Feederen op karper

De laatste jaren ben ik mij meer gaan verdiepen in de method feeder methode. In eerste instantie om grote brasems achter de slijmlaag aan te gaan en met succes, echter ik had regelmatig leuke bijvangsten in de vorm van karper. De grote grap is dat ik door deze methode veel meer karper midden op de dag ging vangen dan voorheen op het vastlood boilie/partikel systeem of op de pen het geval was. Ook kwamen er karpers uit wateren waar de karper als zeer schuw te bestempelen valt. 


Ik stapte over om de volgende redenen:

1. Niet genoeg tijd voor lange nachtsessies.

2. Niet genoeg tijd voor goede voersessies.
3. Penvissen geeft wel resultaat maar heeft zijn nadelen zoals het werpbereik.

4. Grote brasem en zeelt is ook leuke vis op het juiste materiaal en als je er gericht op vist is een mooie brasem zeker wel welkom.

5. In de middag te kleine kans op karper om er veel energie in te steken.

6. Tijdens de lange geplande (Frankrijk) sessies is dit een leuk tijdverdrijf in de middag als de karper niet wil bijten.
7. Kans op karper was nog wel reëel.

Op de dun met karper bezette wateren zoals de grote kanalen en rivieren, zal je er niet heel vaak een karper er aan tikken maar zodra de spoeling wat dikker wordt blijkt deze methode in ene heel lucratief voor de gewone karpervisser met weinig tijd of een hoge “vervelings-factor” overdag.

Ik houd ook vreselijk veel van penvissen en tegenwoordig heb ik vaak een pen- en een feederhengel naast elkaar liggen. Opvallend detail hier is dat de meeste karpers in de afgelopen 2 jaar steevast van de method feeder kwamen.

Opvallend genoeg zijn de grotere stadsvijvers echt bij uitstek geschikt voor deze methode. Vaak zitten er in de zomer veel ontzettend veel jongelui met een boilie te vissen, allemaal ook ontzettend standaard; 1 boilie van 20mm aan de hair met een handje boilies er bij als lokkertje (als dat laatste al niet te duur wordt). Of met een werp hengel met een dobber en wat brood of mais. Gevolg: Een groot bestand van ontzettend schuwe vis die het klappen van de zweep wel kent. Vaak valt er alleen heel erg vroeg in de ochtend of heel laat in het donker nog een vis te vangen, overdags is het er meestal doodstil. Tot dat je de method feeder te water laat.

De oorsprong voor deze techniek ligt in Engeland waar hij veelvuldig wordt toegepast voor de visserij op kleine commercial lakes voor het vissen op kleine karpers. Toen enkele jaren geleden deze techniek naar Nederland overwaaide werd het systeem verder verfijnd omdat het daarmee zeer geschikt werd voor de brasemvisserij.

De method feeder methode zoals deze door de witvissers wordt toegepast is heel erg verfijnd en daarmee niet echt geschikt voor het vissen op grotere karpers omdat de haken te snel uitbuigen en de lijnen en knopen niet sterk genoeg zijn. Zij proberen de brasems vast te houden  door bij te voeren en dat werkt averrechts als je weer gericht op karper wil vissen. 

Na een tijdje experimenteren kwam ik op een methode die meer geschikt is voor grote karper.

Omdat je maar 1 hengel nodig hebt (2 mag ook) ben je erg mobiel. Ik zit op de grond of op mijn onthaakmatje, een tasje met een bak met een aantal voerkorven, wat onderlijn, wartels en haken, wat gereedschap en een bak voer. Op deze wijze kan je heel snel inspelen op viswaarnemingen en verkassen binnen 1 a 2 minuten.  Het lijkt erg op penvissen maar dan anders. Nog een groot voordeel is het werpbereik, met de juiste materialen en afstemming gooi  je met het grootste gemak 80 meter ver en kan je op vis gooien die je in de verte ziet zwemmen, rollen of springen.
 

cfimage
Meer heb je niet nodig om met de method feeder op karper te vissen

Materiaal

Je kan al van start met een stevige penhengel, maar mijn voorkeur gaat uit naar een korte en meer parabolisch buigende heavy feeder in combinatie met een kleine longcast molen.

Ik gebruik nu 3,6 meter lange duo barbel x-tra 150 grams (!), 1¾ lb barbeelfeeders van Fox in combinatie met Shimano Titanos 4500 molens. Het leuke van deze hengels is dat er een tweede top bij zit zodat het een penhengel wordt. De hengels buigen diep door maar hebben genoeg ruggegraat voor extreem zware korven en voor zware vissen. De feedertoppen die ik gebruik zijn zwaar, de 3 oz top is mijn favoriet. Dunne 1 oz toppen zijn niet zo geschikt voor het grove geweld van een dikke vis en willen nog wel eens breken.

