CF Allround Safety System

Ben jij op zoek naar een veilig loodsysteem, waarbij de vis enkel de onderlijn overhoudt aan een lijnbreuk? En moet het systeem ook bestand zijn tegen kopschudden en zorgen voor een optimale inhaking? Dat kan allemaal met onderstaand systeem, dat ook nog eens op elk bodemtype effectief inzetbaar is.

Toegegeven: Ik ben zelf nooit zo’n ultra veilige visser geweest, maar door het laatste artikel van Tom Lenters over safety systemen ben ik eens kritischer gaan kijken naar mijn visserij. Voor nagenoeg alle gevallen is een prima extra veilige oplossing zoals Tom al heeft benoemd in zijn artikel. Ook het ASIS 2 systeem waar Roelof Schut onlangs mee kwam is een hele nette oplossing. Ik had ze al in mijn koffer en ben ze ook maar meer gaan gebruiken. Het bevalt mij prima.

Het Allround Safety System biedt veel voordelen
Het Allround Safety System biedt veel voordelen

Nu kwam ik laatst echter weer in de situatie dat ik ging vissen met braid in combinatie met een dikke voorslag. Na een brainstormsessie met Tom kwamen we er op uit dat alleen een helikoptermontage en ASIS 1 perfect geschikt zouden zijn voor deze situatie als we puur kijken naar visveiligheid. De systemen waarbij een lijn tweemaal door het lood loopt zijn hiervoor niet geschikt. Ditzelfde geldt voor het gebruik van gladde leaders, die te stug zijn om op deze wijze te gebruiken. De ASIS systemen waren mij dus al bekend, maar ik vind het een nadeel dat dit altijd een inline lood betreft. Hiermee kan de rig in een rare bocht komen te staan als je lood net iets weg zakt in een zachte toplaag. Zeer soepel of ongecoat onderlijnmateriaal is dan een must. Een wartellood zou hierbij veel handiger zijn.

Ik was altijd al gecharmeerd van het Korda COG systeem. Omdat de wartel bovenop het lood ligt kan die makkelijk enkele centimeters zachtere toplaag hebben, zonder de boel in een rare lus omhoog te wippen. En alle soorten onderlijnmateriaal zijn ongestraft te gebruiken. Helaas is het systeem niet veilig te gebruiken met een dikke voorslagknoop, want die zal nooit soepel door het gat van de loodclip lopen. Hier verplicht het systeem je dus het lood van de clip te dumpen bij lijnbreuk en de vis zwemt met de hele lengte van de gebroken lijn (inclusief de clip, tail rubber en eventuele leader achter zich aan). En toen ging er bij mij een lampje branden. Als je ASIS 1 nu eens maakt met een COG loodje?

Monteer het lood en schuif de Heli Sleeve over de wartel
Monteer het lood en schuif de Heli Sleeve over de wartel

Inmiddels heb ik het systeem al een tijdje in gebruik en de werking is uitstekend. In onderstaand overzicht laat ik je zien hoe ik dit systeem heb gemaakt.

Benodigdheden

 • Een willekeurige leader zonder wartel, knip deze desnoods er af met een tang
 • Een stukje spliceable leader (ik gebruikte ‘Kevvy’ van Piet vogel)
 • Korda COG lood
 • Ringwartel maat 8
 • Fox Heli Sleeve (de enige die precies lang genoeg is om de wartel van het COG lood volledig af te dekken)
 • Speedlink met een stukje rubber slang

Maak zelf het verlengstukje op maat
Maak zelf het verlengstukje op maat

Werkwijze

 1. Maak met een ‘lus in lus verbinding’ de leader vast aan de wartel van het COG lood
 2. Schuif de Heli sleeve over de wartel van het lood
 3. Knip het oog van de ring swivel aan de zijde van de ring af en haal de ring los
 4. Maak het verbindingsstuk op lengte door een stukje leadermateriaal te splicen
 5. Gebruik de losgemaakte ring in 1 oog van de leader lus en de halve wartel aan de andere zijde
 6. Haal het verbindingsstuk nu met de ring over de leader
 7. Monteer een speed link op de halve wartel
 8. Monteer de onderlijn aan de clip en druk de halve wartel in het centrale gat van het COG lood

Als de wartel loskomt uit het COG lood is de onderlijn vrij om terug te glijden
Als de wartel loskomt uit het COG lood is de onderlijn vrij om terug te glijden

De voor- en nadelen op een rij

+ 99% veilig systeem (de witte pluisjes in het voorjaar en draadalg op knopen kunnen nog roet in het eten gooien)
+ Bestand tegen kopschudden
+ Inzetbaar op nagenoeg alle bodemstructuren
+ Optimale inhaking door het COG lood
+ Inzetbaar met elke leader of voorslag
+ Harde verre worpen zijn mogelijk

- Complexer om te maken in het donker
- Minder geschikt voor grote en zware pva stick toepassingen, omdat de wartel dan los kan komen bij de worp
- Weet een vis zich onverhoopt toch los te schudden en de wartel komt er uit, dan zit je hierna semi freerunning helikopter stijl te vissen in plaats van met een boltrig systeem (eventueel op te lossen met een no trace bead)

Bij lijnbreuk zit de vis nu alleen met de onderlijn opgescheept
Bij lijnbreuk zit de vis nu alleen met de onderlijn opgescheept

Ik wil wel credits geven aan Korda voor het bedenken en produceren van het COG systeem en aan Roelof Schut voor het bedenken van het ASIS systeem. Beide systemen hebben voor mij geleid tot het combineren en inzetten van dit Allround Safety System.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.