Schuivende Zig Rig

Al eerder omschreven we op CarpFeeling hoe je een zig rig kunt maken. Een nadeel van deze variant, is dat je de rig meteen op de juiste lengte moet maken. Wil je het aas in een hogere waterlaag presenteren dan zul je de rig opnieuw moeten knopen. Gelukkig heeft fox hier een handig hulpmiddeltje voor, namelijk de sunk float. Deze 'inline dobber' maakt het mogelijk de zig rig in alle waterlagen te bevissen. Bovendien kun je gebruik maken van relatief korte rigs. Dit maakt het werpen toch een stuk gemakkelijker.

1 • Fox sunk float
2 • Wartellood
3 • Fluorcarbon
4 • Wartel (maat 8)
5 • Chod haak


Pak een stuk fluorcarbon van ongeveer 60 cm lang en maak aan één kant een klein lusje voor het bevestigen van het aas. Om de juiste lengte van de hair te bepalen is het goed alvast het aas te bevestigen. In dit geval gebruik ik een stukje geel foam. Erg goed aas voor de zig rig. Bij voorkeur laat ik het voorweken in een zoete flavour.


Bevestig je haak met een knotless knot. Aan de andere kant van de rig bevestig je een wartel. Trek je knopen voorzichtig aan en maak de knoop goed nat voordat je hem strak trekt. Fluorcarbon beschadigd namelijk vrij snel. Je rig is nou ongeveer 50 cm lang.


Pak nou je wartellood, de rubber bead (wordt geleverd bij de sunk float) en de sunk float en rijg deze in deze volgorde op je hoofdlijn. Aan het uiteinde knoop je de rig die je net hebt gemaakt.


Schuif de rubber bead over het uiteinde van de sunk float en trek de wartel in de float. Je schuivende Zig is klaar!
De werking van het systeem is erg simpel. Je gooit in en trekt je lijn strak. Zet nou de beugel los en je merkt meteen dat er lijn van je molen wordt getrokken. Dit is de dobber die naar het oppervlak komt. Wanneer je dobber boven komt leg je de hengel in de steun. Trek nou heel voorzichtig de lijn strak tot de dobber ondergaat. Na een halve meter gaat ook je haakaas onderwater. Hoe meer je aantrekt, hoe dieper je aas zal gaan. Speel met dieptes om erachter te komen in welke waterlaag ze zitten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.