De chod rig is nog steeds één van mijn favoriete rigs dankzij de veelzijdige inzetbaarheid. De chod werkt uitstekend bij wierrijke wateren, zachte bodems en prut, maar ook gewoon op harde bodems. Je kunt de chod op verschillende manieren inzetten. De meest gebruikte manier is door hem te fixeren op een leadcore leader, maar ik vis hem ook graag ‘naked’. Een groot voordeel hiervan is dat je eenvoudig kunt variëren in de hoogte waarop je de pop-up afstelt. Dat is vooral handig met (bodem)wier waar de karpers boven zwemmen.
Als er iemand is die het vissen met visveilige systemen promoot dan is het wel Tom Lenters. In eerdere artikelen beschreef hij al hoe je zelf een veilig systeem kunt maken waardoor de karper na een lijnbreuk niet meer met de hoofdlijn of voorslag blijft zitten, maar enkel een rig overhoudt. In deze duidelijke video laat Tom je zien hoe je eenvoudig zelf zo'n systeem maakt en vertelt hij over de voor- en nadelen van zo'n systeem. Een ding is zeker, als je op deze manier gaat vissen beperk je het risico tot het absolute minimum! Be like Tom!
Het BoVersysteem, ook wel bekend als het flessen- of boeiensysteem, kan op obstakelrijke stekken het verschil maken tussen verspelen of vangen. Dankzij dit systeem is het mogelijk om boven of over obstakels te vissen en verklein je het risico dat je hoofdlijn ergens vast komt te zitten. Wouter Koziolek gebruikt dit systeem continu tijdens zijn visserij op de Lot en vertelt in dit artikel hoe hij dit systeem maakt.
Een helikopter setup is natuurlijk een systeem dat voor vele de eerste keus is als je ver moet werpen, aangezien dit systeem nagenoeg niet in de war te gooien is. Met het Gemini Carp Tackle ARC System creëer je een helikopter setup die nog wat extra voordelen heeft. Zo is het een stuk gestroomlijnder en kan je dus net iets verder werpen. Doordat je haak tijdens het werpen vast zit in de speciale clip is dit systeem echt nooit meer in de war te gooien.
Vorig jaar introduceerde Carp Whisperer de No Escape Lead-Clip. Het idee achter deze loodclip is dat de swivel loskomt uit de loodclip zodra de karper begint met kopschudden. Het lood kan dus niet meer gebruikt worden om de haak te lossen. Nu is het idee natuurlijk niet nieuw en zijn diverse andere methodes en systemen te bedenken die dit ook doen, maar de loodclip van CW is toch net iets anders en direct gebruiksklaar. Tijdens de winter en het vroege voorjaar heb ik de loodclip tijdens diverse omstandigheden getest. Tijd om mijn bevindingen eens te delen met jullie.
Tegenwoordig zijn er gelukkig heel wat firma’s die visveilige systemen op de markt brengen. Denk bijvoorbeeld aan freedom lead clips en hit and run systemen. Hierbij is goed nagedacht over wat er gebeurt tijdens lijnbreuk. Het is de bedoeling dat de karper zich kan ontdoen van leaders, voorslagen en het lood en alleen overblijft met de rig. Kijken we naar de praktijk, dan kunnen we ons afvragen of dit werkelijk in alle gevallen gebeurt.
Ondanks dat vandaag de dag de visveilige loodclip aardig gemeengoed lijkt te worden, heeft dit product een flinke tijd nodig gehad om voet aan wal te krijgen. Het door Ray Dale Smith ontworpen Snag Clip System was de eerste visveilige loodclip in de geschiedenis. Helaas waren de tijdsgeest en het roerige management van Carp ‘r Us enkele aspecten waarom dit systeem nooit de aandacht kreeg die het verdiende. In dit artikel gaan we kijken naar deze bijzondere loodclip en laten we je zien hoe je een visveilig systeem hiermee maakt. 
Ben jij op zoek naar een veilig loodsysteem, waarbij de vis enkel de onderlijn overhoudt aan een lijnbreuk? En moet het systeem ook bestand zijn tegen kopschudden en zorgen voor een optimale inhaking? Dat kan allemaal met onderstaand systeem, dat ook nog eens op elk bodemtype effectief inzetbaar is.
Visveilige systemen zijn niet van de laatste jaren. In de jaren 80 zag ik bij het inmiddels ter ziele gegane Hengelsport Natura in Veendam een zakje hangen met een voor mij vreemde inhoud. Het bleek een soort helikoptersysteem te zijn dat bij lijnbreuk alleen de rig in de karperbek achterliet. Dit systeem luisterde naar de naam CV Safety Rig en was ontwikkeld door vooruitstrevende Engelse karpervissers uit de Colne Valley (CV).
EInd 2010 kwam Roelof Schut met, in mijn ogen, het meest veilige safety systeem dat er ooit op de markt is geweest. Geweest, want na een tijd werd het lood alweer uit de schappen gehaald. Het ASIS lood (Anti Shake Inline System) van JRC is niet meer.
Visveiligheid is iets waar je de laatste jaren (gelukkig) steeds meer over leest. Het gros van de vissers lijkt inmiddels te beseffen dat als we een beetje nadenken over wat we doen, we op de lange termijn veel meer plezier kunnen hebben van de mooie vissen die ons land rijk is. Nou is het een illusie dat we beschadigingen helemaal kunnen voorkomen. Een vis die verkeerd gehaakt is of een zachte bek heeft zal altijd eerder een haakwond oplopen En lijnbreuk hebben we helaas ook niet altijd in de hand. Daarom vis ik eigenlijk altijd op een manier dat de karper bij lijnbreuk enkel met de onderlijn overblijft en het lood plus hoofdlijn kwijt kan raken. Daar zijn kant en klare producten voor te krijgen, maar is ook simpel (en goedkoper) aan de waterkant te knutselen.
Het moet een jaar of 20 geleden zijn, toen er een vaste groep karper vissers bijna woonde aan een Elektriciteitscentrale ergens aan de oorden van een rivier.. . Bij aankomst wist je vaak al of de vis actief was of niet? Deze bewuste middag stond er wel 50 jaar karper ervaring rond een hengelsetup te discussiëren over een systeem. Het Zwols systeem, “iets wat drijft”. Minuten/uren/dagen konden ze hier over discussiëren.
Loden zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Van de conventionele wartelloden tot inline varianten en van loden voor het gebruik van pastes tot zogenaamde centerpoint loden. In het artikel van vandaag gaan we de AT-1 Cast Bombs bekijken van het Duitse Sänger Anaconda. Een nieuwe benadering op een oud principe. Deze loden hebben enkele voordelen tegenover de standaard loden en dat maakt ze logischerwijs een stuk interessanter!
Vorige week bespraken we het speciale loodsysteem van Angletec, maar in dezelfde categorie is er een loodsysteem wat al veel langer bestaat. Namelijk het Mahin loodsysteem wat tegenwoordig word uitgebracht door het Franse Starbaits. Dit systeem is een slordige dertig jaar geleden bedacht door Michel Mahin. Wat de naam natuurlijk al suggereerde, althans dat het een van de beroemde broertjes was. In deze HowTo leggen we je uit hoe je dit systeem kan gebruiken.  
Het Dynamic Lead System van het Engelse Angletec is een combinatie van systemen. En kan zo nodig snel worden aangepast aan jou visserij. Ten eerste zal door de manier waarop de onderlijn het lood verlaad de karper gelijk het volle lood gewicht oppakken. Dit word ook wel het 'centre of gravity' genoemd wat vrij vertaald het zwaartepunt betekend.