CV Safety Rig

Alvorens we naar de loodsystemen van hedendag kijken is het vaak goed om terug te kijken in de geschiedenis hoe bepaalde zaken tot stand zijn gekomen. Ondanks dat het idee over visveiligheid in loodsystemen altijd heeft gespeeld, zijn de gedachtes door de jaren heen veranderd wat betreft visveiligheid. Waar de jaren achter ons liggen dat alleen het lossen van lood goed genoeg was, zijn we al een jaar of vijf bezig met echt visveilige systemen waarbij enkel de rig bij lijnbreuk overblijft in de bek van de karper. In het artikel van vandaag gaan we kijken naar een van de allereerste systemen ooit ontwikkeld waarbij de karper bij lijnbreuk enkel de rig in zijn mond overhoud. Maak kennis met de uit Colne Valley afkomstige CV Safety Rig.

Het originele ontwerp met ‘The Bit’. (Bron foto: www.carpforum.co.uk)

Het originele ontwerp met ‘The Bit’. (Bron foto: www.carpforum.co.uk)

Wie denkt dat 100% visveilige systemen van deze tijd zijn heeft het goed mis. In Colne Valley, bakermat van de Engelse innovatie, was het halverwege de jaren ’70 dat deze bijzondere helicopter rig werd ontwikkeld. Ondanks dat het een rig wordt genoemd is het een compleet loodsysteem waarbij de rig over een leader is bevestigd. Net als het iets later uitgebrachte Snag Clip System van Carp ‘r Us, was de markt toentertijd nog niet klaar voor 100% visveilige systemen en zou het pas decennia later zijn dat soortgelijke systemen werden opgepikt door het grote publiek. Deze CV Safety Rig en het Snag Clip System kregen hierdoor niet de aandacht die ze verdienden. In deze howto laten we zien hoe je een CV Safety Rig maakt waarbij ik hem iets heb aangepast met de materialen van hedendag. Laten we beginnen.

De benodigdheden

De benodigdheden;

  1. Je favoriete rig
  2. (leadcore) leader
  3. Helicopter Sleeve
  4. Lood
  5. Rig ring (4mm of 5mm)
  6. Quicklink
  7. Flexi Ring Swivel
  8. Chod Beads (big bore)
  9. Boilienaald

Stap 1. Splice je leader

De originele CV Safety Rig werkte met een speciaal onderdeel van metaal wat The Bit werd genoemd. Deze werd toentertijd verkocht vanuit de niet meer bestaande Colne Valley brand wat afkomstig was van Harefield Tackle. Doordat dit onderdeel lange tijd niet meer werd verkocht werd een manier bedacht om The Bit te fabriceren vanuit een stukje van je leader. In dit ontwerp werd een stuk (leadcore) leader gepakt en aan beide kant gespliced waardoor lussen werden verkregen. De eerste lus was voor bevestiging aan je hoofdlijn en de 2e lus zal later over je leader komen te liggen. In deze howto beginnen met het splicen van je (leadcore) leadermateriaal. Knip een meter leadermateriaal af en voorzie beide zijden van een lus.

Splice je (leadcore) leader

Splice je (leadcore) leader

Stap 2. Monteer een rig ring.

In het CV ontwerp wordt een lus straks over je leader geschoven. Je leader zal straks vrij bewegen door die lus. Als je ruw leadermateriaal gebruikt levert dit wrijving en frictie op. Daarom dat ik graag een rig ring monteer aan een van de lussen. Gebruik hiervoor een grote 4mm of 5mm rig ring. Je kan ervoor kiezen om de rig ring bij het splicen al toe te voegen. Gebruik je kant-en-klare leaders dan kan je de rig ring monteren door middel van een lus-in-lus verbinding.

Monteer een rig ring op een van de lussen d.m.v een lus-in-lus verbinding.

Monteer een rig ring op een van de lussen d.m.v een lus-in-lus verbinding.

Stap 3. Monteer een quicklink

Het gedeelte vanaf de net gemonteerde rig ring tot je lood moet straks een 3 tot 4 centimeter zijn. Daarom dat we in de leader een lus gaan maken waar we straks het lood op gaan bevestigen. Maak een lus in je leadermateriaal door middel van een 8-knoop. Deze methode wijkt wederom iets af van het originele ontwerp waarbij je de leader strak op een quicklink knoopt. Echter zorgt dit er ook voor dat je later je quicklink moeilijker kan verwijderen. Een lus is in deze veel effectiever. Maak de knoop iets nat en trek hem aan met een knot puller.

Knoop een lus in je leadermateriaal op 4 centimeter van de rig ring

Knoop een lus in je leadermateriaal op 4 centimeter van de rig ring

Pak vervolgens je helicopter sleeve, haal je boilienaald door de grote opening en rijg de sleeve over de net gemaakte lus.

Monteer de helicopter sleeve

Monteer de helicopter sleeve

Monteer vervolgens de quicklink op de lus

Monteer de quicklink op de lus.

Monteer de quicklink op de lus.

Stap 4. Monteer de kralen

De laatste stap is door over het lange gedeelte 2 kralen te rijgen, vervolgens de grote ring van je flexi ring swivel en daarna nog een kraal.

Monteer 2 kralen, een flexi ring swivel en nog een kraal over de lange kant van de leader

Monteer 2 kralen, een flexi ring swivel en nog een kraal over de lange kant van de leader

Haal vervolgens de lange kant van de leader door de rig ring heen van het korte stukje leader.

Haal de lange kant van de leader door de rig ring

Haal de lange kant van de leader door de rig ring

Je presentatie ziet er dan zo uit.

Je presentatie ziet er dan zo uit.

Monteer direct op het kleine oog van de flexi ring swivel je rig om zet er een tweede quicklink tussen welke je zekert met een stukje siliconenslang. Monteer op de andere quicklink een wartellood. Je CV Safety Rig is klaar.

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Het idee achter het CV Safety Rig is dat wanneer de hoofdlijn breekt, het loodgewicht ervoor zorgt dat de hoofdleader wordt getrokken door het korte stukje en daarmee de leader vrijkomt. De geplaatste rig ring zorgt voor minder wrijving bij dit proces. De kralen waartussen de wartel is bevestigd zijn voor de opvulling maar dienen een ruime bore te hebben zodat met weinig weerstand de rig los kan komen van de leader. Zeer belangrijk bij deze montage is dat het lood volledig is gefixeerd. Ik raad tevens aan om een zwaarder loodgewicht te hanteren om e.e.a. te bespoedigen bij lijnbreuk. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor een 85 grams lood maar 100 gram zou nog beter zijn.De Safety Helicopter Rig Kit van Carp ‘r Us

De Safety Helicopter Rig Kit van Carp ‘r Us

Tot slot,

De CV Safety Rig is een creatie die al bijna 30 jaar oud is en door de tijd wellicht is ingehaald met nieuwe inzichten. De loodsystemen van tegenwoordig zijn zeer doordacht en werken vaak feilloos. Toch is dit loodsysteem een prima alternatief! Deze CV Safety Rig werkt nog beter en is esthetisch ook net wat strakker door gebruik van ‘The Bit’. Dit onderdeel is leverbaar geweest bij diverse fabrikanten als het Colne Valley brand, Gold Label Tackle en later bij het Engelse Carp ‘r Us. De rechten voor dit metalen onderdeel zijn momenteel in handen van Carp ‘r Us en dit onderdeel wordt tot op heden van dagen verkocht in de Safety Helicopter Rig Kit van hun.

 

Geef de CV Safety Rig eens een kans en blaas dit effectieve systeem nieuw leven in!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.