Het BoVersysteem in de praktijk

Door de vele onderwaterstaande bomen, steile stenen taluds en verticaal liggende boomstammen wordt het vissen op de Lot een echte uitdaging. Als je rondvaart zul je dit goed op de dieptemeter kunnen waarnemen. Zeker voor de kanthengels is het boeiensysteem een uitkomst, maar ook ver tot in het midden van de rivier zul je obstakels tegen komen.

Al deze stekken zijn zeer interessant voor de karpers om achter te schuilen of om er even tot rust te komen uit de stroming. Deze stekken zijn voor de visser een uitdaging om daar vissen vandaan te halen. Helaas zijn sommige vissers erg gefixeerd om een run te krijgen en hebben daarna geen (vervolg)plan, wat zorgt voor het verspelen van vissen. Drijvers op de lijn (polyballen) leek theoretisch problemen te kunnen voorkomen, maar bleek in praktijk toch minder effectief. Zo heb ik op Salagou bijvoorbeeld met de bekende AA flesjes op de lijn gevist midden in wijngaarden, alleen na een run of harde wind lag de lijn vaak al tussen de korte boomstronkjes.

Een dikke schub die zonder het BoVersysteem niet gevangen zou zijn

Het BoVersysteem werkt anders. Doordat de hoofdlijn direct aan de fles gemonteerd zit en de onderslag met rigmontage (in combinatie met een zware 400 grams steen en een meervalwartel) tussen de fles en de hengel op de hoofdlijn schuift, kan er zeer strak gevist worden. Bij een aanbeet verliest het systeem de steen en wordt de vis gedwongen naar boven te zwemmen door de opwaartse druk en geen ruimte doordat er met dichte slip wordt gevist. Let op: de onderslag moet altijd minder lang zijn dan de hengellengte omdat je anders kort bij de kant te veel ruimte overlaat voor de vis om alsnog een obstakel op te zoeken.

Kevlar is zeer geschikt vanwege de hoge schuurbestendigheid
Kevlar is zeer geschikt vanwege de hoge schuurbestendigheid

De riglengte moet iets langer dan normaal zijn, want de steen heeft meer volume dan een loodje van hetzelfde gewicht. Bij veel wind of stroming kan je het gewicht aanpassen. Bij erg harde wind is lood vanaf 350 gram zeer effectief. De boei is toch absoluut de kern van het systeem en moet minimaal een druk hebben die gelijk is aan die van een 1,5 liter frisdrankfles. Een te kleine boei kan ondergetrokken worden tijdens de run en ook dit kan nadelig zijn voor het resultaat. Iedere decimeter meer ruimte voor de vis betekent dat de lijn in contact kan komen met een obstakel. De fles zit dus aan het eind van de hoofdlijn en blijft aan de oppervlakte liggen. Als ik vis op een diepte van 5 meter met een onderslag van 1,5 meter, schuift de boei eerst naar de oppervlakte en houdt alles vertikaal in evenwicht. De hoofdlijn loopt dan dus 3,5 m onder de waterspiegel terug naar de hengel.

De benodigdheden
De benodigdheden

De boei is altijd goed zichtbaar zodat je tijdens een aanbeet meteen duidelijk ziet waar de vis zich bevindt en daar op kunt anticiperen. Ook in de nacht kan dat door een stripje reflecterend materiaal om de boei te plakken. Een hoofdlampje maakt de fles dan immers ook op grote afstand zichtbaar. Bij een aanbeet houd je de druk goed op de lijn. Hierdoor is er geen ruimte die de vis kan benutten en kan de vis dus geen obstakel opzoeken. De druk van de molen en de boei zorgt er namelijk voor dat de vis de weg van de minste weerstand kiest en richting de boei zwemt. De vis zit dus in no time onder de boei en daar kan hij veilig afgedrild worden.

De onderslag wordt door een grote wartel of big eye swivel begeleid over de kevlar voorslag

Extra tips

Gebruik op afstand een gevlochten hoofdlijn (minimaal 30lb). Hoe minder ruimte je de vis geeft, des sneller wordt deze afgeremd en voorkom je vastzwemmen in de obstakels. Nylon kan ook, alleen op korte afstanden tot 30 meter vanaf de boot. Let er wel op dat alles extreem strak staat zodat bij een aanbeet de hengel meteen krom slaat. Zet de molenslip bijna dicht om geen ruimte weg te geven. Ik gebruik vanaf de boei naar de hengel een kevlar leader van 12 meter met als hoofdlijn 40/00 nylon. Deze leader is extreem schuurbestendig en zorgt er ook voor dat de schade tijdens de dril beperkt wordt vanwege het glijden van de meervalwartel op de leader naar de fles.

Hier is goed te zien hoe de lijn over het kevlar glijdt
Hier is goed te zien hoe de lijn over het kevlar glijdt

Tijden het losmaken van de lijn bij obstakels tijdens een van de drils, kwamen we erachter dat door de ietwat grovere structuur van kevlarlijn, vergeleken met dik nylon of fluorcarbon, kan werken als een zaag. De kevlarleader zat vrij diep in het hout gesneden terwijl nylon juist geneigd is te blijven glijden op hout. De leader zat in dit geval muurvast terwijl de lijn er niet eens omheen gedraaid was. Bij steile stenen taluds is het weer interessanter om Snag Attack of een kevlarleader te gebruiken. Pas bij verschillende omstandigheden daarom de juiste setup toe!

Bij gebruik van het BoVersysteem verleng ik mijn onderlijnen
Bij gebruik van het BoVersysteem verleng ik mijn onderlijnen

De producten die ik gebruik

De onderslag bestaat in ons geval uit 1,5 a 2 meter freefall 40lbs. Fluorcarbon of dikke nylon voorslagmateriaal is ook een mogelijkheid. Hieronder hangt de rig. De rig op de rivier is al wat langer dan normaal en bij het BoVersysteem maken we gebruik van een nog langere rig. Dit komt doordat de steen groter in omvang is dan lood, zo rond de 30 cm. Een goede stevige haak is wel van belang en de CCS-2 Super Strong haken van Rigsolutions in maat 4 en 6 hebben bij mij in vrijwel alle gevallen aan de verwachtingen voldaan.

Waar gordijnrails stoppers al niet goed voor zijn
Waar gordijnrails stoppers al niet goed voor zijn

Het BoverSysteem heb ik goed leren kennen en mijn eigen visie ontwikkeld op deze ingenieuze bedachte manier van obstakelvissen. Pas altijd je setup aan de omstandigheden aan! We willen uiteindelijk zo strak mogelijk vissen met het boeiensysteem om zo de vis minimale ruimte te geven om obstakels op te zoeken.

Wouter Koziolek

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.