Vis veiliger dan veilig

Tegenwoordig zijn er gelukkig heel wat firma’s die visveilige systemen op de markt brengen. Denk bijvoorbeeld aan freedom lead clips en hit and run systemen. Hierbij is goed nagedacht over wat er gebeurt tijdens lijnbreuk. Het is de bedoeling dat de karper zich kan ontdoen van leaders, voorslagen en het lood en alleen overblijft met de rig. Kijken we naar de praktijk, dan kunnen we ons afvragen of dit werkelijk in alle gevallen gebeurt. Zeker in combinatie met een leader of voorslag(knoop) is het nog maar de vraag of alles door de lead clip past! Daarom zeg ik: vis veiliger dan veilig en pas het aan!

Veiliger dan veilig, pas het aan!
Veiliger dan veilig, pas het aan!

Waarom risico’s nemen? Doe het veilig!

De lead clips en bijbehorende tail rubbers zoals deze in de winkels verkrijgbaar zijn, zijn perfect te gebruiken en visveilig. Maar het kan altijd veiliger! Het gebruik van een voorslag of dikke leader kan al snel roet in het eten gooien, omdat de diameter van de lead clip simpelweg te klein is. Zeker een lomp gelegde voorslagknoop of bevestiging van de leader zal in veel gevallen maar moeizaam door de lead clip passen. Wanneer je tijdens het testen al kracht moet zetten om het geheel door de lead clip te trekken is het eigenlijk al niet visveilig meer te noemen. Na verloop van tijd zal dit alleen maar moeilijker gaan doordat vuil van de bodem zich kan opstoppen bij het tail rubber. Eigenlijk zijn inline systemen dan een betere optie, omdat de diameter van de kern vaak groter is als bij lead clips.

Voor mensen die graag (net als ikzelf) met lead clips vissen in plaats van met inline systemen is er een oplossing. Het vergt wat tijd, maar het resultaat mag er meer dan wezen. Met behulp van een boormachine kan je het gat met ongeveer 1,5mm vergroten. Het verschilt per merk, zelf gebruik ik de freedom lead clips van Piet Vogel. Met een 2,5mm boor kun je het gat van de lead clip ruimer boren zonder de lead clip te beschadigen. De lead clips van PB products zijn al iets ruimer, hier kun je zelfs een 3mm boor doorheen halen, alle beetjes helpen ten slotte! Het lijkt een klein verschil maar wanneer het gat 1,5 mm groter is zal zelfs een lompe voorslagknoop zonder moeite door de lead clip passen. Een tail rubber loopt taps toe, door aan de smalle zijde een halve centimeter weg te knippen zul je ook het gat van het tail rubber vergroten!

Knip een halve centimeter van de tail rubber af
Knip een halve centimeter van het tail rubber af

Een visveilig(er) systeem met voorslag!

Men denkt visveilig aan het vissen te zijn tot dat ze proberen de voorslagknoop door de lead clip te halen. Lead clips worden helaas niet geleverd met een grotere binnendiameter, eigenlijk onbegrijpelijk want anderhalve millimeter groter en je bent van alle problemen af. Ik wijk af, hieronder zal ik in stappen laten zien hoe ik mijn voorslag montage vis. Ik kan je garanderen dat dit 100% zeker door de lead clip past, ook als deze vuil is. We hebben het volgende nodig voor deze montage;

  • Knot protectors
  • Voorslag
  • Soepele leader
  • Afgeknipte tail rubber
  • Ruimer geboorde leadclips
  • Wartel maat 11(!), halve centimeter van het uiteinde van een tail rubber
  • Kwik link

Rijg een knot protector over de lijn
Stap 1: Rijg een knot protector over de lijn

Stap 1:

Rijg een knot protector over je hoofdlijn heen. Dit handige "rubbertje" kan je straks over je voorslagknoop heen plaatsen. De knot protector heeft een grote boring, waardoor deze makkelijk over de knoop heen past. Bovendien loopt deze aan beide uiteinden taps af waardoor het geheel eenvoudig door een lead clip zal glijden zonder veel weerstand te ondervinden.

De knot protector loops taps toe en zal makkelijk in de lead clip glijden

Stap 2:

Nu de knot protector over de hoofdlijn zit kan je deze even wegschuiven. We gaan nu de voorslagknoop maken. Maak een lus in het voorslag materiaal en steek de hoofdlijn er ongeveer 10cm doorheen. Draai de hoofdlijn ongeveer 7 keer om de voorslag heen, en vervolgens 3 keer terug. Haal de hoofdlijn in dezelfde richting door de lus van de voorslag. Trek het geheel langzaam en gelijkmatig aan en bevochtig het. Trek het geheel nu goed aan en knip de uiteinden kort af. Door ze kort af te knippen, wat prima kan met deze knoop zal je de knot protector makkelijk over de knoop krijgen en zal het geheel gestroomlijnd blijven.

