Ben Hamilton over zijn ‘advanced multi rig’

Toen Frank mij benaderde om een stukje te schrijven was ik meteen enthousiast. Ik dacht direct aan een speciale rig die mij nog nooit in de steek heeft gelaten en ik vond dit dan ook een passend onderwerp voor mijn eerste artikel voor CarpFeeling.

De gewone ‘multi rig’ bestaat al een lange tijd en heeft fenomenale inhakingseigenschappen, mits op een juiste wijze gemaakt en met de juiste materialen. Zelf ben ik altijd al een fan geweest van pop-up presentaties. Deze hebben het voordeel dat de haak vrijwel altijd midden in de onderlip prikt, daar waar hij hoort! Er is alleen een probleem dat altijd in mijn achterhoofd blijft rondspoken. Het merendeel van het aas dat we voeren zal zinken en strak tegen de bodem liggen. Een pop-up die hoog wordt aangeboden zou de schuwere vissen kunnen afschrikken. Vaak zijn dit ook de vissen die minder vaak gevangen worden. Het voordeel van deze pop-up presentatie is dat hij veel natuurlijker over komt omdat hij op ongeveer twee a drie centimeter van de bodem wordt aangeboden. Dit maakt de presentatie veel natuurlijker in mijn ogen.

Zoals gezegd is de werking van de rig geweldig en hij is praktisch niet in de knoop te gooien. De rig wordt meestal voorzien van een kleine rig ring op de D-lus van de haak, maar deze heb ik zelf vervangen door een ‘hook ring swivel’ waardoor de draaicircel van de rig nu met 180 graden wordt vergroot! Probeer het zelf maar eens door het haakaas vast te houden met je ene hand en met de andere de rig te draaien. De rig zal zeer snel 360 graden draaien en de inhaking zal enorm worden verbeterd. Je zult er versteld van staan! Met deze aanpassing is het ook een stuk eenvoudiger om het haakaas te monteren. Je hoeft enkel maar een stukje nylon lijn door het kleinste oog van de ‘hook ring swivel’ te steken en met een splicing needle het aas op de lijn te trekken. Trek het aas over de wartel tot de wartel in het aas zit. Er blijven nu twee stukjes lijn over. Knip deze kort af en smelt (blob) ze met een aansteker. Druk het gesmolten nylon met de achterkant van je aansteker tegen het aas waardoor het vast komt te zitten.
  


Blob het nylon tegen de pop-up


Een ander groot voordeel van deze rig is dat je gemakkelijk een botte/beschadigde haak kunt vervangen zonder dat je de rig weg moet gooien. Door de lus iets losser te maken kan je de haak in enkele seconden vervangen. Dit is uiteraard een zeer groot pluspunt tegenover andere rigs met een knotless knot en het bespaart je een hoop tijd zodat je binnen enkele minuten weer kunt vissen. Geniaal!

Bij stevige worpen kan de D-lus van een multi rig strak trekken. Dit is iets waar ik absoluut geen fan van ben en daarom heb ik een klein stukje tubing over het haakoog geplaatst. Dit voorkomt niet alleen het schuiven van de lus, maar zorgt tevens voor een goede curve dat de inhakingskansen bevordert. Door de hook ring swivel kan de haak alsnog vrij draaien in de bek.

De volgende stap is het kiezen van het juiste onderlijnmateriaal. Karpers kunnen ontzettend schrikken als ze met hun vinnen achter iets blijven haken en daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat mijn onderlijnmateriaal strak op de bodem ligt. Dat is direct de reden dat we de laatste anderhalf jaar enorm hard hebben gewerkt aan ons nieuwe onderlijnmateriaal. We wilden iets anders dan een ‘gewoon’ gecoat onderlijnmateriaal en hebben daarom ‘Tungskin’ ontwikkeld. In de coating van dit onderlijnmateriaal is, zoals de naam doet vermoeden, tungsten verwerkt waardoor de lijn perfect afzinkt en strak tegen de bodem ligt!
 


Ik gebruik een chod bead ipv een loodhagel


Ik heb het gewicht van onze Tungskin vergeleken met de gewichten van andere onderlijnmaterialen die reeds verkrijgbaar zijn. Al is de tungsten zwaarder dan je zou verwachten (naar evenredigheid 30% ten opzichte van het andere ongewijzigde materiaal), het grootste verschil wordt gemaakt door het verschil in dichtheid van een plastic coating in vergelijking met die van water. Het is een wetenschappelijk verhaal, maar het komt er op neer dat de dichtheid van de meeste plastic coatings groter is dan dat van water. Dit houdt simpel in dat het materiaal niet drijft en dus langzaam zal zinken als de oppervlaktespanning wordt weggehaald (bijvoorbeeld door het aanraken van het materiaal of het onder water trekken hiervan). Door het gewicht van de tungsten zal deze veel overtuigender afzinken en ook op de bodem blijven liggen. Dit is zonder twijfel een ‘game changer’ en een enorme stap vooruit in de ontwikkeling van onderlijnmaterialen!

Voorheen kneep ik een loodhagel op het overgebleven stukje lijn (achter de knoop) om de pop-up op zijn plek te houden. Deze loodhagel heb ik inmiddels vervangen door een ‘naked chod bead’. Deze beads zijn ook verzwaard met tungsten en voorzien van een klein stuitje waardoor hij vast blijft zitten op de lijn. Ze zijn in beginsel bedoeld om chod rigs op hun plek te houden, maar kunnen ook uitstekend worden ingezet voor andere doelen, zoals het uitloden van een pop-up. Deze bead schuif ik op het overgebleven stukje onderlijnmateriaal. Vervolgens ‘blob’ ik de lijn tegen de bead, waardoor deze vast komt te zitten. Indien nodig schaaf ik de pop-up bij tot deze perfect uitgebalanceerd is. Hierdoor werkt de rig nog beter en haakt hij perfect.

Ik presenteer deze multi rig graag met onze leadcore en maak hierbij meestal gebruik van een helicopter systeem. Doordat de rig bij de inworp roteert zal deze zelden in de knoop raken. Tussen de rig en de leadcore plaats ik een ‘chod ring swivel’ waardoor de rig vrij (en natuurlijk) kan bewegen en mooi op de bodem komt te liggen.

Doordat de montage kort boven de bodem komt te staan kan het voorkomen dat de haak bij de inworp beschadigt. Zeker als je vist met zwaar lood dat de rig naar beneden kan trekken. Om dit tegen te gaan doe ik twee stukjes rig foam in een pva netje en maak hier een bolletje van. De haak prik ik door het pva en dit zorgt er voor dat de rig onbeschadigd op zijn plek komt te liggen, waardoor je haak vlijmscherp blijft. Een extra voordeel is dat de twee pva foampjes uiteindelijk aan de oppervlakte zullen verschijnen. Hierdoor kan je precies zien waar je rig is geland en of deze in de buurt ligt van je markerfloat.
 


Een 'dodelijke' rig


De lengte van de rig houd ik meestal op ongeveer 20-25 centimeter. Door de uitgebalanceerde pop-up oogt het natuurlijker om te vissen met een langere onderlijn. Ik zou er daarom eerder voor kiezen om de rig te verlengen dan te verkorten.

Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is en dat je met behulp van de foto’s zelf deze nette en ‘dodelijke’ rig kunt maken! 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.