Het optillen van een karper

Je trekt de vis naar je toe en tilt het schepnet op. "In het mandje!" Nu controleer je of de vinnen recht liggen en sjouwt je 'vers' gevangen vangst voorzichtig naar de onthaakmat. Na even rustig te zijn bijgekomen verwijderen je de haak en bewonder je de vangst. Nu is het tijd om met een trots gezicht te poseren voor de lens van de camera.

 

Dit klinkt allemaal vrij gemakkelijk, maar in de praktijk zie ik het vaak misgaan. Vooral bij beginnende karpervissers. Dit komt simpelweg door het gebrek aan ervaring en het 'het niet weten' hoe je een (zware) karper gemakkelijk en gecontroleerd kunt optillen. Het juist optillen is erg belangrijk omdat dit kan voorkomen dat je de karper laat vallen. Dit grapje kan voor een karper namelijk fataal zijn.

 

Een karper is een logge vis die op de onthaakmat niet altijd netjes stil blijft liggen. Controle over de vis is bij het optillen dus heel erg belangrijk. Zelfs wanneer een karper in je handen begint te spartelen.

 

Voor je een karper optilt begin je met de juiste voorbereiding. Een dikke onthaakmat en een emmer water is hierbij erg belangrijk. Maak de vis en je mat goed nat en draai de vis zodat hij met zijn rug naar je toe ligt. Vanuit deze houding kun je de vis namelijk het gemakkelijkst optillen.

 

cfimage
Draai de karper zo dat zijn rug naar je toe ligt

 

Plaats een hand bij de de kop van de karper en schuif deze (onder de vis door) richting zijn borstvinnen. Pak nu zijn bovenliggende borstvin tussen je wijs- en middelvinger. Je zult voelen dat hier een klein 'kuiltje' zit waar je heel erg veel grip over de vis hebt. Je andere hand plaats je bij zijn staart en schuif je tot nét voorbij de aarsvin. 

 

cfimage
Schuif je armen onder de vis

 

Nu is het zaak de vis op te tillen. Voor je dit doet ga je eerst door je hurken en zorgt ervoor dat je comfortabel zit. Til de vis voorzichtig op met zijn flank omhoog en leg beide ellebogen op je knieën. Dit scheelt enorm veel kracht omdat het gewicht van de vis nu niet op je armen, maar op je knieën rust. Kantel de vis nu voorzichtig naar voren zodat hij mooi op de foto kan.

 

cfimage
Laat je ellebogen op je knieeen rusten

 

Tijdens het vasthouden van een karper wil het nog wel eens gebeuren dat hij begint te spartelen. Gelukkig voel je dit altijd van te voren aankomen! Voor zo'n uitbarsting voel je namelijk dat hij zijn spieren aanspant. Wanneer dit gebeurt kun je twee dingen doen.

Ten eerste kun je hem zo snel mogelijk op de mat leggen, zijn staart tegen de mat houden en zijn ogen afdekken. Je zult merken dat de vis hierdoor erg snel rustig wordt. Beter nog, is het om de vis gewoon vast te blijven houden. Tijdens het spartelen op de onthaakmat kan de vis zichzelf namelijk beschadigen.

 

cfimage
Bedek zijn ogen tijdens het spartelen

 

Voel je dat de vis wil gaan spartelen, dan kantel je de vis weer terug zodat hij horizontaal op je armen rust. Vouw je lichaam over de vis en vang op deze manier de klappen van het spartelen op. Je weet nu zeker dat de vis er geen beschadigingen aan over kan houden en we de hem/haar vaker onbeschadigd terug kunnen vangen.
 

cfimage
Begint de karper te spartelen, duw hem dan tegen je lichaam
zodat hij zichzelf niet kan beschadigen


Het vereist enige oefening maar wanneer je dit onder de knie hebt kan er niets meer fout gaan.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.