Knoop de voorslagknoop
Maak een lus

Knoop de voorslagknoop
En leg de voorslagknoop

Stap 3:

Nu de voorslag aan de hoofdlijn vast zit kunnen we de lengte van de voorslag bepalen. Ik gebruik vaak een meter of 6 a 7. Spoel de voorslag vervolgens op de molen zodat het prettig werkt om de rest van de montage af te maken. Knoop nu de leader aan de voorslag. Ik maak altijd graag gebruik van een soepele leader, zodat ik zeker weet dat de 'laatste meter' op de bodem ligt. De leader kun je zelf splicen of kant en klaar kopen. De knoop zal ook door de lead clip passen omdat je deze ruimer geboord heb.

Schuif de knot protector over de knoop
Schuif de knot protector over de knoop

Stap 4:

De volgende stap is om de uitgeboorde lead clip en tail rubber op de voorslag te rijgen, gebruik hiervoor een splicing needle om het jezelf makkelijk te maken. Haal de leader er helemaal doorheen. Vervolgens neem je een wartel maat 11 en bevestig hieraan een kwik link. Met behulp van de kwik link kan je straks snel onderlijnen wisselen. Knip van een tail rubber aan de ‘tapse’ kant een halve centimeter weg en rijg dit over de wartel zodat de brede kant van het rubber bij de kwiklink zit en de tapse kant aan het uiteinde van de wartel(zie foto’s). Haal de leader met behulp van de splicing needle door het oog van de wartel. Steek de splicing needle door het gat in de leadclip en haal de leader terug door het gat. Het oog van de leader bevestig je achter de clip waar je ook het lood bevestigd. 

Haal de leader door het tail rubber en de lead clip

 

 

Wanneer je het geheel aantrekt zul je merken dat de wartel maat 11 met het stukje tail rubber erover heen makkelijk in de leadclip past. Hoe verder je hem erin duwt, hoe moeilijker hij los zal komen bij een aanbeet. Een groot voordeel is dat jezelf de controle hebt over hoe vast de wartel in de leadclip zit. Dit komt doordat het tail rubber taps afloopt. Het ‘’kopschud effect’’ kun je nu eigenlijk zelf afstellen om het zo maar even te noemen, probeer het maar eens uit door met een rig de wartel uit de leadclip te trekken. Met een gebruikelijke wartel maat 8 heb je dit voordeel niet!

De wartel zal uit de lead clip komen na aasopname. Je kunt zelf instellen hoe snel dit gebeurt
De wartel zal uit de lead clip komen na aasopname. Je kunt zelf instellen hoe snel dit gebeurt

Stap 5:

Bevestig tot slot je lood en een rig aan het systeem en je bent klaar om veilig te vissen. Druk het tail rubber goed over de leadclip heen, het lood moet goed vast zitten, omdat dit als contragewicht werkt voor dit systeem. Bij lijnbreuk zal zowel de overgang van leader naar voorslag als de voorslagknoop (zelfs een ietwat lomp gelegde knoop) door de uitgeboorde lead clip passen, zelfs als er naar verloop van tijd wat vuil in de leadclip komt. Ik wil absoluut niet beweren dat een standaard lead clip niet goed is, integendeel deze zullen indien juist gebruik absoluut visveilig zijn. Gebruik je vaak een voorslag, dan zal je met de hierboven beschreven methode 100 procent visveilig zijn. Tevens kan het geen enkel kwaad om soms enkele aanpassingen te doen, sterker nog… de voldoening zal alleen maar groter zijn na het vangen van een mooie vis.

De knoop van leader naar voorslag zal makkelijk door de lead clip gaan
De knoop van leader naar voorslag zal makkelijk door de lead clip gaan

En datzelfde geldt voor de knot protector
En datzelfde geldt voor de knot protector

 

Het lijkt allemaal veel werk maar het valt reuze mee. Zo kun je bijvoorbeeld al meerdere leadclips tegelijk uitboren en tail rubbers korter knippen. Kwik links kan je al aan de wartel maat 11 bevestigen en het stukje tail rubber alvast over de wartel schuiven. Een avondje knutselen zal ervoor zorgen dat je voor maanden voorzien bent en makkelijk je spullen kunt uitwisselen. Zelf maak ik altijd al een paar kant en klare leaders, dan kan ik bij lijnbreuk snel een andere leader monteren. De overige materialen heb ik kant en klaar in mijn tacklebox liggen.

Zelf maak ik altijd een paar kant en klare leaders
Zelf maak ik altijd een paar kant en klare leaders

Ik hoop dat je iets aan het artikel hebt, gebruik je al freedom of hit and run lead clip, besef dan dat het altijd nog een stukje veiliger kan. Ook hoop ik dat er ooit lead clips op de markt komen waar het gat van de lead clip simpelweg een klein stukje groter is! Tight lines and stay safe!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.