Alberto knoop

De Alberto knoop is een simpel te leggen knoop die je op twee manieren kunt gebruiken. Of het nu voor een delicaat rigje is of als voorslagknoop, het kan allebei. De Alberto knoop is bedacht om een nylon/fluorcarbon lijn met een braid/gevlochten lijn te verbinden. De knoop is redelijk klein en kan dus goed door de ogen van een hengel heen vliegen met een worp. In deze ‘how to’ zal ik de knoop stap voor stap uitleggen. Bekijk ook het filmpje om nog duidelijker te zien hoe de knoop wordt gelegd.

Stap 1: vouw het nylon dubbel en haal de braid van onderen door de onstane lusStap 1: We beginnen bij het nylon uiteinde en dat vouwen we dubbel, zo’n 10 cm voor het einde. Hierna steken we de gevlochten lijn via de onderzijde door de lus van het nylon.

Stap 2: Leg vijf wikkelingen van je afStap 2: Nu gaan we de gevlochten lijn om het nylon wikkelen. Let wel even op dat je ongeveer 1 cm van het einde begint met wikkelen omdat je er straks nog bij moet. Het is handig om dat lusje tussen duim en wijsvinger stevig vast te houden. Leg nu 5 wikkelingen rond het nylon naar rechts toe, zoals op de foto, en probeer het zo strak mogelijk tegen elkaar aan te doen.

Stap 3: Leg twee wikkelingen terug over de zojuist gelegde wikkelingenStap 3: Leg twee wikkelingen terug over de zojuist gelegde wikkelingen. Steek vervolgens het uiteinde van de gevlochten lijn zo door de lus dat deze er aan dezelfde kant uitkomt als dat hij er in is gegaan. In dit geval dus van boven naar beneden. Dit is belangrijk!

Stap 4: Maak de knoop nat met speeksel en trek hem geleidelijk aanStap 4: Maak de knoop goed nat met speeksel en trek het langzaam aan. Trek ook de twee losse uiteinden goed aan.

Stap 5: Knip de uiteinden ruim af en blob ze met een aansteker tot de knoopStap 5: Knip de uiteinden op ongeveer 1cm van de knoop af en ‘blob’ ze met een aansteker

De knoop is klaar en ijzersterk! Is het je niet helemaal duidelijk? Kijk dan zeker even naar de onderstaande video waar ik de knoop voor je leg.

TIP: Als je de knoop bij een combi-rig gebruikt moet je er goed op letten dat het soepele deel niet te lang wordt door het aantrekken van de knoop. Als je 1cm van de haak met de knoop begint dan zal de knoop uiteindelijk ongeveer 4 cm van de haak zitten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.