Handige tips voor aan het water (deel 1)

Veel vissers weten al een hoop handigheidjes. De meeste tips zijn al eens beschreven in de bladen, boeken en op internet. Niet iedereen leest dit en mist dus een hoop handige weetjes. Voor deze mensen wil ik graag alle handige tips op een rijtje zetten. Ik hoop dat je er wat mee kan en in sommige gevallen met klem gaat gebruiken omdat ze voor levens belang kunnen zijn in je eigen belang maar ook zeer zeker voor de karpers.

Een poetsbeurs

Sommigen eindigen zodra de herfst overgaat in nachtvorst en natte sneeuw. Gelijk heb je jong, bij de kachel is het veel behaaglijker, laat die maloten maar lekker kou kleumen aan de waterkant, brrrrr. Zorg dan wel, als je niet meer gaat vissen dat je je spullen goed opruimt. Klop je tassen een keer goed uit, voer, boilies particles etc kunnen een vieze schimmel bedoening worden in je tassen.

Ruim je bivvy zo schoon / droog mogelijk op
Ruim je bivvy zo schoon / droog mogelijk op
Foto: Tom Lenters

Onthaakmat

Geef je onthaak mat een schrob beurt, hang deze dan goed te drogen. Is je brolly en of tent droog nu je hem voorlopig niet gaat gebruiken? Als je die nat in hun opbergtas laat zitten gaat dat enorm stinken en het is ook erg slecht voor het materiaal. Stinkt jou landingsnet ook zo vreselijk? Neem ff de tijd. Pak een emmer warm water en doe er een scheut ajax, biotex of iets anders wat lekker fris ruikt. Stroop het net van de armen en prop het in de emmer. Even roeren en laat maar een nacht staan. Volgende dag even goed uitspoelen en hij ruikt weer lekker fris.

Voerboot

Mensen die een voerboot hebben. Maak deze ook schoon. Ik heb een keer flink met tijgers gevist en goed gevangen, waardoor de boot heen en weer bleef varen en elke keer goed gevuld werd met slijmende tijgers. Dit slijm is puur suiker en pikt als de ziekte. Maak je dit aan de waterkant niet direct schoon, en zet je hem net als ik, een keer de boot een weekje in de schuur,… ik had ineens geen zwarte boot meer, maar een witte!! Bah! Maak hem dus schoon, let op de schroeven, verwijder viezigheid. Je kunt hem natuurlijk ook een beurtje geven bij de dealer. De batterijen lopen leeg in een koude omgeving. voerboot accu’s gaan kapot! Als je ze een flinke tijd in de kou laat staan. Je kunt ze gewoon weg gooien. Jammer van het geld. Tip. Je kunt ze aan de druppellader leggen voor de tijd dat je ze niet gebruikt. Let dan wel of de oplader niet te zwaar is voor je accu´s. Ook dat kan je accu’s slopen, zelf meegemaakt helaas. Ik zelf zet mijn accu’s weg in een kast in de woonkamer waar het altijd minimaal 15 graden is. Ook dat is niet heel warm voor ze, zodat ze ook nog eens in een piepschuimen kistje zitten. Ik laad ze dan goed op en zet ze daarin weg. 

Hengels & Molens

Geef je hengels een poetsbeurt en als je echt heel zuinig bent op je molens kun je deze voor een beurt naar een dealer brengen of opsturen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf schoon maken. Hang je slaapzak een paar dagen buiten op, nadat je hem eens goed hebt uitgeklopt. Je kunt hem ook naar de stomerij brengen. 

Geef je molen een goede smeerbeurt
Geef je molen een goede smeerbeurt
Foto: Erwin van Hensbergen

Transport kar

Heb je een transport kar? Zijn je bandjes leeg? Rij dan na je dagje vissen ff bij de bandenboer langs. Euromaster ofzo. Rij je kar naar binnen en vraag die jongens of ze hem willen vol gooien met stikstof. Stikstof heeft grotere moleculen en daardoor lopen je banden minder snel leeg. Ik weet niet wat het kost want ze zeiden elke keer tegen mij dat t service van de zaak was. Mooi toch?

