Simpele IQ D-rig 

De laatste tijd zie ik hem vaak voorbij komen, de IQ-D rig onder andere bekend geworden door Danny Fairbrass die hem veelvuldig voorbij laat komen in de korda films. De IQ-D rig is niets meer dan een stiff rig met veel bewegingsvrijheid op de 'D gevormde hair' als ik het zo mag noemen. De bedoeling is dat de haak op de grond ligt en je aas er zwevend boven hangt. In mijn geval zal dit zijn een; uitgebalanceerde boilie, tijgernoot, kleine popup, wafter of namaak-mais. 

Wat opvalt aan de rig is dat de haakpunt super scherp komt te staan zodat je een agressieve inhaking krijgt. Als ik zoek op IQ-D rig kom ik vaak uit bij de op de haak geknoopte versie terwijl dit in mijn ogen vele malen makkelijker kan. 

Ik heb deze rig pas 1 keer getest boven een bed van partikels met een kleine 10 mm popup van mainline. Het mooie was dat ik de hele ochtend en middag geen enkele aanbeet heb gehad tot ik deze rig ging uitproberen. Ik had nog een uurtje te gaan en resulteerde binnen 15 minuten in een schubkarper.  Ik ga als volgt te werk;

Instrumenten voor deze rig
Instrumenten voor deze rig
Foto: Ruud Roedolf

1 • Stiff rig materiaal (in dit geval korda iq 20lb)
2 • Kurv shank haak maat 6
3 • Mini ring swivel
4 • Klein stukje tube

Uiteinde kort gebrand en platgedrukt een stukje tube en een ring swivel
Uiteinde kort gebrand en platgedrukt een stukje tube en een ring swivel
Foto: Ruud Roedolf

Knip een stuk stiff rigmateriaal af en brand het uiteinde heel even met een aansteker. Druk het gebrande stukje plat tegen de aansteker aan. Rijg nu de tube en ring swivel aan het onderlijnmateriaal. 

Haaks de haak door de tube prikken
Haaks de haak door de tube prikken
Foto: Ruud Roedolf

Nu prik je de haak door de tube in tegenovergestelde richting; het is de bedoeling dat het gebrande stukje naar het haakoog staat. 

Kies de juiste lengte voor de D-vorm
Kies de juiste lengte voor de D-vorm
Foto: Ruud Roedolf

Nu is het een kwestie van een knotless knot maken en een 8 knoop aan het uiteinde. Rig is klaar voor gebruik. 

Knottless knot en klaar is je rig
Knottless knot en klaar is je rig
Foto: Ruud Rudolf

Auteur: Ruud Roedolf

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.