Snag Clip System

Ondanks dat vandaag de dag de visveilige loodclip aardig gemeengoed lijkt te worden, heeft dit product een flinke tijd nodig gehad om voet aan wal te krijgen. Waar fabrikanten als PB products en Piet Vogel’s RigSolutions je hedendag verblijden met fijne visveilige loodclips, zo was het twee decennia geleden wel anders toen zowel in Colne Valley (CV Safety Rig) als Suffolk (Carp ‘r Us) de eerste visveilige systemen werden ontworpen maar de tijd nog niet rijp was voor dit soort systemen. Het door Ray Dale Smith ontworpen Snag Clip System was de eerste visveilige loodclip in de geschiedenis. Helaas waren de tijdsgeest en het roerige management van Carp ‘r Us enkele aspecten waarom dit systeem nooit de aandacht kreeg die het verdiende. In dit artikel gaan we kijken naar deze bijzondere loodclip en laten we je zien hoe je een visveilig systeem hiermee maakt. 

Het Snag Clip System van Carp ‘r Us is een beetje een vreemde eend in de bijt qua uiterlijk. Opvallend aan het systeem is de grote clip voor je lood en het feit dat je je lood vastklikt. Verder aspecten zijn een wijde doorvoer voor je leader en een verkort tailrubber. De Snag Clips zijn vooral te vinden in bepaalde landen in het zuiden van Europa waar vissers ze inzetten op de grote rivieren en bassins. Door de grote clip voor bevestiging van lood, zijn ze uitermate geschikt voor montage van grovere (stenen) werpgewichten. In combinatie met elastiek of versneden fietsband, kan vrij gemakkelijk een stenen werpgewicht gemonteerd worden op de Snag Clip. Ook nieuwe producten als Caperlan Ballast Link kunnen direct of met behulp van een splitring op de clip gevist worden.

steenDe Snag Clip in combinatie met steen (Bron foto: Carp-gps.de)

De standaard Snag Clip bestaat uit drie onderdelen, welke alle drie los van elkaar verkocht worden. Dit zijn de Snag Clips zelf, de Snag Clip Tailrubbers en 5mm Snag Clip Rings. De rig rings hoeven nier per se van Carp ‘r Us te zijn om te passen. Merken als Taska Tackle, Ashima en velen andere merken, leveren ook passende rig rings. De werking van deze Snag Clip wijkt niet veel af van de visveilige loodclips van een RigSolutions of PB Products. Hieronder een verkorte how to!

Benodigdheden snag clip system

De benodigdheden:

  1. Carp ‘r Us Snag Clip Tailrubber
  2. Carp ‘r Us Snag Clips
  3. Carp ‘r Us Snag Clip Rings 5mm
  4. Quicklink
  5. Big eye swivel
  6. Splicing needle
  7. Leadermateriaal (RigSolutions Free-Fall)

Stap 1: Splice je leader

Knip met een schaartje circa 110cm leadermateriaal af. Splice door middel van een splicing needle een fijne lus aan een zijde van het afgeknipte stuk. Doe ditzelfde aan de andere kant van de leader, maar schuif een 5mm rig ring over je leader voordat je de lus terugtrekt. Trek de lus zodanig aan dat de leader strak op de rig ring zit.

spliceSplice je leadermateriaal

Stap 2: Monteer de Snag Clip

Pak nu de Snag Clip en schuif de 5mm rig ring op de bovenkant van de Snag Clip. Dit past precies! Haal nu het stuk leader met de lus door de inkeping van de Snag Clip waarna de leader er onder weer uit komt. Trek nu de leader strak op de Snag Clip.

