Erwin's favoriete rig

In de loop der jaren heb ik enkele tientalle rigs aan jullie voorgesteld en stap voor stap uitgebeeld hoe ze te knopen zijn. Nu is het zo dat ik vandaag de dag slechts twee van deze rigs daadwerkelijk toepas in mijn visserij. Het enige waar ik nog mee speel is de lengte van de rig en het type haak.

Eén van deze twee rigs is misschien wel de eerste die ik ooit in mijn handen heb gehad. Deze rig werd steevast aan mijn hengels geknoopt, en wat heb ik hier veel vissen op gevangen! Ik heb het over de stiff rig. Deze rig maakte ik destijds van minimaal 0,45 mm amnesia (voor de mensen die het nog kennen) en een Gamakatsu haak. Super simpel en zo stijf als de snaar van een piano. Vooral wanneer ze al even in je mapje zaten.

Toen brak het tijdperk aan van de soepele- en gecoate braids. "Het aas beweegt natuurlijker en de haak draait sneller waardoor een vis gemakkelijker wordt geprikt". Deze boodschap kwam van de verschillende fabrikanten en aangezien dit erg aannemelijk klinkt ging ik hier klakkeloos in mee. Alle stiff rigs maakte plaats voor combi rigs en zo heb ik enkele jaren niet meer omgekeken naar deze goed vangende onderlijn.

Tot op een zeker moment dat wij zelf gingen experimenteren met de verschillende rigs en hun gedrag onderwater. Dit deden we door middel van camera's die een maand lang onderwater filmde over een rijkelijk aangevoerde stek. De uitgelezen kans om live aan een groot publiek te laten zien hoe het er nu werkelijk aan toe gaat in de wonderlijke onderwaterwereld.

cfimage
Mijn rigboxen waren gevuld met stiff rigs. Simpel en doeltreffend


Naast alle gebruikelijke rigs, kwam natuurlijk ook 'the good old stiff rig' aan de orde. Tot mijn enorme verbazing was dit de rig met verreweg de beste score. Niet één keer, maar we hebben hem meer dan 5 keer ingezet en elke keer had deze rig verreweg de beste score. Zo wisten we 9 van de 10 beten met de stiff rig te verzilveren terwijl bijvoorbeeld een combirig (die op de handpalm zeer agressief draaide) van de 10 beten hooguit drie karpers wist te prikken.

cfimage
Ik heb veel mooie vissen gevangen op de stiff rig. Dit begon al meer dan een decenia terug.


Toch klinkt dit misschien heel erg raar. Een rig die totaal geen bewegingsvrijheid heeft kan toch niet goed prikken? Misschien is dit nu juist onze denkfout. Misschien is het zo dat hoe soepeler je rig is, hoe gemakkelijker de vis er van af kan komen. Dit is iets dat op de onderwaterbeelden heel duidelijk te zien was. Zo snel als dat het haakaas naar binnen ging, kwam het er ook weer uit. Keer op keer.

De stiff rig daarentegen leek voor de meeste karpers lastiger naar binnen te gaan, maar eenmaal binnen kwam hij er ook niet meer uit. Sterker nog, het leek wel of de vissen meteen in paniek raakte en met het uitspugen er juist voor zorgde dat ze werden gehaakt. Een beetje stif rig zal dan namelijk niet buigen maar een hoek in slaan. Dit is nu juist de plek waar je de haak wilt hebben. Zo worden vissen dus niet altijd keurig in de onderlip gehaakt, maar hij wordt wel gehaakt...

cfimage
Zo vis ik hem het liefst

Om deze reden ben ik de stiff rig dus weer veel gaan gebruiken. Wel is er natuurlijk het e.e.a. veranderd ten opzichten van hoe ik hem eerder knoopte. Voor een agressieve inhaking kies ik het liefst voor een longshank haak. Deze haak i.c.m. een 'D' vergroot de kans om snel te prikken. Niet ideaal in obstakelrijk water maar in dat geval gebruik ik ook liever een choddy haak of een super hook van Gamakatsu. Op deze haken kun je namelijk meer druk uitoefenen tijdens het drillen zonder dat ze uitscheuren of buigen.

De 'D' op de rug van de haak heeft voor mij - naast de gebruikelijke functie, namelijk het draaien van het aas bij het uitspugen - ook een ander doel. Dit doel is het perfect presenteren van de rig op de bodem. Met een stijve hair is de kans namelijk groot dat hij heel vreemd op de bodem terecht komt. De mensen die vaak met stiff rigs vissen weten precies waar ik het over heb. De haak wil nog wel eens omhoog wijzen en zal altijd van de bodem af staan. Sinds ik gebruik maak van een 'D' heb ik hier geen last meer van en ligt de haak meestal netjes onder het aas en dus plat op de bodem.

Heb jij deze vreemde, maar super rig nog nooit geprobeerd dan zou ik hier toch zeker niet te lang mee wachten. Kies voor een lente van ongeveer 10 tot 15 cm en vis hem op een harde bodem en je zult versteld staan van zijn vangkracht!

Wil jij zien hoe ik deze rig precies maak, kik dan hier.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.