Onderlijnen voor het vissen op karper

Scherpe rigs zijn belangrijk in de winteraanpak

Een goede onderlijn, ook vaak rig genoemd, is het laatste cruciale stukje van je montage. Er zijn tientallen onderlijnen die worden gebruikt bij het vissen op karper en iedere onderlijn heeft zijn eigen unieke eigenschappen, voor- en nadelen. Zo is de ene rig gemaakt voor het vissen met pop-ups en de ander puur voor bodemaas. Het uiteindelijk doel is dat de rig zo goed en snel mogelijk ‘haakt’ bij een opname van het aas. Omdat er zoveel verschillende onderlijnen bedacht zijn kunnen we ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

 

Advertentie:

  



Geen nood! Op deze overzichtspagina vind je alle onderlijnen die we op CarpFeeling hebben behandeld. Vervolgens laten we je stap voor stap zien hoe je ze maakt. We hebben ze ook nog even gecategoriseerd op het vissen met verschillende soorten aas. Benieuwd naar alle rigs? Lees dan snel verder.

Een onderlijn voor elke situatie

Zoals gezegd zijn er veel verschillende rigs die je helpen om zo effectief mogelijk te vissen. In beginsel is het belangrijk om te kiezen met welk aas je wilt gaan vissen. Het vissen met zinkend aas zoals partikels of boilies zal namelijk om een andere onderlijn vragen dan de visserij met wafters of pop-ups. Ook de grootte van je aas zal hier een rol in spelen. Elke situatie vraagt dus om een andere aanpak en daarom hebben we de rigs verdeeld in drie categorieën. Heb je zelf nog een goede onderlijn die niet op deze pagina staat vermeld? Tip ons dan via het tipformulier.

Frank met een naked chod rig
Er zijn tientallen onderlijnen voor het vissen op karper, welke hebben jouw voorkeur?

Onderlijnen voor het vissen met zinkend aas

Laten we dit overzicht beginnen met de rigs voor het bodemaas. Hiermee is voor de meeste vissers namelijk de visserij begonnen en daardoor is dit ook de grootste categorie. De meest bekende rigs voor het vissen met bodemaas zijn de standaard hair rig en de combi rig. De laatste van die twee is vermoedelijk de populairste optie die eenvoudig te maken is met een gecoat onderlijnmateriaal en een strippertje. Ook de alom bekende Line aligner zorgt voor veel aanbeten, datzelfde geldt voor de Snowman Rig die zijn naam dankt aan de wijze waarop de zinkende en (kleinere) drijvende boilie op elkaar blijven staan.

Bij de standaard hair rig vertrekt de hair recht vanuit je knotless knot. Bij de KD rig is dat anders. Door een kleine aanpassing verander je de hoek van je haak op het aas. Dat kan je ook nog versterken door je aas te voorzien van een stukje foam of kurk. In dat geval noemen we het de Mushroom rig. Zoek je een simpele rig waarbij de hair vertrekt vanuit de haakbocht, dan is de Reverse Hair rig wellicht een goede optie.

Zo knoop je een KD rig
Patricia toont hier de KD rig, een rig waarbij de hair niet langs de haaksteel naar beneden loopt.

Van soepel naar stijf onderlijnmateriaal

De bovenstaande rigs zijn eigenlijk allemaal gebaseerd op het gebruik van soepel onderlijnmateriaal. Natuurlijk kennen we ook onderlijnen die we maken uit stijve onderlijnmaterialen, deze noemen we vaak ‘stiff rigs’. Denk bijvoorbeeld eens aan de IQ D-rig die zeer populair is. Een soepele tegenhanger daarvan is trouwens de German rig, die ook eenvoudig te knopen valt en zelfs nog iets kan worden aangepast naar wens.

Bovenstaande bodemrigs zijn de meest gebruikte, maar er zijn nog tal van anderen die we in het verleden hebben besproken. Een aantal daarvan zijn de Diabolo rig en de Noodle rig. Binnenkort vullen we meer rigs aan vanuit ons archief 😉

Je kunt bij veel bodem rigs het kantelen en indraaien van de haak bevorderen door een shot on the hook te plaatsen. Dit is een loodje waardoor de haakpunt automatisch snel in prikstand komt te staan na de aasopname. Lees er hier meer over.

Het lusje trek je nu over de bocht van de haak en trekt de uiteinde langzaam aan. Het moet er nu uitzien zoals op de bovenstaande foto.
Stijve onderlijnmaterialen worden minder gebruikt als bodem rigs, maar kunnen zeer effectief zijn.

Onderlijnen voor pop-ups

Pop-ups zijn drijvende boilies die door het gewicht van de onderlijn op de bodem worden gehouden. Dat gewicht komt soms door het soortelijk gewicht van de haak, wartels en leaders, maar moet soms worden verzwaard met putty of andere materialen. Pop-ups kunnen zeer effectief zijn bij het vissen op karper. Doordat ze niet op de bodem liggen vallen ze veel meer op ten opzichte van bodemaas. Dat wordt nog eens versterkt door de opvallende kleuren die veel pop-ups hebben en waarmee wordt ingespeeld op de nieuwsgierigheid van de karpers. Een karper moet immers het aas met de bek inspecteren en als de rig goed werkt zal hij zich direct haken, waardoor zijn of haar nieuwsgierigheid gelijk resulteert in een aanbeet.

Pop-up rigs kunnen daarom erg goed werken en bieden nog meer voordelen, zoals het bevissen van stekken met vuil of wier op de bodem. De meest gebruikte pop-up rigs van het moment zijn zonder twijfel de Ronnie rig en de Chod rig.

Onderlijnen: Drijvende pop-ups wekken de interesse van voorbij zwemmende vissen.
Pop-ups wekken de interesse van voorbij zwemmende vissen.

Chod rig = overal inzetbaar

Laten we even beginnen met de Chod rig, want die heeft zich door de jaren heen al enorm bewezen als een mega effectieve onderlijn. De Chod heeft veel voordelen ten opzichte van andere rigs en dat komt met name door de gebruikte materialen. Chods worden namelijk geknoopt uit zeer stijf onderlijnmateriaal dat je met je vingers in een bochtje kunt buigen. Door de stijfheid zal hij zijn bocht vasthouden en door deze bocht staat de haak al in een uitstekende prikpositie. De chod is vrijwel onmogelijk in de knoop te gooien en is daardoor ook goed te werpen. Je kunt chod rigs op verschillende manieren gebruiken. De meest gebruikte is het vissen op een (leadcore) leader, maar ook naked chods zijn erg populair en makkelijk te knopen.

Een variant op de Chod rig is trouwens de Hinged Stiff rig. Deze zeer effectieve onderlijn is bedacht door niemand minder dan Terry Hearn en heeft zich door de jaren bewezen als echte topper! En ook de Hinged Stiff rig heeft weer een alternatief in de vorm van de Flick rig 🙂

Tom Lenters met een fantastische spiegel, gevangen op een chod
Tom Lenters met een fantastische spiegel, gevangen op een chod

Next: de Ronnie rig, hoe komt het dat hij zo populair is?

Dan is het tijd voor de Ronnie rig, die ook wel de Spinner rig wordt genoemd. Deze rig werkt ook fantastisch met pop-ups en wafters. Net als de Chod heeft de Ronnie rig ook enkele eigenschappen die hem zo goed maken. Eén daarvan is het feit dat je aas dicht boven de bodem zweeft en nét iets meer opvallen dan je reguliere bodem aas. Een ander (mega groot) voordeel is dat de haak 360 graden kan draaien door gebruik van de wartel. Dit zorgt ervoor dat de haak in iedere richting kan prikken, afhankelijk van waar de karper vandaan komt zwemmen. Ook een Ronnie rig is vrijwel onmogelijk om in de knoop te gooien door de stijve ‘boom sectie’ van de onderlijn. Benieuwd hoe je hem knoopt? Klik dan hier.

De Ronnie rig staat laag boven de bodem
De Ronnie rig staat laag boven de bodem

Er zijn ook een aantal alternatieven op de Ronnie rig die we op onze website beschrijven. Bekijk de stap voor stap uitleg van de Nash Gyro rig en de Hopper rig.

Een derde veelgebruikte onderlijn voor pop-ups is de Multi rig. Dit is een rig die zeer eenvoudig te knopen is en ook uitstekend prikt. Een groot voordeel van de multi rig is dat je makkelijk je haak kunt vervangen, waardoor je niet steeds een nieuwe rig hoeft te knopen als je haak bot is geworden of zelfs is beschadigd door vuil of na een aanbeet. In dit artikel vertelt Oli Davies je hoe hij zijn favoriete rig knoopt. Een alternatief op deze onderlijn is de X-stiff Multi Rig, natuurlijk lees je ook bij ons hoe je deze maakt.

De multi rig is al klaar en ziet er zo uit
Bij de multi rig kan je snel een eenvoudig je botte of beschadigde haak vervangen.

Als laatste drijvende onderlijn hebben we natuurlijk nog de zig rig. Een vreemde eend in de bijt die we daarom afzonderlijk bespreken 😉

Onderlijnen voor wafters

Wafters zijn aasjes die van zichzelf erg licht in gewicht zijn, of zinkende aasjes die met een stukje kurk of foam worden getuned. Een wafter zal licht drijven en gedraagt zich daardoor een stuk natuurlijker op de bodem. Hij zal zinken op het gewicht van de haak en daardoor een beetje ‘rond hobbelen’ op je liggende haak. Eigenlijk geldt voor het vissen met wafters dat je dit kunt doen met vrijwel alle onderlijnen die ook geschikt zijn voor het vissen met bodem aas.

Onderlijnen: maak zelf eenvoudig een wafter van je bodem aas
Maak zelf eenvoudig een wafter van je bodem aas

Een rig die we wel even willen uitlichten voor het vissen met wafters is de Slip D rig. Deze onderlijn is eigenlijk met allerlei soorten aas te gebruiken, maar is mega effectief met een wafter. Hij is makkelijk te knopen en heeft een uitstekende inhaking.

Knopen of kopen?

Tot niet zo heel lang geleden was het knopen van je eigen rigs de standaard en werd het vissen met kant en klare rigs zelfs als ‘not done’ beschouwd. De laatste jaren zijn echter steeds meer grote firma’s zoals Nash, Korda, Fox en PB Products met kant en klare rigs van hoge kwaliteit op de markt gekomen en daarmee zie je een duidelijke omslag ontstaan. Kant en klare rigs zijn niet alleen meer voor ‘peppies’ en beginners. Feit is wel dat het zelf knopen van je rigs een stuk voordeliger is!

Onderlijnen: Frank met een prachtige dertiger, gevangen op een kant en klare ronnie rig!
Frank met een prachtige dertiger, gevangen op een kant en klare ronnie rig!

Onderlijnen zullen altijd voer blijven voor discussie en het laatste woord is er dan nog niet over gesproken. Hopelijk hebben we je met dit artikel wel een paar handvatten gegeven die je kunt gebruiken in je visserij. Succes!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *