Het vakantie onderlijnen dilemma

Als je weet waar je terecht komt omdat je er al eerder gevist hebt of omdat je veel informatie hebt is het allemaal niet zo lastig. Je kunt van te voren stapels rigs maken waarvan je weet dat ze werken op dat water en die geschikt zijn voor de situaties die je tegen komt en het gedrag van de vissen. Het wordt anders als je op een totaal nieuw water terecht komt, waarvan je geen flauw idee hebt wat je te wachten staat qua visgedrag, bodemgesteldheid, obstakels etc. In deze situatie bevond ik mij. Vorige week viste ik met Frank een week lang op Etang de Marsaguet in Frankrijk en vooraf wist ik niet wat me te wachten stond. Er was immers niets over het water bekend.

Een eerste nacht op zo’n nieuw water wordt dan ook voorzichtig aangepakt. Ik vis zo’n eerste nacht subtiel op een vierkante meter en bij twijfel eerst een nachtje single hookbait (of hooguit een paar handjes voer). Zo loop ik niet het risico om een hele week te verknallen door een inschattingsfout. Voer dat er teveel in ligt kan er namelijk niet meer uit worden gehaald.


Rigbits, kies de juiste materialen

Nu kan ik van alles en nog wat knopen in grote aantallen en er ter plaatse achter komen dat meer dan de helft van de onderlijnen compleet onbruikbaar zijn op dat water. De meeste mensen zullen dit doen en de overgebleven onderlijnen bewaren voor een andere dag en een ander water waar je ze wel kan gebruiken. Ik ben alleen een enorme pietlut als het om de laatste meter gaat. Ik knoop echt elke onderlijn naar de omstandigheden die gelden en aangepast naar ervaringen die je tijdens het vissen opdoet. Dus die overgebleven onderlijnen zullen bijna nooit het water raken.

In deze situaties knoop ik een paar rigs voor de eerste nacht die allemaal drie dingen gemeen hebben:

  • De rig is simpel aan te passen of past zich aan aan de omgeving
  • De rigs zijn op alle bodem soorten die voorkomen inzetbaar
  • De rigs moeten degelijk genoeg zijn om in de buurt van obstakels te water te laten

In totaal maak ik dan een handjevol rigs voor alle vier de hengels en een paar reserve rigs. Dit is voor mij goed genoeg om met vertrouwen de eerste nacht aan te durven. Op dag twee wordt dan zoals gewoonlijk tijd besteed aan het maken van specifieke rigs voor die stekken.

Rig 1: de chod rig

Het chod systeem is echt overal inzetbaar, onafhankelijk van het type bodem. De hele onderlijn zweeft immers boven de bodem en je kunt hem dus letterlijk gewoon een slinger geven op hoop van zege. De chods die ik geknoopt heb zijn voorzien van haakmaat 4 en 6. Ik voorzie de chod niet van een rig-ring maar van een micro wartel. Deze wartel duw ik half in de pop-up zodat de pop-up en de rig/haak vrij kunnen draaien en elkaar dus minimaal beïnvloeden. Als elastiek gebruik ik de immens betrouwbare en sterke elastiekjes van Piet Vogel. Deze rig wordt door mij altijd met een pop-up gevist om optimaal te presteren.


Een langere chod

Rig 2: de KD rig

Deze rig maak ik lang, te lang voor mijn gevoel. Aangezien ik met speedlinks werk om de onderlijn te bevestigen knoop ik doormiddel van een achtknoop een lus aan het einde. Als de omstandigheden zo blijken te zijn dat ik korter moet of wil vissen, hoef ik alleen de lus maar op een andere afstand te knopen en de oude lus er af te knippen. Ik gebruik een ongecoat zinkend onderlijn materiaal dat zichzelf flink bewezen heeft, namelijk PB Skinny. De haak is een Fox SSSP(B) (short shank straight point barbless) klauwhaak maat 4. Door het vreemde vertrekpunt van de hair aan de KD rig werkt deze optimaal bij het gebruik van wafters. Door zijn stevige haak, zijn soepele braid en de wafter als haakaas is ook deze rig op alle bodems inzetbaar (zij het met een eenvoudige lengte aanpassing). Een beetje putty maakt alles af.


Een KD rig met een kickertje

Rig 3: een agressieve variant op de blowback rig

Deze rig kan met bodembaas worden gevist, maar ook met pop-ups, wafters of particles. Ook deze rig knoop ik dit keer met soepele PV Skinny, normaal zou ik dit eerder met een strip lijn doen maar een gestripte lijn komt niet goed tot zijn recht op alle bodems. Bij blubberbodems kan de onderlijn dan als een paal omhoog komen te staan en dat is echt onwenselijk. Ook deze rig knoop ik standaard (te) lang om de maat op locatie aan te passen. De shot on the hook zorgt er voor dat de haakpunt naar beneden gericht staat. De dikke blob met putty is om een klein loodje heen gekneed om goed op de plek te blijven.

Het idee hier is om de vis na aasopname al te prikken door het vallen van de putty nog voordat hij de onderlijn hoeft te strekken (onverwacht prikmoment). De haak is een Piet Vogel CSS2 Barbless, de bekende Super-strong in maat 4. Een haak die zich in zeer zware omstandigheden heeft bewezen en in deze rig voor mij echt een schuwe vissen killer gebleken is.


Een variant op de blowback rig in aanbouw

Bonus: Stiff D-rig

Als laatste rig vond ik toch nog een paar oude vertrouwde stiff D-rigs in mijn map, die nog niet gebruikt waren op een andere sessie. Die kan je eigenlijk alleen inzetten op harde vlakke ondergrond, maar ze hebben nog een tweede niet te onderschatten nut. Ze zijn namelijk ook prima geschikt voor gebruik als korte zigrig met grote pop-up. Bij vers opkomende waterplanten en open stukjes tussen wat hogere planten kan die rig een ware killer zijn. Deze rigs hebben mij vorige seizoenen een behoorlijk aantal flinke bonus biggen opgeleverd, zowel statisch als stalkend.


Een stiff D-rig kan niet alleen op schone/harde bodem worden gevist, maar ook als korte zigrig

Met deze basis rigs kom ik mijn eerste nacht op een nieuw water altijd wel door. Zodra er meer rust komt (meestal op de tweede dag) kan je weer volop knopen ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.