Op het vissen met een naaktslak heerst nog steeds een taboe, maar juist als de herfst zijn intrede doet zijn ze in overvloed voorhanden. De naaktslak is een prachtig en gratis product van moeder natuur en werkt dressuur doorbrekend. Zelf heb ik er de afgelopen jaren, met name in de herfst, menig visje mee gevangen. De herfst zorgt er met zijn regen en wind voor dat onze naakte vrienden vaak van de kant af rollen ons viswater in. De karpers hebben dit al snel door en weten wat voor delicatesse deze naakte waarheid is...
Het kinken en krullen van lijnen, een frustratie die iedereen wel kent. Je gaat naar de viswinkel en koopt vol trots een goede en wellicht dure rol lijn. En voor je gevoel kinkt de lijn na 3 keer ingooien al als een malle. Door het uitrekken van de lijn in combinatie met het schuren in een bocht (van de molen) kinkt de lijn snel. Het kinken is een grote frustratie bij veel karpervissers, zo ook bij mij. In de afgelopen jaren heb ik enkele handigheidjes toegepast in mijn visserij om het krullen en kinken zo veel mogelijk te voorkomen. Maar alle lijn kinkt en draait na verloop van tijd.
Als je vaak voert met een werppijp dan heb je vast wel eens meegemaakt dat de boilies soms uit elkaar spatten tijdens de vlucht naar de voerstek. Dat is natuurlijk super irritant, want je voer bereikt de stek niet en daardoor voer je automatisch ook andere stekken aan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met ander aas te gaan vissen, maar we hebben een simpele tip voor je om te voorkomen dat je boilies uit elkaar spatten.  
Met het warme weer melden steeds meer booteigenaren zich met schade aan hun rubberboot. Meestal een lek door grof gebruik, maar nu ook steeds meer naden die opengebarsten zijn en onderdelen (of zelfs hele spiegels) die loslaten. Opvallend genoeg zijn dergelijke schades meestal ontstaan tijdens een verblijf in een warm gebied op vakantie en tijdens zeer warme zonnige periodes in Nederland...
Een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste onderdeel van je rig is natuurlijk de haak. Maar welk haakmodel moet je nu nemen? In dit artikel bespreekt Saron Debets de vijf meest gebruikte modellen. Hierbij geeft hij aan welke haak, op welk watertype en onder welke omstandigheid het beste past. Een handig overzicht waarmee je zeker uit de voeten kunt.
Je rig positioneren kan op vele manieren en iedereen heeft hier wel een voorkeursmethode voor. In deze editie van 5x tonen we je vijf verschillende methoden om je rig op de juiste plek te krijgen en scherp te vissen. We bespreken de inzet van een voerboot, een handige werptactiek, de inzet van distance sticks, werpen met/naar een marker float en het droppen van je aas met behulp van een bait pole of tweede hengel.
De echte die-hards onder ons die ook in de winter wel eens gokje wagen, weten als geen ander dat de kou een wintersessie in het spreekwoordelijke honderd kan doen laten lopen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is een goede voorbereiding zeer belangrijk, want als je het buiten eenmaal koud hebt dan kost het veel energie om weer op temperatuur te komen. Vandaar dat ik jullie een aantal tips mee geef om ook in de winter warm te blijven.
Een veel gebruikte techniek om het gewicht van je op te heffen is om een zogenaamde wafter te gebruiken. De wafter is lichter dan een normale boilie en zal dus het gewicht van je haak teniet doen. Althans, dit hangt natuurlijk volledig af van het gewicht van je haak en wat het drijvende vermogen van de wafter is. Door deze zelf te maken met wat foam of kurk kan je dit heel precies doen, maar als je er gewoon één uit een potje pakt is dit niet heel nauwkeurig. Maar als je nu je haak volledig gewichtloos maakt heb je exact hetzelfde effect, maar zal dit bij iedere boilie of ander haakaas werken.
De hengelsportzaken liggen tegenwoordig vol met de nieuwste snufjes om onze vriend te misleiden en in de val te laten lopen. Maar als je deze spullen hebt, wil niet zeggen dat je meteen de ene na de andere kiloknaller het net in kunt takelen. Er zijn in mijn visserij 2 regels. Er moet vis op de stek zitten De vis moet eten Als één van deze 2 regels niet van toepassing is, zal het moeilijk worden een vis te vangen. Het belangrijkste is dus de vis te vinden. Daarbij hoort een stukje ‘watercraft’. Watercraft is het begrijpen van de omgeving waarin je vist en deze kunnen lezen. In dit artikel enkele tips die je kunnen helpen de vis te lokaliseren.
