De spodrig

De Spodrig van Fox man André Akkermans is een nieuwe manier van vissen die vooral tijdens die dagen dat de vissen in de hogere waterlagen vertoeven een enorm succes kan geven. De Spodrig is een methode waarbij een verlengde (fluorocarbon) onderlijn van een meter aan de hoofdlijn wordt geknoopt door middel van een normale wartel. Tussen deze wartel en een stoppertje wordt een normale spod gezet die vrij over de hoofdlijn kan draaien. Heel leuk allemaal maar hoe werkt dit dan precies en wat zijn de voordelen dan? Hierbij de antwoorden.

Het eerste aanzicht van de Spodrig zal wellicht vragen oproepen. Op de hoofdlijn zit een verlengde onderlijn zoals we die ook gebruiken met de Zigrig. Echter is het werpgewicht geen lood maar een spod die je vult met een speciale mix. Het idee achter de Spodrig is dat bij het inwerpen de spod te water komt en er voerdeeltjes vrijkomen. De lange fluorocarbon onderlijn dient voorzien te zijn van een klein haakje en een enkele licht zinkende maïskorrel. Doordat je in deze mix ook maïs moet toevoegen zal het licht zinkende maïskorreltje wegvallen met de mix die rustig naar beneden dwarrelt  en de karpers die worden geactiveerd door de dwarrelende mix zullen op deze manier ook jouw aasje opnemen. Op het moment dat de karper jouw aasje opneemt zorgt de spod voor genoeg weerstand om de haak te zetten. Een run is het resultaat. Een goede werking van de Spodrig hangt van enkele belangrijke factoren af. Hieronder de belangrijkste!

Dwarrelend voer uit de spod

De Spodmix

Een van de belangrijkste zaken om deze methode effectief in te zetten is een juiste spodmix. Deze spodmix dient gemaakt te zijn van licht zinkende toevoegingen. De mix mag niet te nat zijn omdat de mix anders te snel uit de spod valt. De mix mag ook niet te droog of plakkerig zijn omdat anders de mix niet loslaat uit de spod. Enkele goede ingrediënten voor een juiste spodmix zijn onder andere grondvoer of allerhande melen, maïs, Cornflakes, gepofte rijst, tonijn of kleine pellets. Het belangrijkste is dat een wolkend effect wordt verkregen. Extra toevoegingen die dit kunnen versterken zijn melkpoeder, (kokos) melk of Cloudy producten. De mix moet dus juist zijn. Dit komt doordat de spod eigenlijk heel geleidelijk voer moet afgeven. Met een paar kleine tikjes van de hengel waardoor de spod op het wateroppervlak gaat wiebelen moet er steeds wat voer vrijkomen.

De Juiste Spodmix

De montage

Zoals we net al zeiden is een onderlijn van een meter fluorocarbon door middel van een wartel aan de hoofdlijn geknoopt. Tussen deze wartel en een stuitje zit de spod vrij over de lijn bevestigd. Voor de methode dient een normale spod gebruikt te worden. Een Spomb geeft in een keer al zijn voer af wat bij deze methode niet goed is. Aan de fluorocarbon onderlijn dien je een klein haakje te bevestigen. Denk hierbij aan een maat 8, 10 of zelfs 12. Houdt de hair kort en voorzie deze van een zinkende maïskorrel! Dit is een essentieel iets om deze methode goed te laten werken. Kies het liefst voor een maïskorrel die zeer sloom zinkt zoals bijvoorbeeld de maïskorrels van Bait Logic. Ga niet werken met zachte maïs uit blik aangezien je deze door de klap van het gooien er sneller afgooit!

Voorzie de hair van een enkele imitatie maïskorrel

De werking

Hoe dien je deze methode nu te gebruiken? allereerst is het raadzaam om altijd genoeg spodmix aan te maken. Je zal zien dat je op een dag heel wat ingooit en dat je spodmix aardig hard gaat. Vooral als de karper helemaal gefixeerd is op je aas kan het hard gaan. Zorg ervoor dat als je de spod vult je de mix aandrukt. Zo laat niet de gehele mix in een keer los als je de spod ingooit. Na ingooi zal de onderlijn langzaam afzinken en zal het aasje terecht komen precies onder de spod. Door om de 10 minuten even je hengel op te pakken en wat kleine rukjes aan de lijn te geven, zal de spod gaan wiebelen en zullen er voerdeeltjes naar beneden komen. Jouw losse imitatie maïsje zal daardoor prachtig worden gepresenteerd tussen de andere naar beneden vallende voerdeeltjes. Attractiviteit pur sang!


Ondanks dat ik in eerste instantie dacht dat deze montage snel in de knoop zou worden gegooid, valt dit enorm mee. Tijdens de demonstratie die ik kreeg van Fox fieldtester Rene Treffers werd de Spodrig geen enkele keer in de war gegooid. Vooral de presentatie op helder water was super. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in deze methode gekregen en zal hem beslist gaan gebruiken op die wateren waar deze methode weleens heel succesvol kan zijn!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.