Maak zelf het ultieme safety lood

EInd 2010 kwam Roelof Schut met, in mijn ogen, het meest veilige safety systeem dat er ooit op de markt is geweest. Geweest, want na een tijd werd het lood alweer uit de schappen gehaald. Het ASIS lood (Anti Shake Inline System) van JRC is niet meer.

Ik vind dit echt een domme fout en als ik hoor wat de reden was, schieten me de tranen al helemaal in mijn broek. De loden zouden té weinig verkocht worden. Het lood zou niet ‘populair’ genoeg zijn.  Te weinig promotie. In mijn ogen belachelijk. Het gaat toch om de veiligheid van de karpers? Nadat bekend werd dat de loden uit de handel werden gehaald kocht ik snel de laatste die ik nog kon vinden in de winkel. Helaas beginnen de ASIS loden op te raken. Sterker, ik heb er nog maar twee.

Het originele ASIS lood

Het zat al een tijdje in mijn kop om dan deze loden zelf maar te maken. Niet eens zo heel moeilijk. In principe kun je er alle wartelloden voor gebruiken.nHet hele ASIS lood systeem is al eens verschenen in een artikel. Verder zal ik je een aantal, in mijn ogen, gevaarlijke systemen uitleggen en hopelijk zal je na die uitleg overstappen op de veilige systemen. Daarnaast laat ik je zien hoe je zelf je eigen safety lood kunt maken.

Er zijn afgelopen tijd wederom (grote) dode vissen gevonden die zichzelf hadden vast gezwommen door een leader, voorslag of gewoon een hoofdlijn. Hoeveel karpervissers er nu nog steeds zonder safety systeem vissen weet ik niet. Wel weet ik dat we nu alweer zes jaar verder zijn, na het ASIS lood van Roelof en dat er (gelukkig) wel wordt nagedacht over de veiligheid van de karper.


Een helicopter systeem

Waarom moeilijk als het safety kan?

Laat ik bij voorbaat vertellen dat dit enkel míjn mening is. Een gewaagde mening, maar niet zo maar één. Waarom worden de hedendaagse systemen zoals de loodclip en het inline systeem nog steeds toegelaten en niet permanent vervangen door een soort helikopter rig en het ASIS systeem c.q. PB hit and run systeem? Het vist vrijwel hetzelfde, maar als je op wat voor een manier dan ook een lijnbreuk krijgt, zal de vis altijd alleen het rigje in zijn bek over houden in plaats een dikke leader, een enorme voorslag of meters lange hoofdlijn.


Een rig voor de rivier, dikke voorslag en zwaar lood, PB safety first

Persoonlijk vind ik het loskomen of het kwijt raken van het lood de grootste kul die er is. Al was het alleen al dat al die stukken lood in het milieu terecht komen. De kans dat een karper zich vast zwemt op het lood is nihil. Het is juist de leader of de voorslag met eventueel nog meters hoofdlijn, afhankelijk van waar de lijn is door gesneden, waar de karper zich aan kan ‘’ophangen”. De karpers gebruiken het lood juist om de haak kwijt te spelen. Natuurlijk is het niet fijn om zo’n bungelend lood onder je kop te hebben hangen. Maar het zijn die meters lijn die hij achter zich aan krijgt en die om een paal, achter takken of wat voor een obstakel dan ook, blijft steken. Je moet er niet aan denken toch? Maar we steken wel allemaal onze kop in het zand. Want het kan namelijk wél gebeuren zolang je deze systemen blijft gebruiken. We zien alleen niet wat er gebeurt als een karper zich vast zwemt en de hoofdlijn knapt of kapot schuurt op het talud. En zelfs bij het uitwerpen knapt de lijn wel eens, en dan? Dan ligt de rig op scherp, wordt het aas opgenomen en de vis heeft een hoop meters lijn achter zijn kont aan hangen. Vissen die zich onverhoopt vast zwemmen zie je waarschijnlijk nooit meer terug. Ze sterven onder water een vreselijke dood. Ga eens bij je zelf na. Wil jij zoiets op je geweten hebben? Ik niet en dat is de reden dat ik overal met het ASIS systeem vis.