Wie een compact hoopje voer met daarin een verstopte rig wil creëren is aangewezen op PVA Sticks of PVA zakjes. Zoals wel vaker in onze hobby wordt dit meestal aangeduid met de Engelse benaming, namelijk een 'bag'. PVA is de afkorting voor PolyVinylAlcohol, wat een polymeer is die zal oplossen als deze in contact komt met zoet water. Ideaal voor ons dus, want je kan zo een klein beetje voer samen met je rig te water laten en zorgen dat er rond je haakaas wat attractie is. Zeker met een opvallend haakaasje en gevuld met bijvoorbeeld pellets heeft mij dit al heel veel extra vissen opgeleverd.
Het leeuwendeel van de karpervissers knoopt zijn eigen rigs en daarbij wordt veel gebruik gemaakt van krimpkous (of in het Engels: shrinktube). Door het gebruik van krimpkous kan je de inhaking van de rig sterk bevorderen en dus is het een zeer waardevolle aanvulling ana de tacklebox. Decennialang zie je in de magazines en op het internet foto's voorbij komen van fluitketeltjes met prachtige stoomvorming waar de rigs voor worden gekrompen. Prachtige plaatjes, dat geef ik toe. Toch heb ik niet altijd een fluitketeltje mee naar de waterkant en het stomen van je krimpkous vraagt veel aandacht en geduld. Het kan makkelijker!
De karperwereld blijft zich door ontwikkelen en dat is maar goed ook. Visveiligere systemen worden bedacht, er wordt steeds harder gewerkt aan loodvervangers en het aas van de meeste firma’s is tegenwoordig van een zeer hoge kwaliteit. Maar zoals een van de uitspraken van de  legendarische Johan Cruiff luidt: “Elk voordeel heb zijn nadeel” (voor de criticasters onder ons, hij zegt eigenlijk elk nadeel heb zijn voordeel, ik weet het). Zo ook in de karperwereld. Er komen steeds meer producten en bij verkeerd gebruik kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Een van die producten is de retaining sling. Een geweldig product, maar bij verkeerd gebruik kan deze dodelijk zijn en dat wordt nog vaak onderschat.
De scheurkalender mist inmiddels alweer 16 pagina’s van de maand oktober. Het najaar is in volle gang en dat kan zorgen voor mooie vangsten. De vis is actiever en op zoek naar voer, maar je moet ze natuurlijk nog wel op de kant krijgen. Vandaag kijken we naar vijf basisprincipes die tijdens het najaar belangrijk kunnen zijn.
Karpers hangen meestal rond in de buurt van obstakels. Dit doen ze vooral omdat daar vaak wat lekkers te halen is voor ze. Palen, lelies en overhangende bomen bevatten vaak de nodige lekkernijen. Op de tweede plaats bieden obstakels ook vaak de nodige veiligheid. Vooral op wateren waar veel gevist wordt, zullen karpers zich al snel terug trekken in hun veilige haven. Hun safety zone. Nu is het vaak lucratief om juist in de buurt (of zelfs tegen) obstakels aan te vissen, maar deze vorm van vissen kent een paar spelregels als we de vis niet willen beschadigen.
Karpervissers, op de enkeling daargelaten zijn wij van het ruige type. Weer of geen weer, wij trekken erop uit om die karpers aan de schubben te komen. Sterker nog, we gaan juist naar buiten als een ander warm achter de kachel zit. Storm betekent vaak vis en wind op de kant is vis in de hand of niet? Nu kan zo’n storm wel interessant zijn voor de vangsten maar er kleeft ook een gevaar aan en zeker als je het water opgaat. Blikseminslag op je hengels, hoge golven en harde wind, kunnen een vistrip onaangenaam verpesten. In dit artikel gaan we een van de meest gevaarlijke aspecten behandelen voor die vissers die vaak hun lijnen uitvaren en grotere wateren bevissen. Wat nu als weer,de nacht en hoge golven je oriëntatie beïnvloeden wanneer je midden op het water zit. Doelloos ronddobberend opzoek naar de plek waar je bivvy zou moeten staan.