Mono-D Rig

Bijna elke karpervisser kent de 'd' rig. deze rig dankt de naam aan de vorm op de rug van de haaksteel, waaraan een ringetje is bevestigd dat vrij over die 'd' vorm kan bewegen. Deze methode voorkomt dat een karper het aas kan uitspugen zonder zich te haken. 

Op het moment dat het aas wordt uitgespuugd draait het aas via het ringetje de bek uit, maar de haak blijft in de positie zoals hij de bek inging,waardoor je de inhaak kans vergroot.

De mono d-rig is eend-rig helemaal bestaand uit fluocarbon, waardoor deze vrijwel onzichtbaar is onder water. een zeer goeie rig die op vele wateren zeker verschil kan maken.1 • rvs ring
2 • widegabe / longshank
3 • wartel (maat 8)
4 • fluocarbon
5 • schaar
6 • tension barBevestig de haak met een knotless knot. wikkel hem dit keer verder door dan normaal. Zorg ervoor dat hij eindigt bij de haakpunt zoals te zien is op de foto.

Nu wordt er niet gebruik gemaakt van een hair, maar zorg je ervoor dat er ongeveer 5 cm fluocarbon uitsteekt zoals hier te zien is op de foto. Dit uitstekende stukje fungeert straks als body van de 'd' vorm.Haal het ringetje door het overgebleven stukje lijn. Steek nou het uiteinde van de lijn weer door het oog van de haak zoals op de foto.

Voor het overige stukje wordt afgeknipt trek je hem eerst goed strak aan.Pak de haak vast tussen je vingers en hou het afgeknipte gedeelte heel even bij de vlam. Je zult zien dat de fluoccarbon smelt. duw heel even met je vinger tegen het gesmolten gedeelte zodat er een plat uiteinde ontstaat datniet meer terug kan door het oog van de haak.

Trek nu de andere kant aan zodat er weer een 'd' ontstaat op de rug van de haaksteel.Pak nu een stukje braid, sla die 2 keer om de boilie heen en knoop deze vast met een dubbele lus. Zorg er wel voor dat er aan beide kanten van de knoop nog genoeg braid over is om een nieuwe knoop te maken. Pak nu de 2 overgebleven uiteinden en knoop zo de boilie vast aan de rvs ring.Knoop nu door middel van een 8 knoop of 3 kamerknoop de wartel aan de onderlijn. De lengte van de onderlijn kan variëren van 8 tot 10 cm. Om de rig nog net even wat stijver en mooi recht te maken kun je hem nog even boven kokend water houden. Bewaar deze rig in een rigbinder zodat hij zijn vorm niet verliest.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.