Correct wegen

Wanneer een groot karperlijf op de onthaakmat ligt kan men vaak niet wachten om de vangst te wegen. Hoewel het gros van de vissers vaak te kennen geeft dat het niet draait om de gewichten van de karper, ken ik zelf geen karpervissers die al hun vangsten zonder te wegen terugzetten. Bij dit wegen worden nog wel eens foutjes gemaakt die het gewicht van de gevangen vis behoorlijk doen verhogen of verlagen. Hierbij enkele tips om je gevangen vis op een correcte en makkelijke manier te wegen.

Voor velen is het geen onbekend gegeven dat je bij het wegen van je vangst de natte weighsling van het gewicht af moet halen. Toch worden hier nog regelmatig fouten mee gemaakt die een aanzienlijk verschil in gewicht opleveren. Wanneer de vis vaker wordt gevangen door verschillende vissers roept een groot verschil in gewicht onmiddellijk vraagtekens op. Probeer voor het wegen van de vis de natte weighsling aan de weegschaal te hangen en deze op ‘0’ te zetten.

Het vasthouden van de weegschaal

Vervolgens is de wijze waarop de weegschaal wordt vastgehouden ook bepalend voor een verschil in gewicht. Alle weegschalen zijn erop gemaakt om van bovenaf te worden vastgehouden of te worden opgehangen. Wanneer een weegschaal aan de onderzijde wordt vastgehouden kan dit een verschil opleveren van meerdere ponden. Meestal levert dit een gunstiger gewicht op voor de karpervisser, maar let erop dat dit gewicht waarschijnlijk niet correct is.

cfimage
Knoop je unster met een touw aan bijvoorbeeld een stevige tak


Voor het bovenhands wegen kan je een simpele weighbar gebruiken. Bij het wegen van een grotere karper zal het echter zwaar zijn om de vis bovenhands op te tillen en je armen zo stil te houden dat de naald van de weegschaal op het juiste gewicht stil blijft staan. Een eventuele beweeglijke karper zal daar dan zeker niet bij helpen. Om snel een stabiele weegsituatie te creëren zoek ik vaak een stevige boom in de nabijheid van mijn stek. Ik kies een stevige tak uit en gooi er vervolgens een touw van een aantal meters omheen die ik standaard bij mijn weegschaal heb gestopt. De weegschaal knoop ik vast aan het touw en voila, een stabiele weegomgeving is gereed.

Naast het gebruik van een simpel stuk touw is het natuurlijk ook mogelijk om met andere attributen te werken. De bekendste ervan is de driepoot die door middel van stormpalen wordt opgezet. In het midden van de driepoot hangt een haak waar de weegschaal aan kan worden gehangen. Diverse merken leveren ook de weighing pole. Deze haak kan je met steel kopen, maar ook los om op een stormpaal of schepnetsteel te schroeven. Door deze op de grond te plaatsen en bij de haak te ondersteunen kan je de weighsling rustig opheffen en stabiel houden.

Tot slot is het raadzaam om bij aanschaf van een weegschaal goed te kijken naar de betrouwbaarheid. Vele merken staan goed bekend en wegen uitstekend. Er zijn echter ook (goedkopere) weegschalen die veel afwijkingen vertonen. Deze afwijkingen zullen bij lagere gewichten misschien nog niet direct in het oog springen, maar wanneer je ze controleert met zwaardere gewichten kan dit een wereld van verschil betekenen.

De ene visser zal weinig geven om een klein verschil in gewicht terwijl de andere visser hier juist wel veel waarde aan hecht. Tot welke categorie je ook behoort, houd jezelf niet voor de gek.

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.