CF-System

Aangezien ik al een geruime tijd een groot fan ben van de bungee rig, heb ik hier net als velen veel mee geëxperimenteerd. Het grote nadeel van deze rig, vond ik dat het je de onderlijn erg zwaar maakt door het elastiek en de wartel. Bovendien rekte hij mijns inziens niet ver genoeg voor een optimale werking. Ook was de kans op in de war gooien een stuk groter dan met een gewone rig.

Om deze reden heb ik de elastische werking verplaatst van de onderlijn naar het loodsysteem. Door simpelweg het buisje van het lood te verlengen en te voorzien van een elastiekje wordt niet alleen de 'rek werking' vergroot, je kunt nou ook elk willekeurig onderlijntje gebruiken dat zich leent voor een bepaalde situatie. Wanneer een karper het aas opneemt en wegzwemt zal het elastiek langzaam strak trekken. Dit kan rekken tot ongeveer 30 cm. Door de constante spanning op de haak is het voor een karper onmogelijk zich nog te ontdoen van de haak. Ook zal het schudden van de kop tijdens een dril de haak minder laten wrikken in zijn bek.

Dit systeem heeft mij en mijn vismaten vorig jaar veel vis opgeleverd! Om deze reden hebben wij de firma RigMarole benaderd dit systeem in productie te nemen. Als het goed is kunnen we dit jaar een verbeterde versie van dit systeem in de schappen verwachten!


1 • Inline Lood (minimaal 125 gram)
2 • Wartel (maatje 8)
3 • Een lange dunne fleurnaald
4 • Wedstrijd elastiek (0,5 mm)
5 • Shok Bead (korda)
6 • RigMarole Freefall Rigtube
7 • Spare Inserts (korda)


Haal de originele spare insert (plastic buisje in je lood) uit je lood en vervang deze voor de verlengde versie die je los kunt kopen (korda). De kant waar je normaal gesproken je wartel in doet, verwarm je met een aansteker zodat deze mooi rond smelt zoals je kunt zien op de foto. Op deze manier kan straks je lijn mooi soepel langs de rand glijden.


Rijg nu je tubing over je hoofdlijn. Hierna het net gefabriceerde lood en vervolgens de Shok Bead. Voor dit systeem maak ik gebruik van de tubing van Rigmarole. Dit omdat in deze tubing een RVS spiraal zit waar zelfs een natte hoofdlijn erg gemakkelijk schuift. Dit in tegenstelling tot vele andere soorten tube. Hoe beter je hoofdlijn door de tubing kan schuiven, hoe beter het systeem werkt.Aan het uiteinde van je lijn knoop je met een bloedknoop je wartel vast. Pak nu een stukje wedstrijd elastiek van ongeveer 20 cm en knoop ook dit vast de aan de wartel.
Schuif je fleurnaald door Spare Inserts van je lood en de Shok Bead. 


Haak het uiteinde van je elastiek door de fleurnaald en trek dit door door je lood heen zoals je kunt zien op de foto.


Schuif nu je Shok Bead strak over je wartel zodat beide knopen mooi verpakt zitten en het een mooi compact geheel wordt.


Trek het elastiekje strak langs de Spare Insert (zodat je wartel tegen het lood aanzit), maak je tubing goed nat en schuif deze voorzichtig in de achterkant van de Spare Insert. Zoals je op de foto kunt zien wordt het elastiekje nou afgeklemd tussen de tube en de Spare Insert. Nu is het alleen nog zaak het elastiekje kort af te knippen. Bij lijnbreuk zal dit elastiekje gemakkelijk losschieten en zal het hele systeem van je lijn glijden.


Je CF-System is klaar! Je kunt nu elk type onderlijn bevestigen met een kwik link. Wij hebben er verschrikkelijk mooie vissen op gevangen, nu jullie nog!!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.