Chod Release System

Het bekende helicopter systeem tezamen met een chodrig is een prachtige manier om te vissen in die wierrijke wateren waarbij je standaard rigje verdwijnt tussen al dat groen. Tot voorkort was het enkel vaak het lood dat tijdens de dril nog voldoende wier meepakte wat voor problemen kon zorgen.

Dit jaar zijn er van diverse fabrikanten systemen uitgekomen waarbij het lood lost wanneer er teveel druk op wordt uitgeoefend. Hierdoor heb je meer kans dat je de karper uit het wier kan houden aangezien het lood geen kans meer krijgt om wier mee te pakken en de karper ook veel sneller geneigd is om naar boven te komen. Het nadeel van dit soort systemen is dat loodverlies in de hand wordt geholpen. Daarom dat we in deze howto van het Chod Release System van het Engelse Taska Tackle steenlood hanteren.

1

De benodigdheden

1 • Fluorocarbon (Rig Marole)
2 • Steenlood (Pallatrax)
3 • Splicing needle (Korda)
4 • Heli Chod System (Taska Tackle)
5 • Chodrig
6 • PVA-foam
7 • Chod Release System (Taska Tackle)

Stap 1. Maak je naked chod leader

In deze howto gaan we het Chod Release System van Taska Tackle uitlichten en dat doen we door hem te monteren op een naked chod leader. De eerste stap is om circa 110 centimeter fluorocarbon af te knippen.

2

Knip 110 centimeter fluorocarbon af

Rijg vervolgens een visveilig helicopter systeem op de leader. In dit geval kies ik voor het Heli Chod System van Taska Tackle. 

3

Monteer een helicopter systeem

Stap 2. Het monteren van het Chod Release System

Je leader is nu klaar en het is zaak om het Chod Release System te gaan monteren. Het eerste wat we doen is de speciale chodbead, welke we in het pakje van het Chod Release System vinden, over het einde van je fluorocarbon leader te rijgen.

4

De speciale chodbead (Buffer Bead) is geperforeerd

Knoop nu het uiteinde van de fluorocarbon leader aan het ringetje van de bijgeleverde Spliced Ring. De Spliced Ring is dat stukje leader met rigring. Ik heb in dit voorbeeld gebruik gemaakt van een bloedknoop.

11

Monteer je fluorocarbon op de Spliced Ring

Trek nu de chodbead over de Spliced ring. Je presentatie ziet eruit als hieronder

5

Je presentatie tot zover

Pak nu je steenlood en haal het stukje Spliced Ring door het oog van je loodwartel.

6

Haal de Spliced Ring door het oog van je wartel

De chodbead is voorzien van 3 gaatjes. Hoe vaker je de Spliced Ring door een gaatje heen rijgt, hoe meer druk er op het steenlood moet komen om hem te lossen. Het rijgen doe je door een splicing needle door het eerste gaatje te steken en van buitenaf naar binnen.

7

Haal je naald van binnen naar buiten

8

En van binnen naar buiten

Het Chod Release System is ook zo te gebruiken dat loodverlies wordt tegengegaan. Heb je namelijk de Spliced Ring door de drie gaatjes van de chodbead heen gewoven, dan houd je aan het einde een lus over. Door de lus terug over de fluorocarbon te schuiven, zal je lood niet los meer kunnen komen. Dit doe je door simpel de leader door de lus van de Spliced Ring te halen. Wil het systeem zo gebruiken als dat het bedoeld is, dan zet je een PVA foampje vast in de lus. Wanneer een PVA foampje nog niet nat is, geeft deze voldoende weerstand om ervoor te zorgen dat tijdens de worp je montage niet los kan schieten.

9

Monteer in de lus een PVA foampje

Stap 3. Het monteren van je chodrig

Je Chod Release System is nu klaar en nu is het alleen nog zaak om je chodrig te monteren. Knoop vervolgens je leader aan je hoofdlijn en monteer een pop-up op je chodrig. Je montage is klaar om te water worden gelaten!

10

Je montage is klaar!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.