The German Rig

Wie het interview met Claudia heeft gelezen zal het wel zijn opgevallen dat ze een rig gebruikte die nog niet in onze lijst van rigs stond, namelijk de 'German Rig'. Je kan deze rig gebruiken met wafters, bottombaits of met een snowman presentatie. Deze rig is eigenlijk een variant op de bekende IQ D-rig, maar veel makkelijker te knopen. Het aas zit net zoals bij de IQ D-rig gemonteerd op een micro swivel, maar in dit geval zit deze direct op de haak gemonteerd en wordt gestopt door een hook bead. In dit artikel laten we zien hoe je deze rig heel gemakkelijk zelf maakt.

Benodigdheden

Benodigdheden voor the german rig

  1. Curve shank haak

  2. Micro swivel

  3. Hook beads

  4. Stiff hook materiaal (Coated braid of fluoro carbon)

  5. Pulla

  6. Wafter

  7. Bait floss

  8. Schaartje

  9. Aansteker

  10. Boilienaald (die moest ik dus nog pakken)

Aan de slag

German rig - Stap1 - Knip een stuk onderlijn materiaal afKnip een stuk stiff onderlijn materiaal af (ca. 25 cm). Je kunt deze rig knopen met gecoat materiaal of fluoro carbon. Zelf ben ik fan van fluoro carbon, maar om het wat duidelijker te maken voor de foto's kies ik nu voor een gecoat materiaal.

German rig - Stap 2 - leg een knotless knotSteek je onderlijn van binnen naar buiten door het oog van de haak. Aangezien we geen hair nodig hebben is een dikke centimeter genoeg.

German rig - Stap 3 - maak een knotless knotMaak nu een knotless knot met 8 a 10 wikkelingen.

German rig - Stap 4 - trek de knoop aanTrek de knoop nu goed aan. Zoals bij alle knopen nu ook eerst even nat maken met wat speeksel. 

German rig - Stap 5 - Knip het overtollige draad afKnip nu het overtollige stukje onderlijn materiaal af. Bij fluoro carbon zal ik deze ook altijd voorzichtig even blobben.

German rig - Stap 6 - Plaats de micro swivel op de haakPlaats de micro swivel nu op de haak.

German rig - Stap 7 - Plaats de hook bead op de haakPlaats nu de hook bead op de haak.

German rig - Stap 8 - schuif de hook bead tegen over de weerhaakSchuif de hook bead over haak tot tegenover de weerhaak.

German rig - Stap 9 - maak nu een lusje aan de andere kantAan het uiteinde kan je een lusje maken of direct aan de swivel knopen. Als je nog sinkers op je onderlijnt wilt plaatsen zodat alles echt strak op de bodem ligt doe je dit eerst natuurlijk.

Monteer je boilie

German rig - Stap 10 - plaats je boillieSteek nu een stukje bait floss door de micro swivel, vouw deze dubbel en plaats hier je boilie op. Je kan de bait floss met een simpele enkele knoop fixeren op de swivel zodat je bij het plaatsen van de boillie niet per ongelijk de bait floss er uit trekt. 

German Rig - Stap 11 - Blob de bait floss met een aanstekerKnip het overtollige bait floss en laat ca. 1 cm over. Brandt dit vervolgens weg met een aansteker. Zodra het is gesmolten tot op de boilie kan je met de achterkant van de aansteker er een plat stukje van maken (dit kan ook met je vingers maar let op dat het warm kan zijn). 

Klaar

Als het goed is ziet je rig er nu zo uit. Je kunt de rig gebruiken bij zowel een helikopter setup als met een normale lood montage. Probeer deze rig eens en je zult begrijpen waarom zoveel mensen er mee vissen! Veel succes.

German rig

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.