The Dude’s Winter rig

In de winter verandert alles, niet alleen je kleding maar vaak ook de visstek. Het belangrijkste voor mij wat er verandert als de watertemperatuur beneden de 8 graden komt zijn de rigjes. De lengte van mijn rigjes wordt gehalveerd van 20cm naar 10cm, de hair gaat van 4 cm naar 2 cm en de haak gaat van maatje 6 of 8 naar een maatje 4. Waarom doe ik dat allemaal? Ik zal nader toelichten waarom ik deze keuzes maak. We weten allemaal wel dat als het water echt koud gaat worden, de karper sloom wordt en maar enkele minuten van een dag wat aan het azen is. zo ben ik er allang achter gekomen dat de karper liever een aantal kleine aassoorten neemt dan groot aas. Normaal vis ik met een snowman van 20mm met een pop-up van 15mm maar in de winter stap ik over op een paar maïskorreltjes of een 15mm popup die ik helemaal afsnijd naar een klein 10 a 12mm. 

De grootte van de haak

Deze combinatie van klein aas en een haakmaatje 4 is voor de winter een perfecte match. De stekken die ik bevis in de winter zijn pure obstakelstekken als bruggen, palen en steigers. Daarom pak ik een iets grotere haak. Doordat het aas en de hair een stuk kleiner is, zal bij het opnemen van het aas de haak wat verder de bek in gaan en zal zich vastzetten net achter het harde plaatje van de onderlip. Dat stukje van de bek is voor mij het perfecte stukje om de haak te zetten. De karpers mogen dan wel sloom zijn maar ze zitten nog steeds vol kracht en daarom wil ik dat de haak achter het harde plaatje komt te zitten. Nu kan je goed in je hengel hangen om de karper weg te kunnen trekken bij de obstakels zonder dat je zijn mooie dikke lippen kapot trekt. Je zal dan ook zien dat de karper bij het onthaken geen grote gaten of sneden heeft maar een mooi klein speldenprikje waarvan je bijna niet kan zien dat hij gehaakt is geweest. Dit is voor mij het meest ultieme wat ik als onderlijnbouwer kan bereiken.  

Winterse perfectie!

De lengte van de rig

Voor mijn winter rig vind ik 10 centimeter de ideale lengte. Door de jaren heen heb ik veel verschillende lengtes geprobeerd. Van rigjes van 5cm tot lengtes van 50cm maar ik blijf toch terug komen op de 10cm winter rigjes. De lengte van de rig is voor mij doorslaggevend. Omdat de karper zo rustig en langzaam aast hoeft hij zich bijna niet te bewegen voor dat de haak zich prikt. Je ken het wel, hij hoeft er maar aan te ruiken en hij hangt! Waar wel heel goed op gelet moet worden is dat het onderlijntje zo kort is dat het lood dicht bij de karper zit en gebruikt kan worden door de karper door middel van kopschudden om los te komen van de haak. Zelf gebruik ik inline lood en aan de onderlijn een kleiner warteltje of een quicklink zodat na het oppakken en inhaken het lood direct los komt en op de lijn zit en niet meer gebruikt kan worden om de haak te lossen. 

Shot on the hook

Zelf ben ik helemaal gek van een shot on the hook vooral in de winter. Ik geloof dat het het je echt meer vis op kan leven. De shot kan je geweldig afstellen met je haakaas zodat de haak al super agressief staat. Ook het grote voordeel van de shot is dat de haakpunt super mooi naar beneden valt. Gezien mijn bovenstaande visie laat ik jullie zien hoe mijn winter rig dan ook gebouwd dient te worden. 

1 • Curve Shank haken maat 4. met recht oog. (Solar 101’s)
2 • Soepel onderlijnmateriaal (PB Products Armabraid)
3 • Gecoat onderlijnmateriaal (G-Force Black Out)
4 • Rig ring
5 • Wartel
6 • Knot puller, schaar en stormaansteker

 Pak het soepele onderlijnmateriaal en knoop een kleine hairlus.  

 Monteer nu de rig ring eraan maar zorg er voor dat het stukje van de hair niet langer wordt dan 2 centimeter. Je kan voor het vastzetten van de rig ring 2x een halve knoop gebruiken.  

• Steek nu de haak door het ringetje en het uit einde van de hair door het oogje. 

• Neem nu het stripbare onderlijn en steek dat van voren door het oogje van de haak. Wikkel nu 6 a 7 keer het gecoate onderlijnmateriaal om de haaksteel en steek het einde van het onderlijnmateriaal nu vanachter door het uiteinde en trek het goed aan. Je hebt hierdoor een knotless knot gemaakt. 

• Knip nu het stukje stripbare onderlijn ongeveer 3mm van de haak af en brandt er een bolletje aan. Let goed op dat je de wikkeling niet beschadigd! Ik gebruik hiervoor een stormaansteker waarmee ik veel preciezer kan werken. Knip vervolgens het stukje soepele onderlijnmateriaal wat tegen de  wikkeling ligt, af. Deze zit als het ware beknelt in je knotless knot.

• Strip nu de onderlijn ongeveer 1cm van de haakoog en trek de coating er helemaal vanaf. Maak op 10cm van de haakbocht een lusje voor de wartel. 

• Je rig is nu zo goed als klaar. Monteer als laatste een shot on the hook en je drijvende aasje. Ik zelf zet deze rig graag in met het eerder genoemde afgesneden pop-upje of twee drijvende imitatie maïskorrels. 

Je onderlijn is nu klaar om een aantal mooie winterkarpers op de kant te krijgen! Veel succes!

Auteur: Ton Hogenkamp

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.