monteerMonteer je Snag Clip

Stap 3: Monteer de wartel

Rijg een wartel, gewone wartel of big eye swivel over je leader heen en schuif hem ophoog richting de Snag Clip. Nu komt het lastigste stuk en dat doe je door de leader door de Snag Clip heen te steken, zodat hij er aan de bovenkant weer uitkomt. Ik prefereer het gebruik van een splicing needle. Hierbij steek ik de splicing needle aan de bovenkant van de Snag Clip naar beneden, haak de lus van de leader aan en trek hem voorzichtig terug. Trek nu de leader strak op de Snag Clip en ‘klik’  de wartel in de clip zelf.

wartelRijg de wartel over je leader

Stap 4: Het tailrubber

Je montage is nu bijna klaar en in feite moeten we hem alleen nog afmonteren. Om te beginnen rijgen we het tailrubber over het leadermateriaal. Dit doe je door een splicing needle door het meest nauwe gedeelte van het tailrubber te steken, de lus van de leader aan te halen, hem terug te trekken en zo het tailrubber over de leader schuift. Het tailrubber houdt niet het lood vast zoals bij een conventionele loodclip, maar zorgt ervoor dat je primaire bevestiging -de 5mm rig ring- goed geklemd zit. 

tailrubberRijg het tailrubber over je leader

Stap 5: Monteer je systeem verder af

De laatste stap is om je systeem visklaar te maken. Monteer op de wartel een rig en zeker hem met een stukje siliconenslang of sleeve. Knoop je leader aan je hoofdlijn en monteer een werpgewicht, steen of lood, aan de clip. Het vastzetten van je werpgewicht is anders dan bij andere systemen. Je klikt als het ware het armpje vast. Wanneer je het armpje helemaal tot tegen de loodclip drukt, dan is hij het meest gezekerd en zal je werpgewicht niet zomaar loskomen. In deze modus zal het ‘visveilig’ principe het beste werken. Klik je hem een tandje terug vast, dan zal je werpgewicht sneller loskomen. Dit is bijvoorbeeld essentieel wanneer je vist met stenen werpgewichten en de steen snel los moet komen na de aanbeet.

afmontageDone!

Nadelen?

De Snag Clip zelf heeft als nadeel dat ze niet in elke hengelsportwinkel liggen. De verdeling in Nederland is summier en het feit dat het product niet goedkoop is, helpt ook niet mee. 6 stuks Snag Clips kost een 7,50 euro. Tel hierbij de broodnodige tailrubbers op van 10st. voor 4,95 euro en de 5mm Snag Clip Rings van 4,95 euro en je snapt dat een basispakket 17,40 euro kost. Ze worden slechts verkocht in twee kleuren, silt en weed en daarbij komt dat ze door de vergrote clip niet bepaald subtiel genoemd kunnen worden. Ook bestaat er geen inline versie wat sommige vissers toch waarderen. Toch wil ik dit product niet geheel afschrijven, want juist doordat stenen werpgewichten steeds meer gemeengoed worden, is deze Snag Clip weer interessant. Grote stenen hebben meer spelingsruimte op de clip zelf dan op de conventionele loodclips.

bijzonderHet Snag Clip System is een bijzondere verschijning

Aanvullend

Het is duidelijk te zien dat de Snag Clip van Carp ‘r Us de basis is geweest van de visveilige loodsystemen van hedendag. Misschien was de versie van Ray Dale Smith zelfs te ver ontwikkeld. De speciale bevestiging van de clip is zeer interessant voor flinke stenen werpgewichten maar oogt grof wanneer je deze loodclip vist met lood van 60 gram. Daarnaast heeft juist dit kliksysteem geen eeuwig leven en zal dit op den duur loodjes gaan kosten. De hoge prijs helpt de verkopen van het Hit & Run systeem van PB Products in de hand en zolang er geen structuur is in de Nederlandse verdeling, zal deze bijzondere loodclip nooit de aandacht krijgen die hij verdient. Ben jij zo’n innovatieve visser die lood wil laten voor wat het is en stenen een kans wil geven, dan is er geen betere loodclip die hier op aansluit dan deze versie. Schrijf ze dus niet gelijk af, maar geef ze eens een kans!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.