De juiste haak

Een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste onderdeel van je rig is natuurlijk de haak. Maar welk haakmodel moet je nu nemen? De vijf meest gebruikte modellen bespreken we kort. Met deze haken kun je in principe in alle situaties uit de voeten:

  • Een dikdradige klauwhaak (Gamakatsu Super Snag) voor als het echt moeilijk wordt (obstakelvisserij) of bij zeer hoge watertemperaturen (24 graden of hoger).
  • Een medium shank met rechte punt (Gamakatsu Super Hook) voor normale omstandigheden en watertemperaturen tussen de 14 en 24 graden.
  • Een long shank voor de visserij in obstakelvrij water in de winter en het vroege voorjaar.
  • Een kortstelige´bent hook´ (Gamakatsu Humpback) voor obstakelvrij, moeilijk water.
  • Een klauwhaak met naar achterstaand haakoog (Gamakatsu Wide Gape Super) voor het vissen met stijf onderlijn materiaal zoals bij Stiff-rigs en Chod montages.

De Super Snag (dikdradige klauwhaak) is ´DE´ haak voor het zwaardere werk.

Een geweldige klauwhaak met body!
Een geweldige klauwhaak met body!

Rivieren of obstakelvisserij, met deze haak zit je geramd! De haak heeft een wijdere gape en dit zorgt ervoor dat de haak veel vlees kan pakken en daardoor zelfs onder grote druk beter blijft zitten. De naar binnen staande haakpunt blijft over het algemeen langer scherp op een ‘bumpy’ bodem dan haken met een rechte punt.

Ideaal voor op de rivieren!
Ideaal voor op de rivieren!

Ook tijdens de zomerse maanden, wanneer we met een hoge watertemperatuur te maken hebben en er toch pittig gesleurd moet worden, is dit een prima haak. Het vlees in de bek van een karper is dan over het algemeen een stuk zachter. Door de naar binnen staande haakpunt, de grote gape en de dikte van de steel zal deze haak veel minder snel in de bek van een vis gaan ‘werken’. De kans op beschadiging is dus veel minder!

Allround en behoort tot de snelle prikkers!
Allround en behoort tot de snelle prikkers!

De Super Hook is de meest allround haak op de markt. Deze medium shank haak valt onder de snelle prikkers. Door de rechte haakpunt zal hij veel sneller vlees pakken als een klauwhaak. Daarnaast is de Super Hook ook nog eens extreem sterk en kan er dus flink mee gedrild worden. Een haak waar je dus in heel veel situaties prima mee uit de voeten kunt.

De Long Shank, extreem snel prikken, maar voorzichtigheid is absoluut geboden!
De Long Shank, extreem snel prikken, maar voorzichtigheid is absoluut geboden!

De Long Shank een langstelige haak. Deze haak prikt door zijn lange steel enorm snel, maar dit is ook direct het gevaar. Die lange steel kan namelijk tijdens de dril flink gaan wrikken in de bek van de karper. Voorzichtigheid is dus absoluut geboden. De Long Shank is dan ook niet geschikt bij obstakels en waterplanten. Tevens niet te gebruiken bij hoge watertemperaturen. Het vlees in de bek van de karper is dan simpelweg te zacht en dit leidt onherroepelijk tot beschadigingen.

De Humpback draait uit zichzelf al goed, door de speciale vorm.
De Humpback draait uit zichzelf al goed, door de speciale vorm.

De Hump Back (Bent Hook) dankt zijn naam aan de gebogen haaksteel. In tegenstelling tot een haak met een rechte steel, draait de Humpback door zijn speciale vorm automatisch richting de onderlip en valt hij onder de snelle prikkers!

Een snelle prikker!
Een snelle prikker!

De haak is plat gesmeed (flat forced curved shank), dat geeft hem meer kracht en stevigheid. Dankzij de micro-barb weerhaak ondervindt de punt minder weerstand bij het prikken en zal dus sneller en dieper doordringen. Tevens zorgt die kleine weerhaak er ook voor dat je de vis makkelijker kunt onthaken en de beschadiging aan de bek tot een minimum reduceert.

De Wide Gape Super is speciaal ontworpen voor het vissen met Stiff- en Chod rigs.

Het naar achterstaande oog komt de inhaking met stijf onderlijn materiaal ten goede!
Het naar achterstaande oog komt de inhaking met stijf onderlijn materiaal ten goede!

Deze rigs worden gemaakt met stijf onderlijn materiaal zoals bijvoorbeeld fluoro carbon. Bij een ‘normale’ haak zal de lijn het oog onder een kleine hoek verlaten en zo ook een kleine opening creëren tussen het oog en de punt van de haak, dit gaat ten koste van een goede inhaking. Doordat het haakoog van de Wide Gape Super licht naar achteren staat, komt het stugge onderlijnmateriaal er onder een grotere hoek uit en wordt de opening tussen het oog en de punt van de haak niet afgesloten. Hierdoor behoudt deze haak zijn goede prikeigenschappen.

Nailed! Prima in de onderlip, dat zien we graag!
Nailed! Prima in de onderlip, dat zien we graag!

Met deze 5 verschillende modellen in je tacklebox kun je alle verschillende situaties aan. Het kiezen van de juiste haak is dus een kwestie van inspelen op de heersende omstandigheden en het type water dat je bevist. Succes!

Bekijk de Gamakatsu haak modellen hier.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.