Diabolo rig

Laat ik me eerst kort voorstellen: Ik ben Brian Tamerus 21 jaar, woonachtig in Swifterbant. Van jongs af aan heb ik te maken gehad met het karpervissen door mijn vader. Sinds 1,5 jaar ben ik een test visser van Boilieman Flevoland en maak daarom veel uren aan de waterkant. Mijn interesses gaan uit naar grote wateren of zwaar beviste wateren. Vandaar dat opgeven moment een keer punt in mijn visserij kwam en die informatie zou ik graag met jullie willen delen. Het betreft een compleet andere aaspresentatie.

Het begon in juli 2014..

Ik viste op een zwaar bevist water en wist dat ik er alles aan moest doen om een vis op de mat te krijgen. Voeren schrikte de vis af omdat alle "locals" hier al stortte met hun aas. Vandaar dat ik het ergens anders in moest zoeken.. Iedereen kent het wel 2 halve boilies op de hair (verticaal). Maar ik dacht bij mezelf: tja dat kennen de meeste ook wel. Tijdens een van de sessie kwam er iets in me op en moest dit uitwerken! het was stoeien met hoe ik de haak goed in liet haken en het nauwelijks tot niet gehinderd werd. Het viel niet mee maar ik kwam er uit een grotere haak (wide gape 6) en de afstand van "hair tot haak" was belangrijk. Na het afwerken van de rig kon ik niet wachten om hem uit te varen! tijdens dezelfde sessie een paar uur later kreeg ik een terug loper op de hengel waar de rig aan zat.. adrenaline stroomde als een gek door me heen, het was eindelijk gelukt! Een mooie herinnering aan dit water en deze rig. Vanaf die tijd twijfel ik niet als het niet wil lukken op een bepaald water en komt de rig weer tevoorschijn!

Oke genoeg geklets, hier mijn rig: 

Diabolo rig!

Zoals jullie zien 2 halve boilies maar dan horizontaal op de hair!

De benodigdheden

 1. Boilienaald
 2. Boortje
 3. Schaartje
 4. Aansteker
 5. 2 halve boilies
 6. Sinkers (dit is een persoonlijke keuze)
 7. Stripje boiliestops
 8. Tapered sleeve (dit is ook een persoonlijke keuze)
 9. Line aligner
 10. Swivel
 11. Onderlijn matriaal ( in dit geval kies ik voor mantis gold van kryston)
 12. Haak wide gape 6 (belangrijk)

Stappenplan

Stap 1: Knip ongeveer 25/30 cm van het klosje af.
Stap 2: Strip ongeveer 10/15 cm van de coating af.
Stap 3: Maak een redelijk klein lusje ( dit is belangrijk zodat de haak niet klem komt te zitten)

Stap 4: 
Boor in beide stukjes boilie een gaatje dit maakt het je zelf alleen maar makkelijker.

Stap 5:
Duw het stripje boiliestops door het gaatje en laat dit ongeveer 5 millimeter uitsteken, brand de 5 millimeter tot aan het stukje boilie en tik dit met een natte vinger plat zodat het goed blijft zitten.

Stap 6:
Doe het stripje door de hair en duw de andere helft ook op het stripje TEGEN het stukje boilie wat je er als eerst op had gezet. Knip ook deze kant op ongeveer 5 millimeter af en ook dit even dicht branden.

Stap 7: 
Persoonlijk knip ik een klein stukje van de line aligner af, dit doe ik eigenlijk altijd bij elke rig. Omdat ik het idee heb dat de haak nog sneller kan draaien.

Stap 8:
Dit is een belangrijk stukje van de rig namelijk de haakmaat en type. Ga je een te klein haakje gebruiken gaan de stukjes boillie je inhaking hinderen en dat is iets wat je niet wil. Vandaar dat ik de wide gape 6 gebruik.

Zorg ook dat de onderkant van de haak bocht minimaal 1 of 1,5 centimeter van het stripje wat in de boilie vandaan zit. De haak moet genoeg ruimte hebben om snel te kunnen prikken. Heb je dat gedaan, plaats dan de line aligner.

Stap 9:

De afwerking kan men zelf bepalen. Ik gebruik een sinkertje halverwege de rig zodat deze ten aller tijden plat ligt. Daarna schuif ik de tarpered sleeve op de rig en knoop de wartel erop. schuif de sleeve op de swiffel.

Voila!

Ik hoop dat men er iets van heeft kunnen leren!

Tight lines!! 
Brian Tamerus

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.