Lead-Safe System

Als we naar loodsystemen anno 2015 kijken dan zien we dat veel systemen gebaseerd zijn op loodverlies. Ondanks dat we ondertussen een stapje verder zijn en eigenlijk vinden dat de karper hooguit met een rigje in zijn bek mag zwemmen bij lijnbreuk, blijven fabrikanten loodsystemen stimuleren die loodverlies in de hand helpt. Juist deze systemen zijn bijvoorbeeld onlangs voor de chodvisserij als paddenstoelen uit de grond gekomen. In de howto van vandaag gaan we kijken naar een nieuw loodsysteem wat het Engelse Gardner Tackle onlangs op de markt bracht. Met hun Lead-Safe System creëerden zij een felle tegenhanger tegen loodverlies.

Het Lead-Safe System van Gardner gaat terug naar de basis van loodsystemen. Het lood zit geheel gefixeerd op een simplistische leadclip en het loskomen van het lood kan enkel bij lijnbreuk waarbij het tailrubber dient los te komen van de clip. In dit voorbeeld maken we dit systeem met een unleaded leader. Hierdoor krijg je een prachtige presentatie die goed tegen de bodem blijft liggen. Een grote kanttekening is bij deze montage dat deze absoluut niet bij obstakels gebruikt mag worden. Gebruik hem dan ook wijs! 

De benodigdheden 

1 • Lead-Safe System (Gardner Tackle)
2 • Splicing needle
3 • Unleaded leadermateriaal (Gardner Tackle Camflex)
4 • Wartellood
5 • Je favoriete rig
6 • Speed- of quicklink
7 • Ring Klip (Korda)
8 • Wartel 
9 • 1 cm siliconenslang 

Stap 1. Maak de leader

Het maken van je eigen Lead-Safe System begint met het maken van je leader. Knip circa 110 centimeter leadermateriaal af. In dit voorbeeld is het gebruikte leadermateriaal Camflex van Gardner Tackle in een 45lb variant.

Knip 110 centimeter leadermateriaal af

Splice nu met een splicing needle een 3 centimeter leadermateriaal en rijg een gewone wartel over je leader voordat je hem terugtrekt. Zo is de wartel mooie gefixeerd op je leader. 

Monteer voor dat je de lus maakt een gewone wartel

De wartel zit hierdoor volledig gefixeerd op de leader

Maak aan het andere uiteinde van de leader ook een lus door deze kant ook te splicen

Stap 2. Monteer je Lead-Safe System

Nu je leader klaar is, is het tijd om de leadclip te monteren. Steek een fijne boilienaald door de bovenkant van de leadclip, monteer de lus van de leader in het haakje van je naald en trek de leader door de leadclip heen. Schuif de leadclip naar onderen en druk de wartel van de leader in de leadclip net als bij een conventioneel loodsysteem.

Monteer de leadclip op je leader

Het volgende wat je doet is het monteren van een Korda Ring Klip op je leader. Het oog van de ringclip valt precies over het smalle gedeelte van je leadclip. Het monteren van een Ring Klip is niet het idee wat Gardner oorspronkelijk in gedachte had. In het originele systeem wordt namelijk het lood direct op de leadclip gevist. Het nadeel is dat dit ook betekent dat je na elke vissessie niet je lood kan demonteren zonder je lijn door te knippen. Iets wat ik zelf een hekel punt vind. De Ring Klips van Korda lossen dit probleem op. 

Monteer een Korda Ring Klip op je leader

Rijg met behulp van je boilienaald ook het tailrubber op je leader en schuif deze op de leadclip. De leadclip is zo gevormd dat de Ring Klip aan een zijde iets naar beneden helt. Druk het tailrubber dan ook niet te ver op de leadclip om deze speling te behouden. 

Monteer ook het tailrubber

Stap 3. Modificeer de Ring Klip

Een Ring Klip is niets meer dan een rigring met een quicklink aan de andere zijde. Op deze quicklink zal je later je lood gaan monteren maar echte borging door middel een sleeve kan in deze niet. Een kleine tip is door 1 centimeter siliconenslang te gebruiken. Maak je Ring Klip iets vochtig en schuif het stukje slang geheel over het quicklink gedeelte. Je te monteren wartellood zal hierdoor minder snel kunnen worden verspeeld.

Monteer een stukje siliconenslang over je Ring Klip om je lood te zekeren

Stap 4. Monteer hem af

Je montage is nu klaar om hem af te monteren. Monteer op de Ring Klip een wartellood, monteer op de gewone wartel een speedlink of quicklink en monteer hierop weer je favoriete rig welke je afzekert met een sleeve. Ik heb ervoor gekozen om de wartel van het wartellood niet af te knippen. Vis je je lood liever korter op de leadclip dan behoort dit nog tot de mogelijkheden. 

Je montage is klaar! 

Het Lead-Safe System is verkrijgbaar in 3 zogenaamde C-Thru kleuren te weten green, Brown en silt. In een verpakking zitten 5 leadclips inclusief bijbehorende tailrubbers. Voor meer informatie over dit systeem surf je naar: gardnertackle.co.uk

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.