Je weet namelijk nooit wat er onder water ligt. Ik heb op de raarste manieren mijn voorslagen verspeeld. Laatst nog, een klein parkvijvertje. Strak naar de overkant gevist. Ik kreeg een paar piepen, ik pak de hengel, voel nog een paar schokken en daarna kon ik een zweepje binnen draaien. Ik ben naar de overkant gewandeld en heb met behulp van de andere hengel een aantal keren het lood over de bodem getrokken. Geen obstakel te bekennen. Glas misschien? Ik zal er nooit achter komen. In België verloor ik 3 keer een tiental meters lijn omdat zo’n beverrat mijn lijn door beet. Dan ben ik blij dat wanneer een vis mijn aas alsnog op pakt, hij na het kopschudden alleen het rigje in de bek overhoudt.


Op de karperbeurs voorlichting geven over safety systemen met Gerwin Gerlach

De loden bekijken

Waarschijnlijk nog altijd het meest gebruikte, maar in mijn ogen het gevaarlijkste lood, is het wartellood dat in een loodclip wordt gevist. Het idee hier achter is, dat als er lijn breuk is, de vis het lood kan lossen. Maar gebeurt dit ook? Als je het rubbertje er al te stevig op drukt, wordt dit al best moeilijk. Dan zijn er ook nog waarbij de clip over de hoofdlijn zal glijden als de wartel van de onderlijn aan de hoofdlijn gemonteerd zit. Hetzelfde idee als inline. Nogmaals, al zou de karper het lood van die clip krijgen, dan nog heeft die al die meters lijn achter zich aan.   


Killer rig: Het lood kan er nooit af. En de backlead zit gefixeerd

Het zelfde geldt voor het inline lood. Het lood zit semi vast op de leader/hoofdlijn, het maakt niks uit. Zodra er ergens lijnbreuk is, raakt de vis het lood misschien kwijt, maar ook hier blijft de lijn achter zich aan bungelen, totdat het ergens achter blijft hangen.

Hoe dan wel te vissen?

Het beste, in mijn ogen, is het vissen met een wartel met een groot oog. De zogenaamde big eye swivels. Dit grote oog zal vrijwel altijd over alle knopen heen glijden. Deze zitten 9 van de 10 keer ook aan de kant en klare chod rigjes. Dus vissen met een chod is sowieso super veilig, mits je er natuurlijk voor zorgt dat de chod niet ergens stuit op bijvoorbeeld een backlead, die dan weer voor een kraal en een stuitje zit.


Een Big Eye Swivel (links)

Zo’n big eye swivel kun je dan ook met een helikopter rig vissen in plaats van de loodclip. Het principe is vrijwel hetzelfde. Je onderlijn hangt naast het wartellood, al dan niet weggehouden middels een sleeve. Alleen wanneer je nu lijnbreuk krijgt zal de swivel met daaraan de rig, vanaf het lood over de hoofdlijn kunnen schuiven, zodat de vis alleen het rigje in de bek overhoudt en de hoofdlijn kwijt raakt. En vis je graag met een inline lood systeem? Waarom dan niet met het ASIS lood systeem? Het is precies hetzelfde. En je hebt ook nog eens het shocker systeem zodat, wanneer de karper met de kop begint te schudden, hij het lood niet meer kan gebruiken om de haak te lossen.

Zie kraal en backlead             

Waar je bij deze systemen wel mee op moet passen (en daar heb ik mij al eens zelf aan schuldig gemaakt) is het gebruik van backleads. Ik vis graag met gevlochten hoofdlijn en gebruik daardoor een behoorlijke voorslag. Meestal een dikke fluoro carbon of dikke nylon lijn. Om de laatste meters plat op de bodem te houden gebruikte ik een backlead. Alleen kwam ik er toen gelukkig op tijd achter dat deze niet goed over de voorslagknoop paste. Dat zou dus bij een breuk van de hoofdlijn betekenen dat de rig wordt tegengehouden door het backlead. Niet ideaal. Ik heb toen geprobeerd ook deze gaten uit te boren, maar dan bleef er niet veel van het gewicht over.