Op de molen zit respectievelijk 0.24mm en 0.30mm nylon en voor grotere afstanden heb ik gevlochten lijn van 0.18mm op een 3e reservespoel voor een betere beetindicatie.

cfimage
2 hengel feeder setup

Maak je geen zorgen over de hengel, een stevige feeder kan veel meer hebben dan je verwacht.
 Je moet wel rekening houden met het werpgewicht. Vooral als je je penhengel er voor gaat gebruiken. Een 60 grams voerkorf met voer  is veel te zwaar voor een penhengel en staat garant voor een breuk. Voor mijn feeders is dit geen probleem. Meestal volstaat een korfje van 30 tot 45 gram al prima voor deze visserij dus die zware 60 en 80 grammers kan je beter bewaren voor stromend water of grote afstanden.

Het enige dat je nu nog nodig hebt is een paar steuntjes om de hengel in af te steunen en een schepnet. Meestal heb ik 2 netten bij mij, een groot karpernet en een klein opvouwbaar witvisnetje voor de snotty’s. Laat de beetmelders en hangers maar thuis, die heb je echt niet nodig.

Techniek

Haakaas: 10mm boilies, kleuren, lekker opvallend zoals wit geel en oranje, met vissmaak of bekende karperflavours zoals scopex of tutti frutti voldoen goed. Ook voorgeboorde halibut pellets zijn een interessant haakaas.

Voer: een geschikt method voer met gemalen vismeelpellets als ingredient, Ringerbaits  Micro Method Mix is mijn persoonlijke favoriet van alle kant en klaar voeren die in de winkel te koop zijn. In de winter gebruik ik veel donkerdere voeren in verband met het heldere water.


Tot nu toe is het verschil met de witvisserij en commercial visserij niet groot, behalve dat je niet op een plateau zit en dus veel mobieler bent en je veel dikkere hoofdlijn gebruikt. Het grootste verschil komt in de tactiek en de laatste 10 cm van het geheel. Hier moeten wij als groot wild jagers toch net even wat anders te werk gaan dan de witvisser.

Het grote verschil is de dikte van de onderlijn voor het feederen. Ik gebruik hier minimaal 0.22mm tot 0.26mm fluorocarbon voor. Het liefst een soepele versie zoals Shimano Antares . Die is makkelijk knoopbaar.

Als haak gebruik ik de Korda MIXA B in maat 10 of 12, liefst weerhaakloos want dat prikt net even wat beter. De haak is sterk genoeg voor zware vis.

De haak wordt met een knotless-knot vastgezet en ik knoop er een hair aan van ongeveer 1,5 a 2 cm lang. De totale lengte van de onderlijn wordt maximaal 12 cm! Zeker niet langer.  De wartel zet ik met een goed gecontroleerde 8 knoop vast aan een kleine ringwartel. De wartel moet bij het gebruik van een inline korf mooi maar niet te strak klemmen in de koker van de voerkorf zodat hij los kan komen bij lijnbreuk net als bij gewoon inline lood.
 

cfimage
De method feeder montage

Als ik precies wil weten wat er onderwater gebeurt dan wil ik de ringwartel nog wel eens ondersteboven monteren zodat er een vrijloopsysteem ontstaat. Bij het gebruik van korven met elastiek kan ik alleen de Kobra korven aanraden. Andere soorten lekker laten liggen waar ze liggen, die hebben niet het juiste elastiek om een dikke 25 ponder mee uit de lelies te sleuren, de Kobra elastieken breek je echt niet.
 
Er zijn meerdere maten korven, afhankelijk van hoeveel voer je wil brengen kies je een maat, ik vind de large over het algemeen groot genoeg, XL gebruik ik soms in hoog zomer en de Small gebruik ik alleen in de winter. De bijbehorende mallen zijn superhandig.

Leg de boilie in de mal, ruim afvullen met aangemaakt grondvoer (liever te droog dan te nat!) en de korf in de mal duwen.  En voila een perfecte presentatie van een opvallende mini boilie bovenop een bergje lokaas.
 


Stap 1: Haakaas met de haak in de mal leggen.
Stap 2: Mal vullen met voer
Stap 3: druk de korf in de mal.


Stap 4: druk op de knop onderop de mal en de korf is laar om uit te gooien.

De beetindicatie komt uit de top van de hengel, net als bij het feederen. Alleen nu met het verschil: NIET AANSLAAN ! de hengeltop staat te trillen, gewoon laten gaan. Doe echt niets want je slaat bijna alles mis. 9 van de 10 keer zijn dit lijnzwemmers die zien er op een gevoelige feeder top veel heftiger uit dan op een karperhengel. 
Nu moet je wachten tot de top duidelijk krom trekt, dan pas pak je de hengel op en draai je de boel strak. Meer hoef je niet te doen. De slip staat al afgesteld in lichte gevechtsstand.

Als je aanslaat sla je vaak het kleine maatje 12 zo weer uit de bek, vertrouwen in de werking van je onderlijn is echt cruciaal. Zorg wel dat je de hengels echt volledig binnen handbereik hebt staan. Je zal niet de eerste zijn die achter zijn hengel aan in het water moet springen omdat hij 2 meter verderop stond te kijken over het water.

Tactiek

Even kort de witvistactiek in een notendop:
Kleine voerstek opbouwen doormiddel van gebruik van de lijnclip en 5 tot 10 korven voer te brengen naar een stek om de boel te activeren en de brasem vast te houden.
De stek bijhouden en regelmatig opnieuw inwerpen.
Meer voer in de zomer dan in de winter.

