Effectief inpakken

Het is geen geheim dat we als karpervisser vaak te veel zooi meeslepen naar de waterkant. Tijdens korte sessies is het materiaal vaak nog wel te beperken tot een compact geheel dat makkelijker vervoert kan worden, maar bij langere sessies (in het buitenland) lijken het soms ware volksverhuizingen. Als je samen met een vismaat reist kan dit nogal eens wat problemen opleveren bij het inladen van de auto.

Zelf loop ik ook regelmatig met teveel zooi te slepen. Je zult immers maar ver van huis zijn en tot de ontdekking komen dat je iets thuis hebt laten liggen dat je eigenlijk heel goed had kunnen gebruiken. Eenmaal aan de waterkant is de keerzijde juist dat je de hele week met spullen zit opgescheept die je de hele week niet gebruikt. Herkenbaar?


We slepen genoeg mee...

Rond 2005 viste ik enkele buitenlandse sessies met vismaat Jeroen. Hij bleek een grootmeester in het verkleinen van je materiaal en het effectief inladen van het materiaal in je auto. Met de tips van Jeroen en enkele jaren (inpak)ervaring heb ik inmiddels redelijk wat handigheid gekregen in het maximaal benutten van de beschikbare ruimte en het verkleinen van de bagage. Menigmaal heb ik mijn vismaten verbaasd zien kijken hoe een enorme stapel bagage toch een plek in de auto kreeg. Weet jij ook nooit waar je moet beginnen? Wellicht heb je dan iets aan onderstaande tips.

De voorbereidingen

In de voorbereiding kun je al veel winst boeken. Zo levert het verwijderen van verpakkingsmaterialen je al veel extra ruimte op. Enkele voorbeelden daarvan kunnen zijn:

  • Boodschappen nemen veel ruimte in. Verwijder de kartonnen verpakking van bijvoorbeeld een pak rijst en doe de rijst in een hersluitbaar zakje. Dit is veel makkelijker ergens tussen te verpakken dan een doosje. Dit werkt natuurlijk niet alleen met boodschappen, maar ook met hengelsportartikelen.
  • Probeer gebruik te maken van een boodschappenkrat (in plaats van losse tassen) en deel deze goed in. Met de hierboven genoemde tip kan je de inhoud van anderhalve krat vaak al terugbrengen naar één krat. Dit geldt ook voor je visspullen. Een vistas met materiaal neemt vaak veel onnodige ruimte in. De boodschappenkratten zijn stapelbaar en kunnen vaak onderin je bagageruimte worden geplaatst. Door de krat maximaal af te vullen gaat er geen ruimte verloren.
  • Neem je flessen drinken mee, laat die dan niet bij elkaar in een plastic verpakking zitten. Een fles drinken kun je op tientallen plekken kwijt in de auto om ontstane gaten op te vullen.


Een krat is makkelijker vol te stapelen dan een tas. Hier past nog veel meer in en tussen.

De auto indelen

Ok. Je hebt in de voorbereiding al veel rekening gehouden met de ruimte. Daarmee bespaar je sowieso veel ruimte, maar het inladen van de auto is de belangrijkste factor. Als je een bestelauto hebt kun je het er al een stuk makkelijker inschuiven, maar als je een auto hebt met minder bagageruimte is het vaak behelpen. De oplossing is hier om te werken in lagen.

Het is belangrijk om maximaal gebruik te maken van de loze ruimtes in je auto. Zelf gebruik ik mijn 2,5 kg zakken boilies meestal om de ruimte onder de voorstoelen te vullen. In ieder gaatje past wel iets en door ieder gaatje te benutten bespaar je ontzettend veel ruimte. Zo heb je achterin de auto vaak verborgen vakken om de achterlichten te kunnen bereiken of je gevarendriehoek/EHBO kist etc. te verbergen. Deze ruimtes zijn vaak leeg of slecht gevuld. Je kunt er vaak nog een zak boilies of ander klein materiaal in kwijt. Dat geldt overigens ook voor de ruimte bij je reservewiel ;)


Vergeet de verborgen ruimtes niet te gebruiken.

  • Gebruik het vloeroppervlak voor de lompe en zware dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je boot, accu’s, emmers met voer etc. Dit is je eerste laag. Vul wederom alle ontstane gaten op met een klein voorwerp. Door ieder loos gaatje te benutten bespaar je uiteindelijk veel ruimte. Denk bijvoorbeeld aan je loodtas, een fles drinken, een zak boilies, een schoen etc. Daarna werk je hetzelfde met de tweede laag. Het spreekt voor zich dat de lichtere (breekbare) spullen zoveel mogelijk worden bewaard tot de bovenste lagen.
  • Laat je slaapzak niet in je stretcher zitten, maar haal deze er uit. Dergelijke voorwerpen kan je overal wel kwijt en zijn als laatste nog wel ergens bij te proppen (eventueel in de te ontstane loze ruimte onder het dak). Datzelfde geldt ook voor je voer dat in emmers zit. Door je voer tijdelijk in zakken te doen kan je die overal tussen stoppen. Je kunt je lege emmers dan in elkaar stapelen en dat neemt veel minder ruimte in. Natuurlijk werkt dit een stuk moeilijker voor natte producten zoals tijgernoten.
  • Hengels nemen ook veel ruimte in en zijn kwetsbaar. Door je hengels los van je molens te vervoeren kan je deze makkelijker ergens een plekje geven. Die molens kan je ook wel weer ergens kwijt.

Maar de belangrijkste tip om je auto tot de nok toe te laden: heb geduld.


Maak gebruik van lagen en vul de losse gaatjes op met kleine spullen. Zo maak je maximaal gebruik van de ruimte.

Neem simpelweg even de tijd om alles goed te passen. Het kost je misschien een uurtje, maar je krijgt daardoor veel meer mee. Hierdoor ga je uiteindelijk rustiger op vakantie en heb je minder frustratie. Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.