Ik probeerde de kleinere backleads uit te boren, maar dan bleef er niet veel van het gewicht over

Beter dus de grotere backleads gebruiken en die dan uit te boren. Ik gebruik ze nu niet meer omdat ik een dikke fluoro carbon lijn gebruik die van zichzelf wel plat blijft liggen. Er zijn gelukkig al systemen op de markt die, net als het ASIS systeem, alleen de rig overlaten in de karperbek. De systemen van PB en Strategy zijn een stap in de goede richring, maar bij deze systemen wordt er gebruik gemaakt van inserts of loodclips. De leaders en of hoofdlijn moet door deze inserts. Dat gaat best krap en als je dan op een water vist waar veel draadalg op de bodem ligt, is er een grote kans dat een prop van dit spul alsnog de boel kan blokkeren. Daar moet je dan dus wel rekening mee houden!  Je kent het misschien wel, dat donker groene spul wat aan je hoofdlijn kleeft en zich op stroopt voor je top oog waarna je niet meer kunt opdraaien!


Wat mij betreft in de goede richting, maar door het gebruik van inserts of loodclips gevoelig voor wier

De systemen van PB en Strategy zijn zonder deze algen troep, in mijn optiek, het twee na beste wat er momenteel op de markt te krijgen is. En dus ook in een loodclip versie, maar dan veilig en een inlinelood versie als het ASIS soort. Perfect Met het ASIS systeem kun je ook met elke voorslag vissen. Het maakt niet uit welk materiaal je er aan knoopt, fluoro carbon of nylon lijn zo dik als de voorslagknoop het toelaat. De mooie Free Fall leaders van Piet of de tungsten leaders, de big eye swivel glijdt er wel over heen. Waar ik niet zo’n fan van ben zijn die leadcore leaders. Ik heb ze in den beginnen wel gehad, maar er komt al heel snel een knikje in, een dubbelslagje of een breukje zodat het eruit steekt. Hier kan dan weer allerlei algentroep aan blijven hangen, zodat de wartel er meer moeite mee heeft om er over heen te glijden.


Alle soorten wier zorgen voor problemen

Heb je nu een krap budget, maar wel de beschikking over twee rechter handen, dan zou je heel simpel de ASIS loden zelf kunnen maken, net als ik doe. Elke visser heeft vast wel een bakje vol met wartelloden. Je knipt de wartel eraf, boort een gat aan de onderkant ter grote van het rubbertje wat je kunt verkrijgen. That´s it… 

Staalboortje 8 gebruik ik

Ik gebruik stukjes flexibele slang dat bijvoorbeeld in aquariums gebruikt wordt, maar je kunt ook de wat dikkere (soepele) sleeve rubbertjes kort knippen en in het gat drukken.

Je kunt er allerlei rubbertjes voor gebruiken, als de diameter van het materiaal maar dik genoeg is. Anders zal de lijn er al snel doorheen snijden. Denk er maar eens goed over na. Wil jij een vast gezwommen vis op je geweten hebben, of gewoon ten alle tijden preventief vissen met een vrijwel identiek systeem als waar je nu mee vist? Geef het een kans. Hieronder laat ik nogmaals zien wat de werking van het ASIS loodsysteem is.

Het systeem in werking

Je zelfgemaakte lood ligt op scherp

De vis wordt gehaakt, schudt met zijn kop en het rubbertje komt los

Stel de leader of hoofdlijn knapt… het onderlijntje glijdt zeer gemakkelijk over de lijn en de knopen. De karper houdt alleen het rigje over in zijn bek

Zelfs een fuzz kun je omtoveren naar het ultieme safety lood!

Het losgekomen rubbertje is hier te zien

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.