Aastips voor de herfst

De natuur is begonnen aan zijn transformatie. De bladeren van de bomen verkleuren van helder groen naar bruin en rood. Stap je na acht uur 's avonds buiten dan is de enigste bron van licht nog de lantaarnpaal. Het weerbericht spreekt over stormen en temperaturen die tijdens de nacht al in enkele cijfers wordt uitgedrukt. De herfst is dus in volle gang. Voor de gemiddelde recreatievisser het moment om de hengels weer op te poetsen en netjes weg te leggen tot volgend jaar. De meeste karpervissers denken daar net iets anders over. Sommige zullen zelfs zeggen dat hun visseizoen pas echt van start gaat nu. Maar waar moet je nu opletten in dit seizoen als je het over aas hebt? We hebben deze vraag voorgelegd aan diverse aasfabrikanten.

Nash - Mark Pansar

Dat het najaar de beste periode is om voor te voeren, lijkt me logisch. Nu, ik vind de zomer ook een goede periode maar daar ligt alles anders. Daar ga ik nu geen tijd aan verspillen, aangezien “het volle herfst” is. Waar ik op dit moment zeer veel aandacht aan besteed, is dat er met (grote) regelmaat aas te water gaat. Dat heeft niet zozeer te maken met grote hoeveelheden maar wel met de regelmaat waarin er gevoerd wordt. Dus als het enigszins mogelijk is, is iedere dag voeren een must. De hoeveelheid aan voer moet naar mijn inziens enerzijds aanleunen met de populatie die er op het desbetreffende water zwemt, anderzijds dient er ook rekening gehouden te worden met de andere collega-karpervissers. Zij gaan in principe meebepalen of je voerhoeveelheid al dan niet verhoogd of verlaagd moet worden naarmate de watertemperatuur daalt.

Mark Pansar

Zelf maak ik sinds het voorjaar gebruik van de Scopex Squid van Nash. Het is een boilie die een groot deel van de populatie aanspreekt. Op dit moment voer ik twee groottes door elkaar, 15 en 20mm. Gaat de watertemperatuur zakken of misschien zelfs ineens “een duik nemen” (wat heel binnenkort gaat gebeuren), dan schakel ik over op een combinatie van 12 en 15mm squidballetjes. Dat aas is enorm in balans en trekt maar al te vaak grotere vissen aan. Het squidpoeder, wat er behoorlijk in verwerkt zit, is hier voor een deel verantwoordelijk voor. Dus eerst goed nadenken en weten waar je mee bezig bent, anders zou je jezelf wel eens de das kunnen om doen met veel te strooien. Alvast succes de komende weken… èn geniet van de schitterende omgeving waar je in vertoeft .…

Squid Scopex van Nash

Evolution Products

In het najaar is het verstandig met een boilie te gaan voeren die een goede voedingswaarde heeft, Eiwitten dus. Hierdoor kunnen de vissen een energiereserve opbouwen voor de komende winter. Een boilie die rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vetten, vitamines en mineralen heeft dan onze voorkeur. Bij ons zijn dit de Krill Shrimp Trassi en Liver & Tuna boilies.

Beide boilies zijn erg geschikt voor een voercampagne en bevatten de nodige voedingsstoffen om een goed lange termijn aas te zijn. Perfect dus om je voerstek mee op te bouwen. Hoeveel je moet voeren is per water verschillend en hangt natuurlijk af van de hoeveelheid vis, wat andere vissers voeren en of er veel witvis zit. Vaak is het belangrijkste aspect dat er continu voer aanwezig is op je stek om het "aan de praat te houden". Dit kan variëren van 1 á 2 kg tot slechts een paar handjes.

Krill Shrimp Trassi

Natuurlijk kun je nu met een zoete koolhydraat boilie ook prima vangen. Die boilies zijn vaak instant wat sterker, maar lopen qua vangsten vaak terug als je er mee gaat voeren vanwege de lagere voedingswaarde. We raden vaak aan om deze boilies dan ook te combineren met een vismeel boilie.

Wanneer we later in het najaar komen in het verstandig de voedingswaarde langzaam af te bouwen en te zorgen voor een snelle vertering. Vezels dus! Onze winterboilie heeft bijna 40% vezels voor een snelle vertering en snel uitlekkende ingrediënten en essential oils. Ook gebruiken we gist en enzymen om de boilie verteerbaar te houden bij lage watertemperaturen. Onze Sub Zer0 winterboilie is rond november weer verkrijgbaar.

