De Twig Rig

Wie regelmatig de Korda video’s bekijkt op de website van Korda, zal onderstaande rig wellicht herkennen. Deze rig die te zien is in de video ‘The natural rig’ is een creatie van de Duitse Korda consultant Etienne Gebel. Middens krimpkous probeert hij zijn haak om te toveren tot een takje om zodoende schuwe karpers om te tuin te leiden. In navolging van deze video ben ik zelf ook gaan knutselen om de ideale Twigrig te creëren. Mijn inziens was de Twigrig van Etienne net iets te druk en was de hakingskans daardoor gering. In dit artikel mijn visie op de Twigrig en een "howto" hoe ik hem creëer.

Het omtoveren van je haak naar een imitatie takje is mijn inziens geen slecht idee. Vele wateren worden omringt door bomen en het gebeurt maar al te vaak dat takken in het water komen. Daarom dat mijn interesse in deze rig ook geboren werd. Zoals ik net al zei vond ik de rig van Etienne alleen te druk. Ik wilde een simpelere versie creëren met het zelfde effect. Hoe deze rig gemaakt wordt, kun je hieronder bewonderen.


1 • Een soepele braid
2 • Twee stukjes krimpkous
3 • Een longshank haak


Knoop een hairloop middens een 8 knoop of een hair loop tyer en knip het uiteinde af.


Pak nu een longshank en bepaal de lengte van je hair. Knoop hem aan de braid middens een knotless knot.


Snijdt een 2 centimeter krimpkous af en schuif deze over de knotless knot. Later stoom je een ronde curve erin.


En dan komt de truc, snijd twee stukje krimpkous af van circa 2 centimeter. Prik het eerste stukje over de haak en prik de haak door de binnenzijde van de krimpkous heen. Dit is even een lastig klusje. Geduld is een schone zaak. Let erop dat jezelf niet prikt! Schuif vervolgens het stukje krimpkous door naar het einde van de haak.


Pak het tweede stukje krimpkous en prik deze op de zelfde manier op de haak. Alleen nu prik je de haak door de buitenzijde van de krimpkous. Het resultaat moet er zo uitzien.. de vorm van een takje is duidelijk zichtbaar!


Snijdt nog een stukje krimpkous van een 0.5 centimeter af en prik de hair hierdoor heen. Prik het kleine stukje krimpkous vervolgens over de haakpunt. Dit stukje krimpkous begeleid de hair vanaf de haakbocht.

Doordat er nu veel krimpkous op de haak zit, vraagt het stomen van alles even aandacht. Het stomen is nodig om zowel de curve in de haakbocht te creëren als om de ‘twigs’ fijnere en soepeler te maken. Doe het stomen dan ook in gedeeltes! Begin allereerst met het stomen van de curve in de krimpkous. Nadat je deze curve hebt aangebracht, begin je met het stomen van de ‘twigs’. Houdt de rig even boven het stoom zodat het krimpkous krimpt. Probeer nu handmatig de twigs zo te vormen dat er eentje  in de verlenging van de haaksteel staat en de ander tegen de haakbocht aanligt. Het resultaat is klaar! mocht je de twigs te lang vinden dan kun je ze bijknippen met een braidschaartje.

Het eindresultaat na het stomen. De soepele twigs hebben een redelijk natuurlijke vorm aangenomen.

De twigrig versus inhaking

Velen van ons vissers zullen bedenkingen hebben of dergelijke rigs wel inhaken. Doordat er krimpkous uitsteekt, kan de vis bij het opzuigen zich wellicht prikken aan een van de uitstekende delen. In mijn opinie is dit ook zeker mogelijk! Zaken die je kan doen om dit te voorkomen is door hele dunne en dus soepele krimpkous te gebruiken. Zo veren de uitstekende delen makkelijk terug bij het opzuigen. Ook bij het opmaat knippen van de uitstekende delen is het raadzaam om ze niet schuin af te knippen. Zo creëer je een punt wat niet ten goede komt. Bij de verschillende handtesten die ik hem uitgevoerd met deze rig, kon ik concluderen dat hij in dit soort testen goed haakt. De haak draait makkelijk en de twigs belemmeren de inhaking niet. Natuurlijk zijn handtests niet de ideale meetmethoden, doch gaven ze mij wel het vertrouwen in deze rig.


Een laatste tip die ik wil meegeven is om een zwarte krimpkous te gebruiken. dode takjes onderwater hebben vaak een donkere kleur en met zwarte krimpkous kom je het dichts bij de originele kleur. Helaas had ik voor dit artikel geen zwarte krimpkous meer in voorraad waardoor ik heb gekozen voor een Khaki kleur. Een zwarte krimpkous accentueert mijn inziens een takje beter onderwater!

Vis jij op een water met veel takken in het water, probeer deze rig dan eens! Wellicht komen die vissen eruit die eerder onvangbaar leken. Een takje zal voor velen vissen niet geassocieerd worden met gevaar!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.