Pinned Rig

In sommige situaties is het heel erg belangrijk dat je rig strak op de bodem ligt. Dit kun je bereiken door onderlijn te verzwaren met putty. Hij valt minder op waardoor een karper hem minder snel zal opmerken. Een bijkomend voordeel is dat door het loodgewicht je haak bij een aanbeet naar beneden wordt getrokken en sneller vlees pakt. Tenminste, dat is de theorie.

In de praktijk gaat dit helaas niet altijd op. Lood weegt onder water namelijk een stuk minder dan boven water. Je zult dus meer tegenwicht moeten gebruiken om dit effect te bereiken. Met de komst van steeds soepeler en dunner leader materiaal kun je de rig een stuk gewichtiger maken.

 
1 • Leader materiaal (Piet Vogel / Solar)
2 • Soepel onderlijn materiaal
3 • Haak
4 • Flearnaald
5 • Scherpe schaar
6 • Kwik link
7 • Pulla tool
 

 
Pak je leadermateriaal en knip minimaal 15 cm af.
 
Met je fleurnaald kun je een oogje creëren door je leadermateriaal te splicen. Test het oogje door hem heel stevig aan te trekken met je pulla tool. Je kunt voor de zekerheid de splice voorzien van een drupje lijm.

 
Bevestig je haak op het soepele onderlijnmateriaal. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit voorbeeld gebruik ik een simpele snowman.

 
Haal nou je fleurnaald door de andere kant van je leadermateriaal en trek het uiteinde van je soepele onderlijn door de mantel van de leader.
 
Trek de onderlijn op lengte en knoop deze vast op het leadermateriaal. Dit is een compacte knoop die de onderlijn erg gestroomlijnd maakt. Mocht deze knoop niet lukken kun er ook voor kiezen het leadermateriaal te voorzien van een lus aan beide kanten. In dit geval je kun je het soepele materiaal aan één van de ogen knopen.
 


Om de knoop af te dekken kun je deze afdekken met een beetje putty. Dit maakt ook de rig net een beetje zwaarder.

 
Met een kwik link is je rig te bevestigen aan je lood. Je zware variant van de combi rig is klaar. De lengte van de rig kun je aanpassen naar smaak en situatie.

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.