Shot on the Hook

 

De meeste van ons zullen wel weten dat je het liefst een karper haakt in de onderlip. Deze is namelijk veel harder dan de rest en zal je haak dus beter houvast vinden en losschieters voorkomen. De meeste onderlijnen zijn ook vanuit die gedachte bedacht maar je kan middels een simpele uitbreiding je favoriete rig nog effectiever maken. Dit doe je door je haak te verzwaren middels een zogenaamde "Shot on the hook", hierdoor zal je haak veel sneller en agressiever draaien. In de howto van vandaag laten we zien hoe jij een shot on the hook zelf kan maken. Laten we beginnen!

De benodigdheden

Voor het maken van een Shot on the Hook heb je de volgende materialen nodig:

1. Je favoriete rig
2. Sterk naaigaren (een dunne braid kan ook natuurlijk)
3. Loodhagel
4. Tang (voor het goed vastknijpen van de loodhagel)
5. Schaartje
6. Watervaste stift (Zwart, groen of bruin)

Stap 1. Knoop maken

De knoop die traditioneel gebruikt word heet een naaldknoop. Deze knoop word onder andere ook gebruikt om een stuitje te knopen op je lijn. Zoals de naam al verklapt maak je deze door gebruik te maken van een naald om de draad terug te trekken door de windingen. Voor de shot on the hook steekt dit niet zo nauw vind ik persoonlijk dus maak ik gewoon drie lussen en haal de draad dan terug door de lus. 

Knip een stuk sterk naaigaren af

Maak nu een driedubbele lus en steek de draad terug door de lus

Tip: Je kan ook meerdere knopen voorbereiden en op een rietje rijgen. Je moet dan alleen het rietje op de haakpunt zetten en de knoop zo op de haak schuiven. Zo heb je altijd wat knopen bij de hand zonder weer een extra item in de tacklebox.

Stap 2. Knoop plaatsen

Schuif nu de knoop over de haak en trek deze langzaam aan en plaats deze in het begin van de haakbocht.

Steek de haak door de lus en trek het geheel aan

Stap 3. Shot plaatsen

Plaats nu een loodhagel op de naaigaren op ongeveer een millimeter van de haak. Druk de loodhagel goed aan, persoonlijk doe ik meestal met een tangetje. Knip vervolgens het overtollige naaigaren af. Mocht je het met braid doen kan je eventueel ook een millimeter of twee braid overlaten en er dan een bolletje aanbranden met een aansteker (test wel of je braid niet te veel brand)

Knijp de loodhagel stevig op het naaigaren

Knip het overtollige garen af

Stap 4. Afwerking

De meeste loodhagels zijn vrij glimmend en wij willen onze vallen natuurlijk zo gecamoufleerd mogelijk plaatsen. Gebruik hiervoor de watervaste stift om de loodhagel meer te laten opgaan in de omgeving. Gebruik dus een kleur die volgens jou het beste wegvalt in de soort bodem waar je gaat vissen. Als je net als ik je rigs aan de keukentafel knoop kan je het best wel iets onder de loodhagel leggen tijdens het kleuren anders heb je nog iets uit te leggen aan je wederhelft.

Met een watervaste stift maak je de loodhagel minder opvallend

Je shot on the hook is nu klaar! Nu dat ook de water temperatuur beginnen te dalen kan deze agressievere haking juist net dat extratje zijn om langzaam azende vissen te kunnen strikken.

Klaar!

 

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.