Carp Whisperer No Escape Lead-Clip

Vorig jaar introduceerde Carp Whisperer de No Escape Lead-Clip. Het idee achter deze loodclip is dat de swivel loskomt uit de loodclip zodra de karper begint met kopschudden. Het lood kan dus niet meer gebruikt worden om de haak te lossen. Nu is het idee natuurlijk niet nieuw en zijn diverse andere methodes en systemen te bedenken die dit ook doen, maar de loodclip van CW is toch net iets anders en direct gebruiksklaar. Tijdens de winter en het vroege voorjaar heb ik de loodclip tijdens diverse omstandigheden getest. Tijd om mijn bevindingen eens te delen met jullie.

Specificaties

De loodclips zijn geschikt voor swivels van maat 7 en komen in een verpakking van 10 stuks. In het pakje vind je naast de loodclips een c-vormige clip die je op de loodclip dient te klikken. De clips zijn verkrijgbaar in drie kleuren zodat er altijd eentje is die bij de bodem past waar je op zit te vissen. Het zal je niet verbazen dat dit dus groen, licht en donkerbruin is, die bij het bestellen worden aangeduid met Silt, Weed en Gravel. Naast de No-escape feature voor het kopschudden heeft de loodclip ook een extra brede boring waardoor hij gemakkelijk over je leader zal schuiven.

Deze mooie rijen wist ook niet te ontsnappen.

Gebruik

De loodclip bestaat uit twee onderdelen zoals ik al aanhaalde. Nadat je het kleine c-vormige clipje op de loodclip hebt bevestigd is hij klaar voor gebruik. Als je de swivel voor je onderlijn in de loodclip drukt zal je een lichte klik horen en voelen. Dit is het teken dat je swivel goed zit en past in de loodclip.

De loodclip met het clipje dat nog gemonteerd moet worden

Loskomen wanneer je het niet wilt?

Vanwege exact dezelfde reden als dat Ernesto de No Escape Lead-Clip heeft ontworpen gebruikte ik in het verleden vaak de Tadpole Multi Bead van Fox. Bij deze montage van Fox had ik het vaak dat tijdens het werpen de clip al los kwam van de bead tijdens het werpen. Met natuurlijk als gevolg dat ik dus eigenlijk gewoon met een running rig aan het vissen was. Deze kwam dus te snel los, reden dus om dit bij de clip van CW eens goed te testen. Vanwege mijn hengels vis ik meestal met werpgewichten van rond de 85 gram en hoe hard ik het lood ook op het water liet komen tijdens een gewone worp, de swivel zat nog netjes in de clip. De laatste paar sessies ben ik gaan vissen met de Stonze gewichten van Pallatrax en die maken natuurlijk een andere impact bij het landen op het water. Ook in dit geval bleef de swivel netjes in de loodclip zitten tot dat er een aanbeet was. Deze test doorstond hij dus glansrijk.

De No Escape Lead-Clip en de Fox Tadpole Multi Bead

Swivel

Het exacte formaat van de swivel leek mij belangrijk voor de werking van de lood clip. Inmiddels heb ik al een behoorlijk assortiment aan verschillende swivels in mijn tacklebox zitten en heb ik dus willekeurig er wat verschillende uitgehaald en getest of ze allemaal goed los kwamen. Eigenlijk een beetje zoals verwacht gebeurde dit niet bij allemaal. Het formaat van de swivel wijkt bij sommige exemplaren dusdanig af dat hij heel slecht loskomt of er juist bijna uitvalt. De swivels van Carp Whisperer zelf en ook die van Korda en Strategy werkten wel perfect. De laatste twee merken zaten nog in een verpakking en kon ik dus identificeren. Als je de No Escape Lead-Clip wilt gaan gebruiken is het dus belangrijk om even goed te kijken of je wartel goed werkt met de lood clip.

Ook bij het werpen komt de swivel niet uit de clip.

Visveilig

Naast het feit dat de vis het lood kan kwijt raken bij een lijnbreuk is het nog beter volledig visveilig te vissen zodat alleen de onderlijn achterblijft. Hiervoor zijn natuurlijk al legio methodes bedacht door diverse mensen. Doordat de loodclip vrij klein is kan je geen extra gat maken in de onderkant en zal je dus de methode moeten gebruiken zoals Tijmen die vorig jaar uitlegde. De boring van de loodclip is wel extra groot zodat deze makkelijk over je leader en knoop zal glijden. Gelukkig heb ik dit alleen boven water getest en ontbreekt een echte praktijktest.

Alle variantenDe verschillende kleuren op een rijtje

Conclusie

De No Escape Lead-Clips zijn zeer netjes afgewerkt, voelen robuust aan en doen wat er wordt belooft. Op één aanbeet naar kwam hij netjes los en resulteerde dit in een keiharde run. Alleen bij het geval waar ik met een heel licht werpgewicht viste was hij bij één aanbeet niet uit de loodclip gekomen. Zoals ik al aangaf heb ik in het verleden met alternatieven gevist die nog al eens loskwamen bij het werpen. Ernesto heeft dit systeem zo geperfectioneerd dat dit met de No Escape Lead-Clip geen euvel meer is. Een nadeeltje is wel dat je het c-vormig clipje zelf nog moet bevestigen op de clip. Als je net als mij wat grotere handen hebt is dat een beetje priegelen. Ik raad je aan dit direct te doen als je ze thuis uit de verpakking haalt want dat kleine clipje vind je niet terug in het gras. Carp Whisperer heeft met deze variant van de loodclip een unieke versie ontwikkelt die exact doet wat je wilt. Namelijk bij het kopschudden het lood los laten komen van de swivel zodat de karper het lood niet meer kan gebruiken. Wil je meer informatie of bestellen? Kijk dan op de site van Carp Whisperer.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.