Stallen van je visspullen

Het beste is ergens in je huis. Minder diefstal gevoelig dan dat het in je schuur staat. In die schuur komen ook muizen en je zal de eerste niet zijn die in het nieuwe seizoen zijn spullen aangevreten ziet door die muizen. Kurk van je hengels, je net en onthaakmat die naar vis ruiken. Ze knagen overal aan, vooral als er nog wat te bikken valt. Boilies in je tas, je pop up nog aan je hair? Probeer anders je spullen zo veel mogelijk op te hangen. Hoog van de vloer.

Maak alles goed schoon en berg het op
Maak alles goed schoon en berg het op
Foto: Tom Lenters


Ook je rubberboot vind het fijn om droog opgeruimd te worden. Zitten er geen hennepzaadjes meer overal in de naden? Bij mij wel. Maak t schoon voordat de muizen het vóór je doen.

Vis je wel de winter door? 

Dan weet je vast wel dat het belangrijkste, comfort is. Als je het zelf koud hebt, ga je het gewoon niet volhouden. Koude voeten is het ergste wat er is. Ik heb wel eens een goedkope laars gehad, maar die heb ik heel snel weer verkocht. Via een tip van mijn beste maat, die roofvisser is, kwam ik op het merk sundridge. Deze laarzen zijn 100 % warm. Ik kan je deze aanbevelen. Van andere merken weet ik het niet. Deze laars heeft onderin een zool waarin luchtkamers zitten, drie losse zooltjes. Één is van hard plastic, een van zacht kunststof en de derde is gevoerd met een wollen laagje. En dan heb je nog de gevoerde binnen laars.

Als je tijdens de wintermaanden door vist is goede kleding een must
Als je tijdens de wintermaanden door vist is goede kleding een must
Foto: Tom Lenters

Kleding

Thermo ondergoed is een aanrader als je dat nog niet had. Laagjes kleding is het beste. Een gevoerde vis overal of een skipak maakt het af. Muts op want de warmte verdwijnt als een schoorsteen via je hoofd. Voor je handen heb je handige dingen. Bijvoorbeeld een soort zakje waar een warm element in zit. Dit kun je in de meeste hengelsportzaken wel vinden, en anders wel in outdoor winkels. 

Ik zelf heb een soort kruikje, hierin zit een vloeistof en een metalen clip. Knik je deze clip, dan gebeurt er een chemische reactie in t zakje en word het kruikje warm. Dit duurt een minuut of 10. Lang genoeg om je handen op te warmen na het vasthouden voor de foto van een vis. Ideaal. Als ie gestold is, kun je hem in een pan water koken tot ie weer vloeibaar is en kun je hem weer gebruiken. 

Laagjes kleding houden je warm
Laagjes kleding houden je warm
Foto: Frank Avezaat

Als je mijn verhaal hebt gelezen over het wintervissen, ”de emmer moet leeg”, zag je dat ik ook de accu voor de rubberboot in een piepschuimen doos heb zitten.

Aas

Over het vissen zelf kan ik kort zijn. Voer niet te veel, liefst met klein aas, mini boilies, zoete mais, en maden zijn een killer. Beter met regelmaat een klein beetje, dan in één keer veel. ’s Winters is het een kwestie van zoeken waar ze zijn. Ze zwemmen niet of nauwelijks nog omdat het gewoon te koud is. Het is dus zaak dat je het aas, het liefst voor hun neus legt. Heb je geen fishvinder? Zorg dan dat je met regelmaat de hengels verlegd. De diepere gedeelten en stekken in de luwte, in het dikke riet en daar waar de zon het langst schijnt per dag zijn favoriet.  

Gebruik hoofdzakelijk klein aas
Gebruik hoofdzakelijk klein aas
Foto: Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.