ASIS 2

Visveilige systemen zijn niet van de laatste jaren. In de jaren 80 zag ik bij het inmiddels ter ziele gegane Hengelsport Natura in Veendam een zakje hangen met een voor mij vreemde inhoud. Het bleek een soort helikoptersysteem te zijn dat bij lijnbreuk alleen de rig in de karperbek achterliet. Dit systeem luisterde naar de naam CV Safety Rig en was ontwikkeld door vooruitstrevende Engelse karpervissers uit de Colne Valley (CV).

Destijds vond ik het een overdreven systeem en besteedde mijn geld liever aan andere karpermaterialen. Besef wel dat in die jaren een onthaakmat nog niet eens gebruikelijk was en de vaderlandse karpervisserij volop in ontwikkeling was. Vanaf de tweede helft van de jaren 90 werd er in toenemende mate aandacht besteed aan verantwoorde loodsystemen. De eerste visveilige systemen waren de helikoptersystemen die bij lijnbreuk slechts een onderlijn achterlaten in de karperbek. Hoofdlijn, leader en lood zinken naar de bodem. Dat was (en is nog steeds!) voor veel karpervissers een openbaring. Diverse firma’s kwamen op de markt met helikoptersystemen en hun consultants predikten het visveilige woord. Ik was een van die consultants en ontwikkelde het ASIS systeem.


Medio 2008 ontwikkelde Roelof Schut het eerste ASIS systeem en in 2010 kwam het op de markt.

ASIS staat voor Anti Shake Inline Safety. Dit systeem maakt korte metten met het kopschudeffect en is visveilig bij lijnbreuk (slechts de rig blijft achter in de bek). In de eerste jaren dat ik ermee viste, maakte ik het systeem zelf en in 2010 bracht JRC het op de markt. Het is niet meer verkrijgbaar. Het bijzondere van ASIS was dat het lood gemodificeerd was. Voorheen werd de veiligheid gezocht in de montage boven het lood, maar ik had ook nagedacht over het loodtype. Het ASIS lood is een wartellood met aan de onderzijde een gat waarin een insert wordt bevestig die de rig fixeert. Bij een aanbeet en het kopschudden komt de insert uit het lood, zodat het lood langs de lijn naar de bodem glijdt. Het gevolg is dat de karper de haak niet meer uit zijn bek kan schudden door het lood te gebruiken. Mijn ASIS lood bleek een trigger te zijn voor enkele firma’s en er werden karperloden ontwikkeld met een speciale insert die én visveilig zijn én het kopschudeffect elimineren. De consument heeft tegenwoordig keuze uit diverse visveilige loodtypen van diverse merken; een fantastische ontwikkeling. Dat is een groot compliment voor iedereen die zich de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor verantwoord karpervissen.

In de zomer van 2015 jaar trad ik – na een afwezigheid van een ruim zeven jaar – opnieuw toe tot de gelederen van Fox International als consultant. Op een avond zat ik te prutsen met end tackle en mijn gedachten dwaalden af naar mijn ASIS systeem. Het inspireerde mij en ik vroeg mij af of ik van een Fox inline lood een ASIS-achtig systeem zou kunnen maken. Voorwaarde: het moest eenvoudig te maken zijn. Om een lang verhaal kort te maken: een uurtje later zag een uiterst simpel ASIS2 het levenslicht. En nu de aandacht voor visveilige loodsystemen weer lijkt op te laaien, doe ik graag nogmaals een duit in het zakje.

Stap voor stap ASIS2


De Heavy Duty ‘O’ Ring is de basis van ASIS2.

Haal de insert uit het inline lood en knip het dikke deel van de insert af.


Bevestig de Heavy Duty ‘O’ Ring met een Grinner knoop aan de Submerge 30lb loodvrije leader. De leader kan nu niet meer door het lood glijden omdat deze wordt geblokkeerd door de sterke ‘O’ ring.

Haal de leader van boven van onder door het inline lood waaruit de insert is gehaald.

Haal de leader achtereenvolgens door het stukje insert en de wartel van de rig.

Haal de leader terug door de insert en dan door het inline lood.


Duw het stukje insert in het lood en trek daar de wartel in. ASIS2 is klaar voor gebruik. Neem een maat 10 wartel, want die komt gemakkelijk uit de insert tijdens het kopschudden van een gehaakte karper.


Bij lijnbreuk vallen lood en leader naar de bodem en blijft alleen de rig achter in de karperbek. Het is belangrijk om de Submerge leader te splicen, zodat de verbindingsknoop gemakkelijk door het stukje insert en het oog van de wartel kan glijden. Nog beter is bevestiging middels een naaldknoop, want die is net zo dun als de leader zelf.

In eerste instantie gebruikte ik een big eye wartel (later een Kwik Change ‘O’ Ring Swivel) om de rig aan te bevestigen, want ik dacht dat de wartel tijdens het drillen door de insert in het lood getrokken zou kunnen worden. Een groot warteloog of een ringetje voorkomt dat. De praktijk wees echter uit dat de wartel tijdens de dril vaak niet eens weer in de insert wordt getrokken. Daarom gebruik ik nu gewoon een Quick Change Swivel. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur en eisen die de rig stelt, neem je een warteltype naar keuze.

Lijnbreuk moet te allen tijde voorkomen worden, laat ik dat voorop stellen. Denk dus niet dat lijnbreuk niet erg is als je met een visveilig loodsysteem vist. Een visveilig loodsysteem is niets meer dan een achtervang voor het geval dat je helaas toch lijnbreuk krijgt. Je laat namelijk wel een onderlijn achter in de karperbek en dat moet je niet willen. Verantwoord vissen begint altijd bij jezelf. Op stekken waar het onmogelijk is – of de kans minimaal is – om een vis te landen, moet je gewoon niet vissen. Punt!


De auteur met een oerschub!

Visveiligheid staat boven merken. Het maakt mij niet uit of je een veilig lood(systeem) gebruikt van PB Products, Strategy of een ander merk. Die betrokken firma’s denken allemaal in het belang van de karper en dat mag ook wel eens worden gezegd. En wellicht is mijn ASIS2 systeem iets voor jou. Stay safe!

Roelof Schut

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.