CF-System met leadcore

Moeilijk vangbare vis kun je vaak met een ander type systeem om de tuin leiden. Wanneer vissen al meerdere malen met een bepaald systeem zijn gevangen, weten ze hoe ze dit gemakkelijk kwijt kunnen raken. Vooral de moeilijk vangbare (vaak grote) vissen hebben hier een handje van. Stil blijven liggen en bewegingen maken met hun bek tot de haak eruit valt, heel hard kopschudden zodat de haak wegschiet enz.

Met dit systeem zal de kans dat de vis de haak kwijtraakt flink afnemen. Bij de opname van het aas en het strak zwemmen, zal het elastiek gaan rekken. Hierdoor zal de druk op de haak geleidelijk opbouwen. De haak kan mooi draaien en zich grijpen in zijn onderlip. Door de constante spanning kan hij de haak niet kwijtraken en wanneer hij met zijn kop gaat schudden zal het elastiek losschieten. Hierdoor kan hij het lood niet meer gebruiken als tegengewicht om zich van de haak te verlossen.

We hebben dit systeem ook getest voor de CarpCam en wat ons opviel, was dat het huidige systeem afstond tegen de bodem. Dit kwam door het type bodem en de helderheid van het water. Door leadcore te gebruiken lag het geheel mooi op de bodem. Perfect gecamoufleerd! Enne... o ja, we hadden een 100% score met dit systeem voor de cam. Elke opname werd gehaakt. Toeval?


1 • Leadcore
2 • Pulla toll
3 • Scherp schaartje
4 • Wedstrijd elastiek (0,5 mm)
5 • Spare Insert (Korda)
6 • Klein rubber buisje
7 • Kwik link
8 • Shok Bead (Korda)
9 • Inline lood (minimaal 85 gram)

 


Pak de gewenste lengte leadcore en maak aan één kant een lus voor de bevestiging van je hoofdlijn. Wanneer je alleen maar kant en klare leadcore leaders hebt, knip je één van de 2 lussen eraf.


Pak nou de andere kant van je leadcore en haal 30 cm van het looddraad uit de mantel van de leader. Dit doe je om het gedeelte dat straks zal schuiven soepel te maken. Hoe soepeler de mantel van je leader, hoe beter het systeem werkt/schuift.


Zoals je kunt zien op de foto heb je nou een soepel stuk van 30 cm. Wees niet bang dat dit gedeelte zonder looddraad onderwater omhoog zal komen. De rest van de verzwaring in je leader houd alles mooi tegen de bodem.


Pak nou je lood en verwijder de originele insert. Deze is simpelweg te kort. Wanneer de deze inserts los koopt zijn ze een stuk langer. Vervang zo'n originele dus voor één die je los hebt gekocht.


Schuif nou het rubberen buisje (één die je strak over de insert kunt schuiven), het lood en de Shock bead over je leadcore leader.


Knoop vervolgens je kwik link aan de soepele kant van je leader. Maak voor het aantrekken de knoop goed nat en trek deze langzaam en stevig aan met een pulla tool. Een kleine bloedknoop als deze komt nooit meer los. Ik maak gebruik van een knoop i.p.v. een loop omdat dit mooier wegvalt in de shok bead.


Knoop nou zo'n 15 cm elastiek naast je kwik link.


Trek met een fleurnaald het elastiek door de shok bead en schuif deze over je quick link. Hier zal je uiteindelijk je rig aan bevestigen. De shock bead zorgt er dus ook voor dat je rig mooi op de kwik link blijft zitten.


Pak een lange fleurnaald en haal deze door je spare insert van je lood. Pak het losse stuk elastiek en rijg deze door je lood.


Trek het elastiek recht maar zorg ervoor dat er geen directe spanning op staat. Hoe losser je elastiek, hoe verder je cf-system kan rekken. Wanneer je nou het rubbertje over de spare insert schuift kun je het elastiek vastzetten en vervolgens kort afknippen.


Je CF-System is nou klaar. Deze versie valt erg goed weg tegen de bodem, is beter gestroomlijnd en zal nét zo goed werken als het origineel.

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.