10 Tips om warm te blijven aan de waterkant

De echte die-hards onder ons die ook in de winter wel eens gokje wagen, weten als geen ander dat de kou een wintersessie in het spreekwoordelijke honderd kan doen laten lopen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is een goede voorbereiding zeer belangrijk, want als je het buiten eenmaal koud hebt dan kost het veel energie om weer op temperatuur te komen. Vandaar dat ik jullie een aantal tips mee geef om ook in de winter warm te blijven. Want als jij het warm hebt dan hou je het ook een stuk langer vol. En elke uur dat je langer aan de waterkant besteedt betekent uiteraard ook meer kans op een mooie winterkarper!

Tip 1: Zorg voor warme kleding

De eerste tip die ik jullie wil meegeven is toch wel de basis om warm te blijven. Zorg voor goede warme (winter)kleding. Het beste is om te werken met een zogenaamde drie-lagen systeem. De eerste laag moet zweet afvoeren naar de volgende laag. De tweede laag is bedoeld om het lichaam warm te houden en de derde laag is om je te beschermen tegen wind en water. Dit hele systeem is de reden waarom ik de voorkeur geef aan het dragen van verschillende afneembare lagen, je kunt ze variëren. Krijg je het warm dan verwijder je gewoon een laag. Voor de buitenste laag kun je in mijn ogen het beste een warmtepak gebruiken. Ook niet onbelangrijk is het gebruik van een warme wintermuts en handschoenen. Oren en vingers kunnen behoorlijk pijn gaan doen als deze koud worden.

warmtepakEen warmtepak kan zeer aangenaam zijn in de winter.

Tip 2: Draag thermolaarzen

Persoonlijk maak ik in de winter graag gebruik van thermolaarzen. Niet alleen vanwege de warmte die de laarzen aan je voeten meegeven, maar ook vanwege het feit dat laarzen, in tegenstelling tot andere schoeisel, je sokken en voeten droog houden. Zo voorkom je die vervelende koude voeten. En daarmee kom ik meteen aan bij de volgende tip.

Zorg voor warme voeten met thermolaarzen.

Tip 3: Zorg dat je droog blijft

Jij bent de warmtebron, je kleding is dat niet. Je lichaam creëert de warmte en je kleding houdt de warmte vast. Vocht is de grootste vijand van warmte en hoe natter je bent, hoe sneller je afkoelt. Probeer dus om zoveel mogelijk regen te vermijden of draag waterafstotende kleding. Let er ook op dat je niet te veel gaat zweten, want zweet is ook vocht en vocht koelt heel snel af! Beter is het om dan wat kleren uit te trekken als je veel inspanning moet leveren.

Tip 4: Gebruik een overwrap/winterskin

Door gebruik te maken van een winterskin of overwrap creëer je als het ware een buffer tussen je tentdoek en overwrap. In deze buffer blijft er lucht tussen de tent en de overwrap zitten. Dit zorgt voor extra isolatie en voorkomt condens. Met een overwrap maak je de tent beter bestand tegen de weersinvloeden van buitenaf en behoud je beter de warmte van binnen uit.

Nash Scope overwrapDe Nash Scope bivvy overwrap zorgt in de winter voor extra warmte.

Tip 5: Vergeet je grondzeil niet

Een grondzeil zorgt er niet alleen voor dat alles droog en schoon blijft in je tent, het blokt namelijk ook de kou af die vanuit de grond komt. Om dit effect nog meer te vergroten wil ik nog wel eens een extra stuk zeil of ander isolatie materiaal onder me grondzeil leggen. “Alle beetjes helpen als het ware”. In een eerder geplaatst filmpje op CarpFeeling liet Ferenc een gouden tip zien door gebruik te maken van anti-vries dekens die je ook op de voorruit van je auto plaatst.

Een grondzeil houdt de kou uit de grond tegen!

Tip 6: Een goede warme slaapzak is een must have!

Niets is vervelender dan niet kunnen slapen door de kou! Zorg er daarom voor dat je in het bezit bent van een goede slaapzak. Maar wat is nou een goede slaapzak? In mijn ogen moet een goede slaapzak warmte vasthouden, vocht kunnen afvoeren, en hij moet waterdicht zijn. Nog een handige tip is om kleding die je niet draagt in je slaapzak te stoppen waardoor je nog meer isolatie hebt en daarom nog beter de warmte vasthoudt. Nog een bijkomend voordeel is dat je kleding ook al lekker warm is wanneer je besluit om deze aan te trekken.

