Knopen

Knopen - een overzicht aan knopen voor het karpervissen

“Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel”, een spreekwoord dat je vast wel vaker hebt gehoord. In de karpervisserij geldt dat natuurlijk ook. Als er ergens een zwak punt in je lijn of montage zit is de kans op een lijnbreuk groot. Daarom is het enorm belangrijk om de juiste knoop te gebruiken bij de juiste situatie. Er zijn tientallen knopen die we als vissers kunnen gebruiken en op onze website vind je daar veel versies van. In dit overzicht hebben we de knopen ingedeeld in categorieën, zodat je precies weet welke knopen je kunt gebruiken bij ieder onderdeel van je montage.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  



Algemene knopen

Laten we eerst eens kijken naar de wat algemenere knopen uit het gamma. Deze knopen zijn uitstekend om je (onder)lijnen aan wartels en/of swivels te knopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Rapala knoop, de Palomar knot, de Braid loop, de Bloedknoop en de Grinner knot. De laatste twee zijn vermoedelijk de meest gebruikte knopen van het lijstje. Wil je graag een lusje creëren voor beweging in de rig? Wellicht is dan de 3 Kamer knoop de juiste optie voor je.

Dan is er ook nog de populaire 8 Knoop. Hiermee maak je een stabiele lus aan het einde van je onder- of hoofdlijn. Na het maken van de 8 knoop is het eenvoudig om de rig aan een quick change wartel te bevestigen of, wanneer de lus groot genoeg is, deze door het oog van de wartel te steken en er overheen terug te halen. Zo creëer je namelijk een lus in lus verbinding, die makkelijk los te halen valt zonder iets te hoeven knippen. Dat werkt met name erg handig bij het vervangen van lood, spods, markers etc.

Zoals je kunt zien op de foto maak je een simpele platte knoop met het uiteinde van deze lus. Belangrijk is dat het ook van de lus groot genoeg is om hier de wartel doorheen te halen.
Het knopen van de ‘braid loop’

Een laatste knoop die we in petto hebben voor het knopen van stijve (chod) materialen aan een wartel of swivel is de zogenoemde Wanker knot. Deze wordt minder gebruikt, maar kan maar net de knoop zijn die jij zoekt.

Vis je graag met distance sticks of je voerboot en wil je keer op keer de juiste stek bevissen? Dan loont het om een Stuitje op je lijn te maken waardoor je steeds de juiste sterk terug zult vinden 😉

Knopen om je haak te monteren

Natuurlijk wil je dat je haak goed gemonteerd zit en daar gebruiken de meeste vissers de betrouwbare knotless knot voor. Deze knoop is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, het is namelijk technisch gezien geen knoop. Door de wikkelingen en de druk die wordt gezet is het echter één van de populairste knopen die we hebben. Hij werkt vooral goed met soepele (onder)lijnen. Een alternatief voor de knotless knot is trouwens de Domhoff knoop. Deze lijkt sterk op de knotless knot, maar heeft als voordeel dat hij na het leggen ervan niet meer kan verschuiven.

knopen - De Knotless knot
De Knotless knot is één van de populairste verbindingen.

Met stijvere onderlijnmaterialen is het soms lastig om de knotless knot in te zetten. Het haakoog kan dan net te klein zijn en de knoop wordt simpelweg te groot. Als je een goed alternatief zoekt voor zo’n situatie raden we de Whipping knot aan. Deze sterke knoop hoeft minder vaak door het haakoog gevoerd te worden en daardoor houd je wat ruimte over. Hij is ook nog eens makkelijk te knopen!

Voorslag- en verbindingsknopen

In sommige gevallen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een stevige voorslag. Denk bijvoorbeeld aan de visserij op kanalen en rivieren, over mosselbanken en andere vormen van obstakels. Je wilt immers niet dat de hoofdlijn doormidden wordt gesneden door iets scherps en het einddoel blijft om de karper te vangen. Het spreekt voor zich dat je voor de verbinding tussen je hoofdlijn en voorslag afhankelijk bent van een sterke en liefst zo klein mogelijke kleine knoop. De voorslagknoop zal immers ook door je de ogen van je hengel moeten glijden en op de molenspoel belanden. Daarnaast is een grote knoop niet handig in combinatie met visveilige systemen en/of toplood. Twee betrouwbare voorslagknopen zijn de Albright knot en de Uni knot.

knopen - een goede voorslag is belangrijk
Een compacte en sterke voorslagknoop is belangrijk [foto: Oli Davies]

Natuurlijk kan het in andere gevallen ook praktisch zijn om twee lijnen met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld eens aan het zelf maken van een combi rig, bestaande uit twee onderlijnmaterialen. Hiervoor is de zogenaamde Surgeon’s knot een uitstekende knoop. Combineer je een stijve met een soepele onderlijn, dan kan je ook gebruik maken van de Alberto knoop.

Voor het verbinden van je hoofdlijn met een leader is ook een mooie knoop bedacht. De zogenoemde Naaldknoop is een zeer compacte en sterke knoop die eenvoudig te maken is. Hierbij zorg je er automatisch voor dat eventuele end tackle materialen eenvoudig over de knoop kunnen glijden als dat nodig is.

Het bevestigen van aas

Sommige knopen worden gebruikt om eenvoudig een aasje te monteren of op zijn plek te houden op de haak. Denk bijvoorbeeld eens aan het monteren van een pop-up met baitfloss. Dat gaat het beste met een Pop-up lus waardoor de baitfloss niet meer van het aas zal schuiven en je deze gerust kunt inwerpen. Een andere veelgebruikte knoop/lus rondom de haak is de Ring loop. Deze gebruik je bij het bevestigen van een rig ring rondom de haaksteel. Een simpel knoopje, maar als je deze goed legt kan je rig ring niet langer verschuiven en werkt je rig optimaal!

Knopen: Ring loop
De ring loop zorgt ervoor dat je rig ring goed in positie blijft en niet verschuift.

Vis je graag aan de oppervlakte met honden- of kattenbrokken dan kan het soms lastig zijn om je aas goed op zijn plek te houden. De meeste vissers kiezen in dit geval voor de bevestiging aan een elastiekje, maar met sommige aassoorten werd de brokkenknoop erg goed. Het is maar net waar je voorkeur ligt.

Afsluitend

Zoals je ziet hebben we op CarpFeeling een hele serie knopen stap voor stap voor je beschikbaar. Er zijn natuurlijk nog veel meer knopen, maar die worden minder gebruikt binnen het karpervissen. Heb je zelf nog een goede aanvulling voor onze website? Meld dit dan via ons tipformulier!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *