De schuivende hair

Hadden we het een half jaar geleden nog over de losse hair, nu is de schuivende hair aan de beurt. Velen van ons vissers vindt de afstand tussen aas en haak een belangrijk goed. Daarom dat velen van ons ook hun rigje bouwen op basis van het te gebruiken aas. Het nadeel is dat wanneer we met kleiner aas aan de gang willen, we vaak van rig moeten wisselen aangezien de hair dan te lang is. Een schuivende hair die je aan kan passen aan de grote van je aas zou hier een mogelijkheid kunnen zijn. In dit artikel een utgebreide uitleg over het vervaardigen van een schuivende hair. het middel om de lengte van je hair in een mum van tijd aan te passen aan jouw omstandigheden!

1 • Kryston Silkworm in de 10lb variant
2 • Rig Marole Hydrolink Camou 25lb variant
3 • Een haak
4 • Een stukje krimpkous

Allereerst knip ik een stuk van de Hydrolink af en knoop aan het einde een lus middens een Rapala knoop.

Een perfecte open lus middens de Rapala knoop


Vervolgens haal ik 10 centimeter fluorocarbon uit het andere uiteinde van de Hydrolink en steek de braid door de voorkant van de haak.

Haal de Hydrolink door de voorkant van de haak


Leg het uiteinde van de braid  langs de haak en creëer een lus. Je hebt nu een grote lus tegen de haaksteel liggen. Sla nu de braid om zowel de haaksteel als de lus en steek het uiteinde door de lus heen (Grinner knot). Maak alles nat en trek voorzichtig aan. Je hebt nu de onderlijn aan de haak geknoopt.

Draai de braid om zowel de haaksteel als de lus en steek het uiteinde door de lus..
Maak de knoop nat en trek hem voorzichtig aan


Knip overbodige braid weg en brand vervolgens een bolletje met een aansteker aan het einde zodat de knoop ‘gelocked’ zit

Nu gaan we beginnen met het vervaardigen van de schuivende hair. hiervoor pak je een 10 centimeter Kryston Silkworm of vergelijkende soepele braid. Knoop een hairloop handmatig of met een hair loop tyer.

Creëer een hairloop


Knip nu een 0.5 centimeter krimpkous af naar keuze. En haal de Silkworm hierdoor heen. Prik nu de krimpkous over de haak heen.

Prik het stukje krimpkous over de haak heen


Steek nu de Silkworm vanaf buitenaf door het oog van de haak en leg de braid naast de Hydrolink braid. We knopen nu de Silkworm hair aan de Hydrolink onderlijn net als de manier waarop we net de Hydrolink onderlijn knoopte aan de haak. We maken een lus en slaan de Silkworm een 5 maal om zowel de hydrolink als de lus. We halen het uiteinde door de lus en maken de knoop nat om hem vervolgens aan te trekken (Grinner knot). Trek de knoop niet te strak aan! Hij moet immers kunnen schuiven over de Hydrolink lijn! Stoom als laatste het stukje krimpkous om ervoor te zorgen dat de hair moeilijker van zijn plek komt.

Je schuivende hairmontage is nu klaar. nu kun je desgewenst elke grote aas monteren op je hair.

Het eindresultaat


Veel succes bij het fabriceren van je schuivende hair!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.