Tip 7: Maak gebruik van een bedchair cover

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar een bedchair cover kan het verschil maken tussen het warm of koud hebben 's nachts. De meeste vissers denken door meer lagen aan de bovenkant te plaatsen dat ze het daardoor automatisch warmer hebben als ze in hun slaapzak op hun bedchair liggen. Natuurlijk zal het effect hebben, maar in sommige gevallen is het beter om de onderkant van je bedchair te isoleren. Kou komt namelijk niet alleen van bovenaf, maar ook van onder! En door gebruik te maken van een Thermo bedchair cover blokkeer je de koude lucht van onder en voorkom je dat je bedchair vochtig wordt. Maar wat aan de ene kant de kou tegenhoudt, betekent dat aan de andere kant de warmte beter wordt vastgehouden dat van je matras afkomt. Een dubbele werking dus!

Een bedchair cover is geen overbodige luxe

Tip 8: Steek een waxinelichtje aan

De meningen zullen hierover verdeeld zijn! In mijn ogen kan een waxinelichtje niet veel kwaad. Als je hier verstandig mee omgaat is het een aangename bron van warmte (zeker als je even je handen wilt opwarmen). Met verstandig bedoel ik natuurlijk dat je goed rekening houdt met het brandgevaar dat een waxinelichtje met zich mee brengt! Plaats daarom bij voorkeur een waxine lichtje altijd in een glazen pot op een stabiele ondergrond. Zo voorkom je dat het vlammetje gemakkelijk over kan slaan op bijvoorbeeld je tent, slaapzak, enzovoorts. Ga dan ook nooit slapen met een waxinelichtje aan! Je zal zeker niet de eerste en ook niet de laatste zijn waarbij je hele bivvy tot de grond afbrandt. Als ik voor welke reden dan ook mijn tent uit moet zorg ik er altijd voor dat ik eerst het waxinelichtje doof.

Tip 9: Gebruik een tentkachel, maar doe dit wel veilig!

Een tentkachel kan in een korte tijd voor een hoop warmte zorgen. Mits je hier op een verstandige manier mee omgaat. Ik raad dan ook af om een tentkachel 's nachts te gebruiken. Ten eerste bestaat er kans op verstikking. Dit kan komen door twee oorzaken. De eerste is natuurlijk dat de zuurstof word verbrand en zonder zuurstof ga je gekke dingen doen. Een andere sluipmoordenaar is de koolstofmonoxidevergiftiging. Vaak is de verbranding niet volledig en komt er tijdens het branden van je gaskacheltje CO vrij. CO staat voor koolstofmonoxide in grote getallen kan koolstofmonoxidevergiftiging dodelijk zijn. Zelf zal je dit niet eens merken. Vandaar dat ik een kachel alleen overdag gebruik met voldoende ventilatie. Als laatste kan het voorkomen dat je de kachel per ongeluk omstoot, waardoor de kans bestaat dat de hele boel in de hens vliegt! Als je toch gebruik wilt maken van een tentkachel kies er dan ééntje die beveiligd is tegen omvallen en een tekort aan zuurstof. Een kachel die aan beide eisen voldoet is bijvoorbeeld de Seven Oaks of de Zibro Turbo R421E. Ze zijn wel wat aan de prijzige kant maar zeker het geld waard.

Een bedchair cover is geen overbodige luxe

Tip 10: Zorg goed voor jezelf

In veel gelijkwaardige artikels zie je deze tip vaak terug komen. Ook bij mij staat deze tip in de top 10. Want om het langer uit te houden en gemotiveerd te blijven is het zeer belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Eet en drink voldoende. En zeg nou zelf, een lekker kopje koffie/thee of een warme chocomel met wat lekkers is toch echt wel een traktatie met deze winterse omstandigheden. Vooral de warme dranken of soepen zijn ideaal om van binnenuit een warmteboost te krijgen. Ik raad het af om in de winter alcohol te nuttigen aan de waterkant. Alcohol heeft namelijk een verdovende werking op het lichaam, ook op spier- en bindweefsel. Doordat bindweefsel verzwakt, verzwakken ook de bloedvatwanden. Door verzwakt spierweefsel kan zich het bloedvat onvoldoende vernauwen. Ook kan alcohol de communicatie tussen zenuwen en andere lichaamsdelen bemoeilijken. Door een verminderde communicatie tussen zenuw en bloedvat krijgt het bloedvat geen of onvoldoende prikkels om samen te trekken. De vaatverwijding kan een warmtegevoel geven. Maar door de vaatverwijding koelt het lichaam juist af. Door de slechte communicatie van de zenuwen krijgt de persoon niet door dat hij het koud heeft. Hierdoor en natuurlijk door een koude buitenlucht is de kans groot dat iemand onderkoeld raakt.

Zorg goed voor jezelf!

Dit waren 10 simpele tips om jullie verblijf aan de waterkant wat aangenamer te maken! Hopelijk zitten er een paar bruikbare tips bij voor wie binnenkort erop uit trekt om een wintersessie te houden! Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee en veel succes alvast! Vergeet niet! De aanhouder wint!

ijsSucces aan de waterkant! Brrrrrrrr winterse taferelen

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.