Wie een week of misschien nog wel langer van huis gaat om te vissen, kan niet zonder eten en drinken. Ik ken er genoeg die dan alleen maar hamburgers en frikandellen eten en als afwisseling de pizzakoerier laten aanrukken, om vervolgens deze weg te spoelen met blikjes bier. Het is een optie, maar niet voor mij weggelegd. Ik zou na een week op die manier écht mijn broek niet meer dicht kunnen krijgen. Bovendien slik ik al medicijnen voor een chronisch te hoge cholesterol. Dit betekent dat ik op zijn tijd best een keer mag zondigen qua fastfood of bier, maar zeker niet dagelijks. De dag dat ik patat heb gegeten kan ik mij niet eens meer herinneren.
Het is maandag 31 augustus 2020 als ik aan de waterkant zit en wat door mijn Instagram heen scrol. Ik zie het bericht van Carpfeeling voorbij komen, waarbij ze vragen om auteurs voor hun pagina. Ik kijk nog eens naar mijn hengels en vraag mijzelf af wat ik de ‘beginnende visser’, en mannen die al jaren onze prachtige hobby beoefenen, te vertellen heb en wat heb ik in de afgelopen 6 á 7 jaar geleerd heb.
Het vissen op groot water is niet altijd even makkelijk. Dit geldt helemaal voor mensen die hier niet veel ervaring mee hebben. Grote meren zijn op meerdere manieren goed te bevissen, mits je op de juiste plekken zit te vissen. Het gebruik van een boot, voerboot en natuurlijk de peilhengel helpen je bij het vinden van de juiste stekken. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden van stekkeuze op groot water. De eerste belangrijke tip is om niet op blind vertrouwen je hengels in te werpen en te gaan wachten tot er wat gebeurt. Hoewel de karpers ook op groot water regelmatig in de kantjes zullen zwemmen, kan je zelf genoeg stekken vinden met behulp van bijvoorbeeld een boot, peilhengel of zelfs een drone.
Het kan iedereen zomaar overkomen. Ben je net lekker bezig met het uitvaren van je lijnen of de stek aan het verkennen met de boot, vaar je terug naar de kant en je hoort opeens een vreselijk schurend geluid. Jawel, je bent zojuist over een steen of tak gevaren met als gevolg schade aan de rubberboot. Aan een lekke boot heb je niet veel dus de sessie valt in het water, toch? Gelukkig hoeft dat zeker niet het geval te zijn en in dit artikel vertel ik je hoe je snel je rubberboot kunt repareren.
Leaders, ze zijn er in verschillende soorten en nog altijd erg populair. Waar vroeger de leadcore leaders het meest gewild waren, zijn de laatste jaren met name de leaders zonder loodkern het meest populair. Eén ding hebben ze gemeen: door deze verzwaarde lijnen blijft je laatste meter erg strak op de bodem liggen. Met name bij de visserij met helicoptersystemen en chods bieden leaders veel voordelen. Je kunt leaders kant en klaar uit de schappen van je winkelier halen, maar het is echt heel eenvoudig om ze zelf te maken. Zo kan je ze helemaal naar wens maken en het scheelt je ook nog eens veel geld. Een klosje leadermateriaal is namelijk een stuk goedkoper dan een verpakking met enkele leaders die je gelijk kunt gebruiken. Toch ziet niet iedereen het zitten om zelf een leader te knopen. Daarom laten we je in deze korte how-to zien hoe je zelf in een handomdraai een leader maakt. 
De ijsvogel is één van de favoriete vogels van veel karpervissers. Dat geldt ook voor Bram Oostdijk, die sinds jaar en dag op karper vist en sinds enkele jaren ook actief het fotograferen van deze prachtige vogels heeft opgepakt. En niet zonder succes! In dit artikel geeft Bram je enkele praktische tips om zelf ook succesvol deze beestjes op de gevoelige plaat vast te leggen!
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: de bivvy lekt door. Vaak veel eerder dan je verwacht voor het grove geld wat je ervoor betaald hebt. Was de bivvy zijn geld niet waard? Nee, de kans is groter dat het je eigen schuld is. Een tentdoek heeft namelijk ook onderhoud nodig en heel veel mensen vergeten dat. Met wat achtergrondinformatie over het tentdoek en enkele tips voor het onderhoud ervan kan jij straks langer genieten van je aankoop dan een paar seizoenen.
In mijn vorige artikel bespraken we het vissen in het vroege voorjaar waarbij de vissen net wakker werden en de watertemperatuur laag is. In dit artikel wil ik jullie graag een aantal inzichten/tips geven met betrekking tot het vissen vlak voor, tijdens en na de paai.
We zitten inmiddels al ver in maart, de lente staat voor de deur en de natuur komt tot leven. Ook beginnen de karpers weer mondjesmaat voedsel tot zich te nemen. Het seizoen staat op het punt van beginnen voor ons karpervissers. In dit artikel wil ik graag met jullie een aantal voorjaarsonderwerpen bespreken. Denk aan visueel haakaas, de juiste hoeveelheid voer maar ook de juiste voorjaarswateren en stekken om te bevissen.
Stads- en parkwateren bevatten doorgaans een goed visbestand en op veel van die wateren kan je zelfs terecht voor prachtige (en soms) grote karpers! Maar hoe kies je nu je stekken uit als je voor het eerst aan zo’n water komt? In dit artikel geef ik je een paar tips waarmee je aan de slag kunt en die je hopelijk helpen om snel de eerste karpers te vangen.
Hoe klein of groot karpers ook zijn, het blijven prooidieren die graag bescherming opzoeken van beschutting. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bruggen, palen, in het water liggende bomen en takken, rietvelden en lelievelden. Je zult dan ook vaak zien dat de karpers zich grote delen van de dag ophouden rond deze ‘veilige’ stekken en soms maar een paar uurtjes buiten de obstakels op zoek zijn naar voedsel. Het vissen in de buurt van deze obstakels kan dan ook zeer lonend zijn, maar ook gevaarlijk. Nog steeds zien we veel karpervissers op onverantwoorde manier tegen obstakels vissen en daarmee is de kans groot dat de vissen onnodig worden verspeeld met alle gevolgen van dien. In dit artikel geef ik je daarom een paar tips om op een veilige manier tegen obstakels te vissen.
Deze week lijkt het voorjaar echt aangebroken. De zon laat zich van haar beste kant zien en de natuur leeft volledig op. Veel vissers zijn inmiddels al begonnen met hun visserij en daar zullen veel anderen zich gegarandeerd snel bij aansluiten. Het voorjaar is namelijk heerlijk, maar daar schuilt ook een risico.
Als je veel uren aan de waterkant doorbrengt dan zit gemak soms in de kleinste dingen. Daarnaast gaat er nog wel eens iets mis aan het water of tijdens het vervoer. Tom Lenters staat bekend om zijn klunzigheid en heeft door de jaren heen genoeg praktijkervaring opgedaan om af en toe een handige tip uit zijn mouw te toveren. Hieronder vind je vijf handige tips die hij jou mee wil geven. Mogelijk dat ook jij er iets aan hebt!
De Engelsman Rob McGloin heeft de afgelopen 3 voorjaren geweldige zig resultaten behaald door over te schakelen naar grote zigs. In dit artikel vertelt hij over zijn visserij en hoe hij dit heeft toegepast. En dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd!
De lente is vandaag officieel begonnen en dus is het een mooi moment om daar eens bij stil te staan. Je zult immers de eerste visser niet zijn die moeite heeft om in het voorjaar regelmatig karper te vangen. Het voorjaar kan best pittig zijn en dat komt met name door het feit dat de karpers nog lang niet zo actief zijn als wij zouden willen. Maar waar vind je ze en hoe kan je ze het beste vangen? Met deze 5 tactieken helpen wij je vast op weg.