Donker voer in de winter, lichter voer in de zomer.

Nu hebben wij hier niet heel veel baat bij, tenzij je gericht op brasems wil vissen. We gokken het  nu op die ene karper die voorbij komt en de brasem/zeelt is een leuke bijvangst en houd je af en toe lekker bezig toch?  Oke je wordt er wel uitgevist door de witviscracks met haakje 16 of 18 en onderlijntje 16/100ste maar dat maakt niet uit, wij zitten nu met een ander doel.

De kracht van deze methode op de “grote” karper lijkt wel dat het puur 1 bergje voer is met 1 mini hapje er op. Niets meer niets minder. Geen tubing, geen lompe loodclips, geen leaders, geen superdikke lijnen, het lood(korf) is bedekt met voer en dus onzichtbaar, etc. etc. alles is voor karperbegrippen echt tot het minimale terug gebracht.

Een methode die ik vaak met succes op plassen en stadsvijvers toepas

Ik kies mijn stek strategisch, ik moet veel kanten uit kunnen gooien zonder iemand anders tot last te zijn. En daarbij wil ik echt daar zitten waar ik wel vis verwachten kan. De wind, dieptes en afwijkende structuren zijn mooie aanknopingspunten net als bij de gewone karpervisserij.

Vanaf deze plek gooi ik met 1 of 2 hengels naar stekken waar ik vis verwachten kan, laat ze een half uurtje liggen en dan wisselen we naar andere plekken. Alle interessante plekken afgevist? Dan beginnen we weer van voren af aan op stek 1. Zie je visbeweging? Gooi er direct naartoe, geen twijfel hebben, heel vaak levert dit een bonusvis op.
Als je wil kan je wel een stoel en meer luxe items als paraplu’s meenemen maar het hoeft niet. 
Bedenk je wel dat je mobieler bent als je aan de andere kant van het water buiten werpbereik in ene vis ziet rollen als je weinig zooi mee neemt.


 

cfimage
Resultaat van werpen naar rollende vis:

Methode die meer geschikt is ter vervanging van het penvissen in polderwateren

Gewoon met 1 feedertje en een bakkie aas langs de kanten struinen en beweging van vis waarnemen. De vis gevonden? Laat het korfje onder de top zakken of gooi hem strak tegen de rietkraag  waar je beweging ziet aan de overkant.
 Je zal versteld staan hoe vaak je binnen 1 a 2 minuten na de worp al een aanbeet forceert, alsof ze nieuwsgierig komen kijken wat er in het water viel.


Blijf vooral mobiel, verkas met regelmaat, voer niet bij en wees stil en onopvallend. Als je al een paar plekjes wil voorvoeren, doe dit dan met een klein handje kleine 4 mm pellets of nog liever 2 mm breakdown bloedworm stickpellets.
 Tot nu toe heb ik deze methode toegepast op diverse wateren met een leuke bezetting van vissen tussen de 6 en de 20 pond met erg veel succes, elke dag wel een of meerdere vissen.

Onlangs heb ik er een water mee belaagd waar maar een 8 tal vissen zwemt die ik al 2 jaar regelmatig met een pen probeer te vangen zonder enig succes. Op de tweede method feeder sessie van hooguit 3 uurtjes dit jaar kwam daar de eerste vis het water uit, toeval? Het water is overal vreselijk ondiep en glashelder, daardoor is de vis super schuw, er wordt zelden tot nooit gevist omdat ze onvangbaar lijken te zijn.

Vorig jaar heb ik de Method feeders in mijn koffer gedaan en ben met een set reishengels naar Zuid Afrika gevlogen. We hebben daar gevist vanaf een camping aan de Breederivier. Er zaten echt tientallen mannen op karper te vissen met flinke deegballen van maismeel, boilies kenden ze niet in dat gebied. Er werd die dag door hen allen tezamen 1 vis gevangen. Bij mij werd de method feeder korf er aan geknoopt en binnen 3 dagen makkelijk meer dan 150 kleine en middelmaat karpers op de kant ... Onze buren kregen ook een korf en wat mini boilies onder voorwaarde dat de vis niet op de barbecue zou landen, en plotsklaps begonnen ook zij te vangen als een beest. Dit was wel het meest extreme wat ik ooit heb meegemaakt op de method en dat zal vast nooit meer te evenaren zijn.

cfimage
Afrikaanse rivierkarper:


Kort samengevat is dit een leuke vernieuwende manier van karpervissen waarbij je nog wel eens voor een paar leuke zonnige verassingen kan komen te staan. De dril is nog veel leuker want je vist met lichter materiaal dan normaal. Helaas voor sommigen zal je wel een flinke portie grote brasems, zeelt  en ook mega voorns gaan vangen maar dat neem ik met liefde op de koop toe want ik vang liever iets dan niets.

Ik begin nu heel benieuwd te worden wat deze methode doet op een bekend circuit water hier in de buurt en vrees dat ik er binnenkort (weer) tot de snotty koning gekroond ga worden.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.