje de knoop toelichten die ik hiervoor gebruik, namelijk de "Grinner Knot".
De palomar knot is een knoop die heel makkelijk te maken is. Ook kun je hem in een handomdraai weer uit elkaar halen. Of je nou gebruik maakt van braid, nylon of coated braid, het blijft allemaal goed vastzitten met deze knoop. Dit hem erg betrouwbaar maakt.