De rig van: Mark Pansar (Nash-rekkerrig)

In deze editie van "De rig van" laten we Mark Pansar aan het woord van Nash Team Benelux. Hij beschrijft een combi-rig op basis van Triggalink. Dit speciale onderlijn materiaal wordt elastisch zodra deze in aanraking komt met water. Wil je meer weten over dit materiaal, lees dan ook zeker eens onze review en hoe Edwin dit toepaste tijdens een sessie op "Het Broek".

Dit onderlijnmateriaal, Triggalink, heeft de schitterende eigenschap, éénmaal het in aanraking komt met water het zomaar liefst 30% krimpt. In de Triggalink is een soort van pva-gel geweven waardoor het materiaal in droge toestand non-stretch is en gemakkelijk te knopen. Eénmaal in water "smelt" de pva-gel, waardoor het materiaal niet alleen krimpt maar ook als bij toverslag elastisch wordt. Het werkt nu als een soort van elastiek dat tot op een bepaald punt kan uitgetrokken worden. Is de rek eruit, dan pas gaat de karper de weerstand van het lood voelen. Er gaat als het ware een schrikeffect optreden waarbij in 95% van de gevallen een run volgt.

Nash-rekkerrigMark knoopt zijn rig in een combi variant waar de haak gemonteerd wordt door middel van Armourlink

Let wel goed op dat je zwaar genoeg lood gebruikt. het minimum is 150g, met minder zal de rek van de Triggalink niet volledig benut worden waardoor de karper dan sneller op het lood gaat trekken dan je lief is. Op zachte, modderige bodems kun je eventueel wel het loodgewicht wat minder nemen. Het lood dringt toch altijd een beetje in de modder waardoor de weerstand (van lood en modder) voldoende is om de Triggalink perfect zijn elastische werk te kunnen laten doen. Doordat Triggalink enerzijds niet zo soepel en anderzijds iets dikker materiaal is, is het aan te raden om de Triggalink te gebruiken in een combi-versie.

Nash-rekkerrig stap 2Mark kiest er voor om het haakaas te presenteren op een baitscrew en monteert de haak dus met knotless knot die hij afknipt.

Dan kun je het beste doen door aan de Triggalink, via een grinnerknoop, een stukje van braid (max. 5cm) te bevestigen. Deze laatste zorgt voor meer bewegingsvrijheid waardoor de haak beter kan indraaien in de bek.

Triggalink is te verkrijgen in 15, 20, 25 en 30lb

Nash-rekkerrig: de grinner knot

Ik gebruik een variant van de grinnerknoop, waarbij de Triggalink om een dubbel stuk braid (5 wikkelingen rond de braid) gewikkeld wordt, waarna je het uiteinde weer door de lus van de braid steekt en vervolgens met een beetje speeksel voorzichtig aantrekt, waarbij je zorgt dat de wikkelingen mooi naast elkaar vallen. Daarna worden de twee uiteinden tot tegen de knoop afgeknipt.

Als we alles eens op een rijtje zetten, komen we tot de conclusie dat dit superspul niets anders dan voordelen biedt. Ik zou zeggen: "Probeer het eens en laat je overtuigen!"

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.