Ad Rijkers

Pallatrax - Simon Pomeroy

Voordat ik Pallatrax heb opgericht was ik werkzaam als viskweker. In deze periode heb ik dus enorm veel vissen kunnen observeren. De grootste take-a-way uit die periode is dat vissen moeten worden geprikkeld. Deze prikkel kan variëren per dag en het advies is dus ook: zoek het aas waar ze die dag op reageren. Dit geldt niet alleen voor de herfst, maar het hele jaar door en ook in de winter. Dit zie je ook terug in andere takken rond het vissen. Denk hier bijvoorbeeld aan de vliegvissers, snoekvissers en feedervissers. Misschien zijn de feeder- en matchvissers nog het mooiste voorbeeld, aangezien zij op dezelfde soort vissen als ons vissen. Die hebben altijd een scala aan aas bij zich en gaan op zoek naar het aas wat die dag werkt. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je genoeg triggers aanbrengt. Zie het een beetje als dat je langs de bakker loopt, je hebt geen honger, maar als je de geur ruikt van vers gebakken brood loop je toch naar binnen.

Pallatrax Hidra Range

Nogmaals de smaak die de trigger geeft kan variëren per dag of zelfs dagdeel. Bij Pallattrax geloven we in natuurlijke producten en de slakken (vooral gesoaked) zijn altijd een van de aassoorten die we zullen proberen. Dit in combinatie met een goed grondvoer dat veel prikkels afgeeft. Deze kan je heel gemakkelijk kneden rond de Stonze. Naast onze Glucs kan je ook je haakaas een extra prikkel meegeven door ze te voorzien van de Paste. Deze zal veel sneller afbreken dan de squabs en dus de nodige prikkels afgeven. Je kan de Paste gebruiken om rond je haakaas te kneden of aan de waterkant je eigen boilie of squab te creëren. Door de verhouding aan te passen heb je altijd jouw specifieke smaak. Wil je deze graag deze als haakaas inzetten, dan is het een kwestie van jouw combinatie te maken en even in kokend water te leggen.

Simon Pomeroy

C.C. Moore

Wie ooit een partij Live System boilies in zijn handen heeft gehad zal toegeven dat er niet zomaar een label te plakken valt op de smaak en geur van dit aas. Het ruikt zoet en romig maar tegelijk herken je ook een gist- en amandelachtige geur. Eén ding wordt wel snel duidelijk wanneer deze geur je neus prikkelt en speekselklieren activeert: dit is een instant karpermagneet!

De fletse gele kleur maakt dat de boilies er “washed out” uitzien maar toch opvallen op de bodem. Omdat er een flink aantal complexe ingrediënten –denk aan verschillende soorten gist, natuurlijke suikers, Corn Steep Liquor poeder, Cream enhancers en verschillende melkproteïnen- gebruikt worden is deze boilie een aas dat direct door karpers geaccepteerd wordt. Bovendien lijkt het zo dat je met Live System veel langer kan doorvissen voor de karpers er genoeg van hebben. Vaak is het zelfs zo dat hoe meer boilies ze vinden, dus hoe meer je voert, hoe meer de karpers ervan willen vreten! Dat maakt dit aas dus ook uitermate geschikt voor de zwaardere voercampagnes. Door de afwezigheid van vismeel is deze boilie tamelijk afwijkend en tegelijk goed verteerbaar waardoor je er in de winter prima mee kan blijven doorvissen. Niets dan voordelen!

Live System Winter Mix

De Live Systems worden zowel aangeboden als Freezerbaits maar ook als shelf life boilie in diameters van 10, 15, 18 en 24mm die je bijvoorbeeld als bulkdeal bij de beter gesorteerde hengelsportzaak kan bestellen. En voor de gemotiveerde zelfdraaiers zijn er de Boilie Making packs. Dit zijn verpakkingen Live System basismix waar een verpakking met de juiste hoeveelheid hennepolie is mee geleverd. De creatieve zelfdraaier zal snel ontdekken dat Live System zich perfect laat combineren met een groot aantal flavours, Essential oils en andere toevoegingen waardoor gepersonaliseerd topaas eenvoudig te draaien is. De basismix rolt zeer vlot en laat toevoeging van grote hoeveelheden liquids (zoals Tuna L030, Aminoblend 365, …) toe. De mogelijkheden zijn echt enorm!

Geert Ooms

Als aanvullend haakaas bestaan er Airball pop-ups in verschillende diameters, Corkball pop-ups voor gebruik met Chod en Hinged rigs en White pop-ups voor wie zijn presentatie extra wil laten opvallen. Kortom, Live System is een zeer aantrekkelijk, instant werkend aas dat op allerlei manieren kan ingezet worden. Daarom is dit aas vaak de favoriet bij sommige van onze consultants. Doe jij er ook je voordeel mee?

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.