Visveilig met zelfgemaakt Centerpointlead

De voordelen van Centerpoint lood is dat midden op het lood de onderlijn is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat een karper wanneer hij zich prikt aan de haak ongeacht de kant waarvan hij komt, hij zich op het volle loodgewicht prikt. Wanneer je zoals in mijn voorbeeld een Flatpear of Grippa lood gebruikt, zal de oppervlakte van het lood de meeste weerstand bieden wat de inhaking zal perfectioneren. In dit artikel laat ik jullie zien hoe je heel simpel een centerpointlood creëert en deze ook nog eens visveilig maakt. Laten we beginnen.

1 • Je rig
2 • Grippa of Flatpear lood (minimaal 100 gram)
3 • Siliconenslang
4 • Big eye swivel
5 • Solar PVA Bag Ring Swivels (for inline leads)
6 • Korda Safe Zone leader of dikke hoofdlijn

Allereerst pakken we een Grippa of Flatpear loodje van Fox. Ik adviseer loden vanaf 100 gram voor de beste werking. We halen de insert eruit en knippen hem af net voor de verdikking.

 

Knip de insert net af voor de verdikking


Vervolgens pakken we de PVA Bag Swivel van Solar en halen de grote lus van de leader er door heen. (zit er een wartel op je leader, knip deze eraf met een combinatietang) Vervolgens pakken we de andere kant van de leader (de kleine lus) en halen deze door de grote lus van de leader heen. Trek vervolgens alles aan.

Trek vervolgens alles aan


Nu pakken we de afgeknipte insert en rijgen deze over de kleine lus van de leader helemaal tot het eind van de wartel. Trek nu de insert over de wartel heen waardoor het een compact geheel wordt.

Trek de insert over de wartel


We pakken nu het inline lood en boren met een boormachine een 4mm gaatje. Boor het lood niet geheel door! Werk het gaatje af zodat er geen scherpe randen zijn. Van binnen kun je de loodschilfertjes verwijderen met een fijn boortje of boilienaald.

Boor een 4 mm gaatje precies in de ‘o’ van Fox


Nu pakken we de big eye swivel en knippen een klein stukje siliconenslang af wat precies over het tonnetje van de wartel past.

Het stukje siliconen moet alleen over het tonnetje vallen en niet over de ogen!


Als het goed is past nu de wartel met siliconenslang precies in het net geboorde gaatje in het lood. Belangrijk is dat het oogje van de wartel in het verlengde zit van de doorgang van het lood.

Wanneer je de wartel in het lood drukt moet hij semi gefixeerd zitten


We pakken nu de leader en halen de kleine lus door de grote doorgang van het loodje. De leader gaat dus ook door de wartel van de big eye swivel. Vervolgens drukken we de insert vast in het lood.

We drukken de insert in het lood


Nu is het zaak om je favoriete onderlijn te bevestigen aan de big eye swivel middens een lus in lus verbinding of quicklink. Je montage is klaar!

Het eindresultaat

Visveiligheid

En dan nu de vraag waarom ik dit systeem semi visveilig is. In theorie is dit systeem 100% visveilig. Soms is alleen de theorie anders dan de praktijk. In de theorie zou bij lijnbreuk de semi gefixeerde big eye swivel los moeten komen van het lood waardoor de swivel van de leader zou af kunnen glijden. Helaas heb je bij dit systeem een verminderd hefboomeffect als bij andere visveilige systemen. Ik zal het uitleggen. Hoe dichter de rig op het gefixeerde gedeelte van het lood zit, in deze montage is de PVA Bag Swivel de wartel die het lood volledig fixeert, hoe meer kracht ervoor nodig is om de leader los te trekken. Dit betekent dat de leader wel los kan komen maar dat het loodgewicht alleen niet toereikend is. Zwemt de karper nu het lood vast, dan komt de leader wel los en zal de karper overblijven met enkel de rig. Nu geldt dit alleen bij leaders zo. Er is namelijk niet veel voor nodig om dit systeem toch 100% visveilig te maken! Een leader heeft namelijk enkele nadelen die dit systeem tegenwerkt. Allereerst is daar de dikte van de leader en ten tweede de stugheid van het materiaal waardoor deze minder goed glijdt. Zou je nu een dikke hoofdlijn gebruiken (dik genoeg om de vis niet te ontschubben) dan werkt dit systeem 100% visveilig en creëer je dus een synergie tussen visveiligheid en optimaal loodgebruik (Centerpoint) Ga je het proberen met je hoofdlijn in plaats van een leader, zorg er dan extra goed voor dat je de loodbraampjes goed wegwerkt! Anders verzwakken zij op den duur de hoofdlijn!

 


De PVA Ring Swivel hebben we natuurlijk niet voor niks geplaatst. Monteer een pva zakje aan deze speciale wartel en prik je haak van de onderlijn ook in het zakje. Zo ben je er altijd zeker van dat de montage op de juiste manier afzinkt en je onderlijn, hoe soepel ook, nooit in de war raakt.

Doe er je voordeel mee!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.