Combi Rig

De combi rig is een heel universele rig die op de meeste wateren heel goed werkt, zowel met boilies als met particles. Hij heeft een mooi kantel punt waardoor hij makkelijker draait en vlees pakt. Een combi rig bestaat altijd uit een soepel en een stijf gedeelte en wordt meestal afgewerkt met een stukje krimpkous om zo de haaksteel te verlengen.

De combi rig kan op verschillende manieren worden gebonden. Deze wordt gebonden middels een coated braid.1 • tension bar
2 • wartel (maat 8)
3 • elastic tube
4 • coated braid
5 • long shank hook (maat 8-10)
6 • krimpkous (20 mm)
7 • schaarPak ongeveer 20 cm coated braid. Ik gebruik bij voorkeur de hybrid hooklink van korda. Dit omdat die coating bestaat uit fluocarbon (onzichtbaar onder water) en heel stijf is. Kijk welke coated braid voor jou onderlijnen het beste werkt. Verwijder ongeveer 12 cm van de coating. Maak aan het eind van het soepele gedeelte een lusje voor het bevestigen van het aas.Bevestig nou een boilie of particle aan de hair (het lusje) zodat je er straks een goed zicht op hebt over hoe lang de hair moet worden. Zo weet je meteen hoever het aas is verwijderd van de haakbocht.Knip ongeveer 5 mm elastische tube af en rijg deze over je coated braid. Nou prik je de haak door de tube en rijgt hem erdoorheen zodat deze tube de hair mooi langs de steel van de haak houd. Zorg ervoor dat de tube eindigt voor de haakbocht begint zoals op de foto is aangegeven.Haal nou de braid van buiten naar binnen door het oog van de haak. Maak nou een knotless knot om de haak te bevestigen. Wikkel de knotless knot niet verder dan 1/4 van de haaksteel zodat er nog ruimte zit tussen de knoop en de tube. Zorg ervoor dat er vanaf het haakoog nog ongeveer 30 mm soepele braid over is.

Knip nou ongeveer 30 mm krimpkous af en schuif dat over de haaksteel tot net na de knoop zoals op de afbeelding aangegeven. Belangrijk is het dat er nog minimaal een centimeter van het soepele gedeelte van de braid over is. dit soepele gedeelte fungeert namelijk als kantel punt van de haak.Nou is het zaak de wartel te bevestigen. dit doen we middels een 8knoop of 3 kamer knoop. dit omdat door deze knoop een klein lusje ontstaat tussen de wartel en de onderlijn. zo kan de stijve onderlijn toch kantelen.

Maak de knoop nat voor je hem aantrekt. dit voorkomt verbranding van de lijn. gebruik voor het aantrekken een tension bar. De afstand van de onderlijn is vaak heel persoonlijk. ikzelf hou van hele korten onderlijnen. een gangbare lengte is ongeveer 15 cm.


Om het krimpkous de juiste vorm te geven hou je hem boven het stoom van kokend water. nou vormt het krimpkous naar de haak en de lijn. Duw meteen naar het stomen het krimpkous in een bochtje zodat er een soort klauw ontstaat.

Hou ook de coating van de onderlijn even onder het stoom. dit maakt de coating van de onderlijn nog stijver.


De combi rig is klaar. probeer hem recht op te bergen zodat hij de vorm houd die je hem na het stomen hebt gegeven. Ik een goeie rigbinder blijft de onderlijn het best.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.